Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v lanskem letu prebivalec Slovenije na dan v povprečju zavrgel 1,3 kilograma hrane. To pomeni, da posameznik v enem letu zavrže kar 67 kilogramov hrane.

Kar pri tem najbolj zbode v oči je to, da je bilo po ocenah statističnega urada od tega kar 26 kilogramov oziroma 39 odstotkov vse zavržene hrane še užitne. 61 odstotkov pa je bilo kosti, olupkov in lupin. 

Spodbudno je dejstvo, da je prebivalec Slovenije lani v povprečju zavrgel kilogram hrane manj kot predlani. Vseeno pa je celotna količina lani proizvedene odpadne hrane, to je 140.804 ton, večja od predlanske količine v višini 139.856 ton. 
 

Največ hrane zavržejo gospodinjstva, skoraj 69.000 ton. 44.400 ton hrane zavržejo v gostinstvu in ostalih dejavnostih, v katerih se streže hrana, kot so šole, vrtci, bolnišnice in domovi za ostarele. Desetina odpadne hrane izvira iz distribucije in trgovin z živili, zaradi poškodb pri transportu, nepravilnega skladiščenja ali pretečenega roka uporabe.
 

Vir: SURS.

Kje pristane hrana, ki jo zavržemo Slovenci?

Tri četrtine odpadne hrane je bilo predelane v bioplinarnah in kompostarnah. Na spodnji fotografiji si bolj podrobno lahko ogledate, kako se je v letu 2019 v Sloveniji ravnalo z odpadno hrano. 
 

Vir: SURS.

Prebivalec Slovenije je v 2019 proizvedel povprečno 1.506 kilograma vseh vrst odpadkov. Količina proizvedenih vseh vrst odpadkov na prebivalca je bila tako v letu 2019 za 38 kilogramov manjša kot v letu 2018. Povečala pa se je količina komunalnih odpadkov. Količina komunalnih odpadkov na prebivalca je v Sloveniji v 2019 znašala 509 kilogramov, kar je 14 kilogramov več kot leto prej.
 

Vir: SURS.

Količina odpadkov, ki nastajajo v proizvodnih in storitvenih dejavnosti se manjša, medtem ko se količina komunalnih odpadkov, ki nastajajo predvsem v gospodinjstvih in v nekaterih storitvenih dejavnostih, povečuje, so sporočili s statističnega urada. 
 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ZA SOBOTAINFO (nepreverjen)

VPRAŠANJE ZA SOBOTAINFO - ZAKAJ DOVOLITE KOMENTIRATI NEKATERE OBJAVE, KI ŠIRIJO NESTRPNOST IN SOVRAŠTVO BREZ REGISTRACIJE KOMENTATORJEV ?????? Za nekatere druge objave pa po vaši nestrokovni oceni zahtevate registracijo - dvojna merila ???? Ne poznam slovenskega medija, ki bi dovolil komentiranje brez registracije, to si samo dovolite v Prekmurju DO KDAJ ŠE TOVARIŠI. Vprašanje poslano tudi na ministerstvo.

za bedaka zgoraj (nepreverjen)

Sobotainfo je poleg nova24 edeini medij v Sloveniji na keron se zbejrajo imbecili kak si ti in zdravijo svoje frustracije. Si ti prijavljeni mogoče z imenom in priimkom?

In reply to by ZA SOBOTAINFO (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Jaz se ga na vsaki sedmini nažgem ko opica
Na konci ko pa zbirajo denar za maše in za cerkvene potrebe
pa spizdim ko kurba s plesa
Kaj mislite
ali ravnam prav

In reply to by za bedaka zgoraj (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

jaz sem se prijavil z imenom in priimkov
kaj še hočeš mamina budala

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

popolnoma prav ravnaš

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

ZA BEDAKA ZGORAJ (nepreverjen)

Poslušaj bedak, zaenkrat je še moja izbira in to je da ne komentiram z norci in se ne družim z norci

In reply to by za bedaka zgoraj (nepreverjen)

ZA BEDAKA ZGORAJ (nepreverjen)

SI SE ZAJEBAL TOVARIŠ, NA NOVA 24 SE MORAŠ REGISTRIRATI - KAPIRAŠ.

In reply to by za bedaka zgoraj (nepreverjen)

Jansa (nepreverjen)

Ker sem jaz tu sef in ti moja moja mala lutka,kaj nekapiras,ce ti kaj nepase spizdi in neberi ,nejokaj mala

In reply to by ZA SOBOTAINFO (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

fake news

Klaus schwabb4 (nepreverjen)

Totalno glupa definicija, bogatuni imajo vsega preveč zato tudi več serjejo, tisti siromak kateri nema nika pa nima kaj zavržti in to je prava definicija glefe vasoga porocila.

Starejše novice