V projektu Healps 2 iščejo različne danosti v naravi, ki jih ljudje lahko koristijo za izboljšanje našega zdravja, obenem pa gradijo vsebine za zdravstveni turizem, ki bo v prihodnosti čedalje bolj pomemben.

Ena izmed teh je gorsko pohodništvo, ki je v alpskem svetu atraktivno zlasti za oblikovanje turističnih paketov.

Z gorskim pohodništvom kombinirajo koncentričen in ekscentričen trening. Ko gremo navzgor, mišica premaga gravitacijo s krčenjem ali skrajšanjem mišičnih vlaken. Glavna obremenitev pri hoji navkreber je skoraj izključno koncentrična. Ko hodimo navzdol, pa mora mišica nasprotovati gravitaciji z nadzorovanim podaljšanjem.

Glavni napor navzdol je ekscentričen

Poraba energije je pri ekscentrični obremenitvi približno 70 odstotkov manjša in zato manj naporna za kardiovaskularni sistem. Medtem ko koncentrični trening vodi do drugačne mehanske obremenitve in različnih nevronskih vzorcev.

Akutni ekscentrični stres, kot so nenavadno dolgi sprehodi po spustu, vodi do majhnih mišičnih poškodb, ki jih čutimo v obliki bolečin v mišicah. Dolgoročno pa pozitivni učinki kroničnega ekscentričnega stresa prevladajo nad negativnimi.

Nasvet: Gor z žičnico, dol peš

Redni ekscentrični trening vodi do pozitivnih prilagoditev na področjih moči, kinematike in metabolizma. Predvsem ljudje z nizko kardiorespiratorno usposobljenostjo lahko izkoristijo to obliko vadbe. Spust navzdol je idealen trening za kasnejše ture z rahlim vzponom.

Še več na temo zdravstvenega turizma in možnostih koriščenja narave za našo zdravje lahko izveste na spletni konferenci, ki bo potekala 8. in 9. decembra 2020. Podrobnosti o konferenci in vabilo lahko najdete na Facebook strani projekta Healps 2 ali jim pišite na [email protected].

Projekt Healps 2 je sofinanciran s strani Evropske unije v sklopu transnacionalnega programa Območje Alp.

Starejše novice