*Fotografija je simbolična
Epidemiološka situacija se v nekaterih delih Slovenije popravlja, okužbe pa vztrajajo in celo rastejo v Podravju. Tam so imeli v zadnjih sedmih dneh v povprečju največ okužb, v UKC Maribor pa so zaradi tega na robu svojih zmogljivosti.

Koronavirus v Sloveniji še kar vztraja in, kot kaže, bo nekaj časa očitno še tako. Potem ko se razmere v določenih regijah izboljšujejo, pa je v Podravju zadeva nekoliko drugačna.

Stanje se ne izboljšuje, po mnenju Aleksandra Jusa, pomočnika direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, pa je krivo tudi neupoštevanje ukrepov.

»Ne upoštevajo niti izolacije, niti karanten. Še vedno se nekateri, ki kažejo na morebitne znake za okužbo s koronavirusom, prosto gibljejo okoli,« pravi Jus.

Izboljšanje v dveh ali treh tednih?

Tudi nekateri mimoidoči menijo, da bi se bilo potrebno bolj držati ukrepov. Večinoma pravijo, da se ljudje še vedno preveč družijo in ne upoštevajo niti osnovnih ukrepov in navodil.

Spet drugi so prepričani, da se ljudje držijo ukrepov, a je razlog za okužbe nekje drugje. Podobnega mnenja je tudi strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin.

»Mislim, da se to pravzaprav pojavlja ciklično. Najprej se je pojavilo na Gorenjskem in to v velikem številu, zato je zdaj stanje tam nekoliko boljše. Ne bi rad s prstom kazal na kogar koli oziroma na kakšno določeno žarišče. Pričakujem, da bo stanje tudi v naših koncih boljše, a z zamikom dveh ali treh tednov,« pravi Vogrin.

Jus poziva: Ostanite doma!

V času, ko se pojavljajo tudi druga virusna obolenja, lahko zmontno mislimo, da ne gre za koronavirus. Zato Jus še enkrat opozarja, da naj vsi, ki kažejo znake virusnega obolenja, tudi če gre samo za prehlad, ostanejo doma.

V nasprotnem primeru bi se situacija lahko še dodatno zaostrila. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor trenutno pogrešajo več kot 850 zaposlenih, številke v primerjavi s prvim valom so zastrašujoče.

»V prvem valu smo v celotnem obdobju obravnavali 107 covid pacientov. V drugem valu pa do danes že 1065. Skratka, ta val je enormen v primerjavi z prvim in bojim se, da bo še dosti večji, preden ga bo konec,« dodaja Vogrin.

Družite se v krogu družine

Tudi zato se je potrebno obnašati čim bolj odgovorno. Veliko polemik je bilo tudi zaradi dogajanja na snežnem stadionu, kjer so mnogi kljub trenutnim ukrepom v preteklih dneh uživali v zimskih radostih. Temu bi se morali, pa čeprav je morda težko, še nekaj časa vendarle izogibati, pozivajo pristojni.

»Tisti, ki je zdrav, normalno, da gre ven in se bo gibal. Toda še vedno je treba preprečiti kontakte. Če je to družina, naj se družina druži sama,« opozarja Jus. 

Čeprav je obstajalo upanje, da se bo situacija do novega leta že izboljšala, temu za zdaj ni tako. Kot pravita sogovornika, je zdaj potrebno storiti vse, da se situacija po novem letu ne bi še poslabšala.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bučkoe (nepreverjen)

Ja,butli,ki mislijo,da so pametni,se veselo sprehajwjo naokrog,čeprav bi morali biti v izolaciji ali v karanteni, vendar pa,ker so pač butli,si mislijo, če sem okužen jaz, naj bodo še drugi. Žal je mentaliteta takšns. Nabiti jim visoke kazni,če ne bodo plačali,pa rubež.

sd-samo denar (nepreverjen)

se strinjam z napisanim.

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

HODIM SLUZBENO PO SLOVENIJI IN VIDIM, DA SE FOLK DRZI UKREPOV!
VLADA SAMO ISCE IZGOVORE! PSIHO PRIVRZENCI SDS PA NABIJAJO BUCKE PO PORTALIH

In reply to by sd-samo denar (nepreverjen)

miško 32 (nepreverjen)

Ne motaj folk se ukrepov ne držij.Poznan par primerov delajo v Avstrije tan so šli na testejranje pa bi mogli bite v karantene uni se pa fajn špancejrajo po Sobote po bautaj brez mask. Taka telko od držanja ukrepov.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

šeks (nepreverjen)

Daj ne laži neka brezveze. Što se po soboških bautaj sprehaja brez mask? Še ges ka san totalno proti več ali menje vsen ukrepon si gda iden v bauti denen masko gor. Sran vas bilo kak eni lažete.

In reply to by miško 32 (nepreverjen)

- (nepreverjen)

Realni DF pa tij si v životi mijmo slujžbe nej bejžal ka li ka bi še delal. Itak pa vsi že znajo ka si največji socialni problem v toj državi.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

šeks (nepreverjen)

Gda je vlada nesposobna, gda je stroka nesposobna..... in gda van te še javno priznajo ka je situacija sploj nej tak katastrofalna kak nan prikazujejo in kak manipulejrajo s številkami..... te na konci resno gor prideš ka je narod neumen.
Neumen je pa narod zato ka to vse podpira in celo zagovarja. In se malo ne razpočijo od sreče ka lejko cuj gledajo kak vse propada in se te naslajajo nad nesrečo drugih.

Gost56435 (nepreverjen)

Ka si mel ponoče prst v riti?

In reply to by šeks (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Frizeraj doma cvete, ženske si odijo redno nohte pilit, gostilne so odprejte na zadnjih vrataj, sosida pravla ka do meli letos zaključek na firme na sobotainfo pa komentejra stroka...epidemiološka slika nemre biti bokša

...... (nepreverjen)

99.9% lidij se drzij ukrepov.. taka je to vse bla bla.. cakan den ka de prisla realna slika toga vsega, pa ka se enkrat za vselej to golazen laznivo zapre.. bruh

Starejše novice