Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta

Kot je uvodoma povedal premier, je slovenska vlada strategijo cepljenja sprejela v začetku decembra. »Strategija, ki je bila sprejeta, se izvaja in načrt cepljenja temelji na tej strategiji,« je dejal.

Pojasnil je, da so načrt cepljenja naredili na osnovi tistih cepiv, ki jih bo Slovenija zagotovo prejela. »Zagotovljena količina cepiva Pfizer je še enkrat večja od prve. Slovenija je konkurirala za milijon odmerkov, dobila jih je nekaj manj, 900 tisoč in še nekaj. V petek smo skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili smo jih nekaj manj kot 900 tisoč. To je skupna količina cepiva, ki se že uporablja in večina načrta cepljenja temelji na dobavah tega cepiva,« je dejal Janša.

V zadnjih dneh so naročili še 100 tisoč odmerkov cepiva Moderna, vendar za to cepivo ni garancije dobave. Za Slovenijo so naročena še tri cepiva, a še nimajo odobritve. »Največ je obetalo cepivo podjetja AstraZeneca, ki ima tudi največje proizvodne kapacitete v Evropski uniji. Pri testiranju tega cepiva je prišlo do zapletov, zato se je postopek odobritve zavlekel,« pojasnjuje Janša.

Trenutno so načrt naredili glede na tista cepiva, ki jih zagotovo dobimo. Takoj ko bodo dobili natančnejše podatke o dobavi tretjega cepiva, bodo načrt cepljenja posodobili.

Zakaj je Slovenija naročila več cepiva, kot bi ga potrebovali?

Premier je pojasnil, zakaj je Slovenija naročila tako velike količine cepiva: »Dobro je imeti rezerve, drugi faktor pa je, da ne vemo, kako dolgo bo cepljenje učinkovito. Jeseni oziroma konec leta bo verjetno treba tiste, ki se cepijo zdaj, cepiti še enkrat.«

Tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je povedal, da smo prva generacija v zgodovini, ki je lahko tako hitro dobila odgovor na epidemijo. A ob tem poudarja, da so cepiva, ki jih danes proizvajajo, varna, saj morajo biti v skladu z zelo strogimi predpisi in protokoli. »Ob tem ko se cepimo, še vedno veljajo ukrepi in jih je treba spoštovati,« je dodal. 

Krek je pojasnil, da želijo s cepljenjem v prvi fazi zmanjšati število oseb s težkim potekom bolezni. Zato imajo prednost starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, kot je diabetes. Pri razdeljevanju bodo upoštevali tudi epidemiološko sliko v regijah. Oseb, ki so že prebolele covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili, saj cepiva še ni dovolj.

Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti sicer že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih. Nato sledijo starejši od 75 let in za njimi kronični bolniki in mlajši od 60 let. Potem pridejo na vrsto vse druge nujne službe, ki so pomembne za delovanje družbe. Na koncu so vsi ostali.

Janša je dodal, da tisti, ki ne sodijo v katero od rizičnih skupin, naj vabila na cepljenje še ne pričakujejo do pomladi.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Izgleda da so naročili manj, kot je predvidila EU. Zato je zdrafstveni minister odstopo, ka nede kriv.Zdaj tereba resnico razmazati, da ne bo očitno, ka bomo spet kupili cepivo, ki bo najcenejše. Učinkovotost in varnost nema veze. Kupite rajši oklepnike, da vas obdržijo na oblasti.

.. (nepreverjen)

Nova tv sicer pravi da smo na drugem mestu s cepljenji. Počakajmo mogoče pa pride resnica na dan.

In reply to by . (nepreverjen)

Jaoo... (nepreverjen)

Moj predlog za naprej. Vsak, ki je kandidat za PV in ministra bi moral iti ne čez potrditev v DZ, ampak na strokovni pregled k trem neodvisnim strokovnjakom: psihiater, psiholog, HR strokovnjak. Verjamem, da bi vsaj dva iz vladajoče vladne garniture padla že na prvem pregledu... glavna na MZZ in MNZ.

čarni vrag (nepreverjen)

Premier je pojasnil, zakaj je Slovenija naročila tako velike količine cepiva: »Dobro je imeti rezerve, drugi faktor pa je, da ne vemo, kako dolgo bo cepljenje učinkovito. Jeseni oziroma konec leta bo verjetno treba tiste, ki se cepijo zdaj, cepiti še enkrat.

Hvala doktor prištinski in doktor metadonski. Kot slišim je bil doktor mengele upravičeno odsoten. Izgleda da sliši Janša neke glasove iz bodočnosti. Če ga dobro razmin se bomo cepili 4 krat letno. To je celo za najbole zabite SDSovce preveč.

KarlMax (nepreverjen)

Štirje prostovoljci cepiva Pfizer sio razvili Bellovo paralizo. Paraliza obraznih mišic, obraz se povesi ali postane otrdel!
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=118774123391372&id=10…

Starejše novice