Hrvaški motoristi bodo zaradi nezadovoljstva nad hrvaškim ministrstvom to soboto in nedeljo ovirali promet na nekaterih mejnih prehodih s Slovenijo kot tudi na cestninskih postajah, trajektnih pristaniščih in na mostu na otok Krk.

Protestno akcijo so napovedali v združenju motoristov Karavana za življenje - bikerji na cesti, ki je v hrvaški javnosti najbolj znano po oviranju prometa s plačevanjem mostnine za otok Krk s kovanci majhne vrednosti. Zahtevali so ukinitev mostnine, ker menijo, da je krški most že večkrat izplačan

Poleg oviranja prometa na edinem mostu na Hrvaškem, za prehod katerega je treba plačati cestnino, za soboto in nedeljo načrtujejo protestno akcijo tudi na mejnih prehodih Jelšane, Starod in Sečovlje. 

Promet bodo upočasnili tudi na številnih cestninskih postajah in trajektnih pristaniščih v Splitu in Zadru ter na otokih Korčula, Pag in Rab, so objavili na spletni strani združenja.

Protest tudi slovenskih kolegov

Približno 4.000 hrvaškim motoristom naj bi se pridružili tudi slovenski kolegi, ki so po navedbah hrvaškega združenja nezadovoljni s sezonskimi podražitvami cestnin na Hrvaškem, poroča STA. Večina podjetij, ki upravljajo hrvaške avtoceste, v poletni sezoni podražijo cestnine za deset odstotkov.

Motoristi trdijo, da hrvaška vlada in ministrstvo za promet že najmanj pet let zavlačujeta z uveljavitvijo predpisov za izboljšanje varnosti motoristov, ki so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu.

Za več varnosti

Od hrvaškega ministra za morje, promet in infrastrukturo Olega Butkovića so motoristi po poročanju STA zahtevali postavitev zaščitnih ograj ob cestah in uveljavitev novega prometnega znaka 'zahteven odsek za motoriste'. Menijo, da bi morali na cestah uporabljati barve, na katerih pnevmatike ne drsijo.

Pogajanja z vlado se nadaljujejo, če dogovor ne bo dosežen pa so napovedali splošno stavko za 9. september, ko se na hrvaškem začenja novo šolsko leto.

Hrvaško ministrstvo je sicer včeraj že nekoliko popustilo in ugodilo nekaterim zahtevam. Tako so že sprožili postopek za postavitev zaščitnih ograj za motoriste, izboljšali bodo tudi kakovost barv pri horizontalni prometni signalizaciji. Med drugim naj bi že sanirali devet od 32 mest na državnih cestah, na katerih se pogosto dogajajo prometne nesreče.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
izj79653

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan. Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov, od 7645 do 9264 evrov vsak teden.
tukaj .................... >>> www.WebJob33.Com

Međimurec (nepreverjen)

mislim jaz tiste ne razmin kaj bojo dobili z tem kaj bojo preprečili mejne prehode ali pa ceste
naredili bojo samo nervozo drugim ljudjem
nek idejo lepo v Zagreb na Markov trg in naj tam ovirajo pred zgradom zbora a nej pa tako po cestah
z tem nebojo nardili nić

Starejše novice