Foto: Bobo
Brezplačno hitro testiranje bo možno opraviti tudi v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v nedeljo ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec napovedala možnost izvedbe brezplačnega hitrega testa na okužbo s koronavirusom tudi v zdravstvenih domovih širom države s ponedeljkom, 4. januarja.

V ZD Murska Sobota med 9. in 17. uro

Kot piše STA, je državna sekretarka dejala, da so vsi zdravstveni domovi v soboto prejeli dovolj testov, lokacije testiranje pa bodo odvisne od dogovora med lokalnimi skupnostmi in zdravstvenimi domovi. Na ministrstvu so priporočili, da bi bila ta mesta stalna, ni pa nujno, da bi bila v prostorih zdravstvenih domov.

Direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Sapač Žižek nam je potrdila, da bodo že 4. januarja pričeli s hitrim testiranjem tudi v soboškem zdravstvenem domu. Potekalo bo med 9. in 17. uro v modrem zabojniku pri zgradbi Dispanzerja medicine dela prometa in športa. Za testiranje rabite kartico zdravstvenega zavarovanja.

Pozitiven odstotek ljudi, testirali bodo tudi učitelje

Za hitro testiranje naročanje ne bo potrebno, namenjeno pa je posameznikom, ki nimajo simptomov okužbe. Za tiste s simptomi pa še vedno velja, da pokličejo osebnega zdravnika in opravijo odvzem brisa za PCR test, je pojasnila Magajnejeva.

Sicer pa hitri testi pokažejo rezultat tistega trenutka, ko je odvzet bris, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse ukrepe, je še poudarila. Pojasnila je še, da se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bilo pozitivnih približno en odstotek ljudi.

V zdravstvenih domovih bodo od ponedeljka sicer testirali tudi učitelje, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Te šole se prihodnje dni odpirajo. "Ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, pa bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju," je še dejala državna sekretarka.

Še zbiranje interesa za cepljenje

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, je pojasnila, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo. To so denimo preventivni programi in referenčne ambulante. Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje, še piše STA.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kriptovalutar (nepreverjen)

Pa ka ste nouri.... ovin de se v LJ zmejšalo od pejnez..... prvo jin bitcoini nenormalno zrastejo, zdaj pa de jin še država milijone vrgla za tej nezanesljive teste. Ali nema veze, vej de nas vlada še za par milijard zadolžila ka do vsi njeni podrepniki še pred odhodon vlade doubili svoje milijončke, kere do še vnuki od naših vnukov odplačevali.

Himmler (nepreverjen)

Tisti šteri van jemlje brise van mora pokazati osebni dokument in vam obvezno dati pisni dokaz za kasnejše morebitne nuspojave. On vam to mora obvezno zagotovit z garancijo in če je sploh usposobljen za to delo. Kje se je usposabljal za to ka dela ljuden! Hočemo dokazila!

1 (nepreverjen)

Himler Ja pa še telefonsko številko pa kelko vaga pa višino ti more dati, pacient eden. Ka se pa tijče hitrih testov so brezvezvezni kažejo kak se vrejme spreminja.

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

1, maš prav, takin imbecilom kot si ti mora dati tudi tel. štev. ka se pol medsebojno naguzita.

In reply to by 1 (nepreverjen)

Čefur (nepreverjen)

No, ti pa si munjeni , redno ,geli bar.

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Čefu, a je tebi mogoče drugi čefur v usta prdno, geli imbecil sajavi?!

In reply to by Čefur (nepreverjen)

Velimir Bujanec (nepreverjen)

Hrvaški ustaš, prijatelj Janše in ostalih iz SDS.... v svoji oddaji na TV z doktoron o celoj brezveznosti okoli korone:
.
https://www.facebook.com/cerar.uros75/videos/3985939354764227
.
Me zanima, če so ga na nova24 napadnoli, diskreditejrali, žalili.... zaradi toga ka je gostil strokovnjaka keri je raztrgo vse ukrepe proti koroni.

. (nepreverjen)

Mestna kavarna bi lejko bila v podmornici.

prekmurec75 (nepreverjen)

bi rekel Karl Marx
I zato me boli kurec

In reply to by . (nepreverjen)

O (nepreverjen)

V zdrastveni dom se lahko greš testirat, k zdravniku pa ne more#ß

Starejše novice