Slika je simbolična.
Državni zbor je uzakonil obveznost izročanja računa kupcem.

Sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden z zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora davčni zavezanec za prodano blago oziroma opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora.

Z novelo zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila.

Že nekaj več kot leto dni torej velja, da mora zavezanec račun izdati, izročiti kupcu v papirni obliki pa ga mora le na njegovo zahtevo. A kot je ob sprejemanju te novele dejal državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič, se je s tem ponovno odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo. 

V nekaterih panogah je namreč lani število davčno potrjenih računov znatno upadlo, v primerjavi s predkoronskim letom 2019 tudi za petino.

Izročitev računa znova obvezna, lahko gre za papirnati ali elektronski račun

Novelo zakona je konec februarja Državni zbor podprl z glasovi koalicije in narodnosti, proti pa so glasovali poslanci SDS in NSi. Nato je državni svet nanjo sprejet veto, saj se mu zdi nesprejemljivo prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem ko mu za morebiten neprevzem računa grozi globa.

Z novelo se pri gotovinskem poslovanju ponovno uvaja obveznost izročitve izdanega računa kupcu. Glede oblike izročenega računa je v njej zapisano, da je ta lahko tako papirna kot elektronska.

Tehnologija nam omogoča že marsikaj, račune je možno sprejeti preko mobilnih aplikacij, po elektronski pošti in tudi kako drugače, je v vnovičnih razpravah na to temo dejal Božič.

Kakšne so globe? 

Kupec mora v skladu z novelo izročeni račun prevzeti in ga zadržati ob odhodu iz poslovnega prostora zavezanca. S tem se po pojasnilih vlade pristojnim organom omogoči nadzor nad evidentiranjem dejanskega prometa zavezanca in obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, je določena pri 40 evrov. Toda ta ukrep je namenjen le osveščanju, je zatrdil Božič. Ko so bile globe pred leti že zapisane v zakon, inšpektorji niso kaznovali nobene fizične osebe iz tega razloga. 

Za pravne osebe in samostojne podjetnike, ki računa ne bi izdali, so globe določene v razponu od 1500 do 75.000 evrov, za njihove odgovorne osebe pa od 800 do 5000 evrov.

Poslanci koalicije so v razpravi pritrjevali vladi, da se bo s tem zmanjšal obseg sive ekonomije. Drugačnega mnenja so bili poslanci opozicije, ki se jim ponovna obveznost izročanja računa kupcu ne zdi potrebna, saj se je lani priliv davkov v proračun kljub temu povečal.

Za potrditev zakona je bilo potrebnih 46 glasov; za jih je danes glasovalo 53, proti pa 31.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kakić (nepreverjen)

Lahko mi samo enega popuši, če sem plačal sem s tem nakup zaključil. Bi rad videl tistega inšpektorja ki bi mi pred Šparom račun zahteval, de vido račun kak se njemi zblisne.

Lovec (nepreverjen)

Kakic ,bos se pokakal

In reply to by kakić (nepreverjen)

kakić (nepreverjen)

Lovec, ja na tebe se bom najprej.

In reply to by Lovec (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...plešimo, plešimo, plešimo....svoboda je tu¨...

NAŠ ATI JE PRAVO (nepreverjen)

Tou edini vala za nas Slovence za razne uvožene Slovence Turčeke tou ne vala zatou ka mamo PODKUPLENE INŠPEKTORE 100% TO DRŽI !

lukčev mesec (nepreverjen)

Račun dobim po pošti.

Plačilo v 8. dneh.

Stalni gostje v lokalu pa odprejo trajnik in 1 X mesečno obračun.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Tecumseh (nepreverjen)

Prejšnja vlada je pač ukinila to tiskanje računov. Seveda so to nekateri izkoriščali, kakor bodo tudi sedaj.
Ker pa sedanja vlada mora "pregaziti" vse, kar je sprejela prejšnja vlada, imamo spet izdajanje računov "v naturi"!
Dokler ne bomo imeli dovolj nadzora, iznenadnega, takega, kjer se npr. prodajanje sladoleda nadzira kaj vem dve uri in približno prešteje stranke, nato pa to primerja z blagajno, bomo pač siromaki, kar se tiče pobiranja davkov. Pa niso "turčeki" ravno edino zlo pri nas.
Bo pa res po svoje smešno, če te inšpektor ujame s sladoledom v rokah, ti pa nimaš računa...

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Fsi neka jamrate ka niki, pajdo.... ne izdajajo računov.... Nemam teh problemof.... Bojkoteran šiptarijo....

Proti ljubljan… (nepreverjen)

Ma kada su ljubljanska politika pitali ljudstvu za novac bili smo jaka Jugoslavija
24ur/slovenija/vlada-v-zacasno-zadrzanje-izvrsevanja-drzavnega-proracuna ... rtvslo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde-evrov

Starejše novice