Delež prebivalcev Slovenije, ki menijo, da gredo stvari v državi v napačno smer, v aprilu znaša 67 odstotkov, kar je skoraj enkrat več kot v enakem obdobju lani, kaže raziskava inštituta Mediana.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so tokrat ugotavljali, kako vprašani vidijo usmeritev Slovenije in kako usmeritev Evropske unije.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podatki jasno kažejo, da se je delež anketirancev, ki menijo, da gredo stvari v Sloveniji v napačno smer, v enem letu zvišal s 35 na kar 67 odstotkov. Prav tako se je opazno znižal delež tistih, ki menijo, da gredo stvari v pravo smer. Lani je bilo takih 32, letos pa 13 odstotkov.

Kljub ugotovitvam, da so prebivalci Slovenije nezadovoljni s tem, kam gredo stvari v Sloveniji, pa na Mediani opažajo, da to ne velja za usmeritev Evropske unije. Da gre Evropska unija v napačno smer je menilo 27,7 odstotka vprašanih, kar je 2,3 odstotni točki več kot lani. Delež nevtralnih je s 45,1 zrasel na 47,6 odstotka. Da gre Evropska unija v pravo smer, pa je ocenilo 19 odstotkov vprašanih, kar je 2,1 odstotno točko več kot v lanskem merjenju.

Evropska unija ima za Slovence večinoma negativen ugled

Mediana je v tokratni raziskavi ugotavljala tudi, kakšna je percepcija ugleda Evropske unije med prebivalci Slovenije.

V primerjavi z merjenjem maja lani so v tokratni raziskavi zabeležili statistično značilen padec med tistimi, za katere ima Evropska unija zelo negativen ugled, pa tudi med tistimi, ki njen ugled zaznavajo kot nevtralen.

Delež tistih, za katere ima Evropska unija zelo negativen ugled je s 7,6 odstotka tako padel na 3,7 odstotka. Delež vprašanih, ki ugled Evropske unije zaznavajo kot nevtralen, pa je z 41,4 padel na 31,5 odstotka, kažejo ugotovitve raziskave.

Po drugi strani pa so med prebivalci Slovenije ugotovili porast deleža tistih, ki menijo, da je ugled Evropske unije pozitiven. Delež vprašanih, ki ugled Evropske unije vidijo kot dokaj ali zelo pozitiven, v letošnjem letu znaša 43,2 odstotka, medtem ko jih je bilo v preteklem letu takšnih 27,4 odstotka.

Javnomnenjsko anketo je inštitut Mediana izvedel med 6. in 7. aprilom na vzorcu 421 oseb.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
šanči--cibek (nepreverjen)

Jebo vas Mediana

fuknjena komunistka (nepreverjen)

tudi jaz tako mislim

In reply to by šanči--cibek (nepreverjen)

tuncika

Mediana lahko ugotovi, da ima JJ ničelno podporo med 500 (izbranimi) anketiranci, pa je še vedno za 100% boljši od plačancev globoke države. Še posebej med tistimi ki radi kolesarijo in mečejo predmete v koruzo.

Pelevo (nepreverjen)

Butlne, Ruse in socializem bi eni opet rade ale kaj?
Daj jim gasa, Janša

A. . (nepreverjen)

Rajši imam socijalizem kot trdo diktaturo in palčke v nosu ter omejeno dihanje z maskami..........

In reply to by Pelevo (nepreverjen)

B,. (nepreverjen)

odseli se v drugo eu drzavo in bos vsepovsod sracal tvojega duhca janso, uu... diktatura, jansa obvladuje vse drzave na svetu, boljse pojdi zivet v socialisticno drzavo in bos dobil se palcko v rit. To ti bo vsec. Tebe se sanja ne kaj je diktatura, prej si oprana glava.

In reply to by A. . (nepreverjen)

gost34637 (nepreverjen)

mediana ninamedia itd lažnivci

komunistična MEDIANA (nepreverjen)

Ravno skrajno leva komunistična MEDIANA JE ZELO KOMPENTENTNA ZA ANKETE. Nikoli nobenega podatka o opravljeni anketi samo IZMIŠLJENI REZULTATI. Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami je napovedala v anketi izenačen rezultat SDS in LMŠ. kako pa je dejansko bilo pa sami veste SDS je dobila x 2 proti LMŠ. Zato ne prirejajte in ne lažite in sanjajte da vam bo lažje. Edina merodajna anketa so volitve tovariši komunisti iz Mediane.

Hmmmmmmmm (nepreverjen)

Očitno ti shizofrenija redno nagaja. Ali pa malo preveč čitaš fake-news JJ-TV in zadev ne preverjaš... Zadnje volitve so bile 3.6.2018. Približno 5 minut san googlo.
* 11.5.2018 (https://www.rtvslo.si/slovenija/grem-volit/anketa-mediane-sds-v-obcutni…)
* 20.5.2018 (https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-kazejo-zadnje-javnomnenjske-razi…)
Zaj pa neven, ali san slepi ali nej, ampak tvoje trditve so se nej pokazale kak resnične. Na zurnali so celo par dni pred volitvami dali primerjavo vseh 3 anket in praktično nega razlik. Tvoja komunistična Mediana je celo napovedala višjo prednost SDSa pred LMŠ kak pa edina v službi resnice Parsival...

Aja, pa telko za info, obstaja celo ena stran na wikipedii, ge so rezultati vseh anket od zadnjih volitev predstavleni. In spet začuda, redkokdaj odstopa komunistična Mediana od drugih. In ja, ta anketa je, če gledamo malo komentare seposedi, zagotovo blizi resnice....

In reply to by komunistična MEDIANA (nepreverjen)

Hmmmmmmmmmm (nepreverjen)

Joj, joj, joj

In reply to by Hmmmmmmmm (nepreverjen)

levak (nepreverjen)

Sluge janšistične poročate o prometnih nesrečah in umorih po celi Sloveniji, o današnjem štrajku v Ljublani pa nič ! Res žalostno, se vidi kdo je odgovorni urednik.

Komunard (nepreverjen)

Hahaha.... črni ptiči spet glasno krakajo. Znajo, ja ide cuj zima in zmrzal. Gotovi ste! Naj živi OF slovenskega naroda!

wiwiw (nepreverjen)

hehehe, terase so se odprle in alkohol deluje na polno...

In reply to by Komunard (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Najprej mora vsak pri sebi razmišljati v pravo smer, pa potem bodo stvari šle v pravo smer. Preveč časa imajo ljudje za neumnosti.

V BOJ ZA PRIVILEGIJE (nepreverjen)

V petek je poslanec Boris Doblekar videl aktivista Jašo Jenulla kolesariti na “bojišče” z zvočnikom in omenil svojo 72-letno mamo, ki medtem koplje z motiko in vrtnari z minimalno pokojnino po 40-letih delovne dobe. “S tem je povedal vse. V ideološkem smislu mnogi vidijo tako. Protestirajo protežiranci slovenske levice v skrbi za svoje privilegije. Njihov osnovni problem je, ker nimajo vsebine, niti kondicije zanjo. Edino nesebično oporo jim nudijo dominantni mediji, brez njih jih ne bi bilo,” še dodaja. To je realnost Slovenije ko velika večina Slovencev dela za preživetje, privilegiranci v Ljubljani protestirajo. DO KDAJ ŠE TAKO ?

fuknjena komunistka (nepreverjen)

tudi jaz tako mislim

In reply to by V BOJ ZA PRIVILEGIJE (nepreverjen)

levak (nepreverjen)

Črnuhi veselite se še malo ! Potem pa bo joj !

Soboški dečak (nepreverjen)

Mediana dela te ankete po naročilu kaj mora anketa pokazati in ni odraz mnenja ljudi. Zato taki članki Sobotainfo kažejo vašo novinarsko kvaliteto - prepisovanje člankov!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice