*Fotografija je simbolična
Brezplačni hitri test bodo ostali brezplačni le še za nekaj skupin, a večina ljudi jih bo morala začeti plačevati.

Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več. Vlada je namreč v uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki jo je sprejela na današnji dopisni seji, na novo določila upravičence.

Tako se bodo iz proračuna zagotavljala sredstva za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oziroma niso polno cepljeni, lahko pa »povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje«.

Kot so navedli v sporočilu po dopisni seji vlade, so to uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

Uredba tudi določa, da se za učence in dijake izvaja samotestiranje s hitrim antigenskim testom tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja pa natančneje določi minister v soglasju z ministrom, pristojnim za izobraževanje.

Najvišjo višino povračila in način izstavitve zahtevkov za povračilo teh stroškov bo določil minister s sklepom, ki ga bo objavil na spletni strani ministrstva za zdravje. Ko bo izvajalec programov opravljal hitre antigenske teste za samoplačnike, pa cena storitve ne bo smela preseči višine povračila stroškov, kot jo bo določil minister s sklepom, je še zapisano v sporočilu po dopisni seji vlade.

Presejalni program se bo izvajal, dokler ne bo dosežen zadosten odstotek precepljenosti prebivalstva, ki učinkovito zameji nadaljnje širjenje koronavirusa, so napovedali v sporočilu.

Da ob predvidoma sredine avgusta hitro testiranje ne bo več brezplačno, je prejšnji teden napovedal predsednik vlade Janez Janša.

»Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje,« se je vprašal. Kot je še dodal, je tudi trend v Evropi tak, da testiranje ni več brezplačno.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ninamoučec (nepreverjen)

Ne rabimo ne testov in ne cepiv in teh strupov katere nam hočejo podturiti na vsaki način ker smo v vojni in se gre za depopulacijo oz po domoče ubijanje s cepivi. Cepiva vsebujejo same strupene snovi. Gre se za svetovni nateg in prevaro.

Jajajajaja (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Je pravla prof. dr. dr. nina moucec. 😂😂🤦‍♂️
Mas ti strup v glavi… ne se te treba cepit, ampak te lepo gobec drzi pa ne take gluposti sirit.

In reply to by Ninamoučec (nepreverjen)

Polfdr (nepreverjen)

To vsebuke vsako cepivo, in nekatera so obvezna. Kje si bila do sedaj ko obvezno cepijo otroke s po tvoje strupi.? Se ena nvo sranje.

In reply to by Ninamoučec (nepreverjen)

kaj te briga (nepreverjen)

tudi cepiva za cep(ljen)ce placa sleherni drzavlhat...torej tudi necepljeni. sicer pa smo drzavlhani vse te teste ze enkrat placali tej koka mafiji.....in zadolzili se dve naslednji generaciji...

PRU-27 (nepreverjen)

Upam, da se gredo cepilci oktobra cepit tudi proti gripi!

Drugače so egoistični hinavci, potencialni morilci starejših in teoretiki zarot, ki ne verjamejo v obstoj in nevarnost virusa influence!

Pritepenec (nepreverjen)

A v trgovini pa nega rizičnih stikov? V trgovine virus ne ode, ker je tak pameten, ka čaka pred vrati.

Alphonso (nepreverjen)

Niti v gostile v nakupovalnih centrih, v bauto nucas masko al tan pa lejko sedis pa kavo cejcas brez maske..

In reply to by Pritepenec (nepreverjen)

mhorva42

Brezveze kaj si še ne zmislijo....ne bomo se cepili še niti zaradi tega ker bo test plačljiv....

gost512412 (nepreverjen)

torej prvo kupijo teste z našim denarjem... in sedaj še mi 1x naj plačamo test?
zakaj se pa ne moremo vsi samotestirati? zakaj samo dijaki?

Starejše novice