*Fotografija je simbolična
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opaža, da nekateri gostinci svojim strankam ponujajo hrano na način, da jo stranke same prevzemajo pred gostinskim obratom. To je po vladnem odloku prepovedano.

Kot so obrazložili na gospodarskem ministrstvu, je namen odloka omejitev gibanja prebivalstva in zajezitev epidemije koronavirusa, kar pomeni, da je pri vseh oblikah prodaje, tudi pri hrani, dovoljena le dostava na dom. 

Navedeni odlok je povzročil sicer nekaj zmede med gostinci, saj ti niso vedeli ali lahko kuhajo hrano za domov, za podjetja, za domove za ostarele in ali lahko dostavljajo hrano. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se v skladu z odlokom lahko hrana pripravi in dostavi na predvideno lokacijo. Ob tem je potrebno upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Niso pa dovoljene metode "Take away", "to-go" in "drive-in". V dostave med podjetji vladni odlok ne posega, so še pojasnili na ministrstvu.

To pomeni, da trenutno ni dovoljeno, da bi potrošniki prevzemali blago na lokacijah gostinca, kot tudi ne na lokacijah spletnih prodajalcev.

Priporočila ob dostavi

Nacionalni inštitut za javno zdravje je za dostavljavce hrane izdal priporočila, ki jih morajo navedeni upoštevati ob izvajanju te storitve. Tako mora biti oseba, ki dostavlja hrano na dom, zdrava, pri sebi naj ima razkužilo za roke in za površine. Po dotikanju nečistih površin si naj roke večkrat razkuži. V primeru, da dostavljavec vstopa v stanovanje, naj si nadene zaščito za čevlje. Slednjo ima lahko za večkratno uporabo pri isti stranki in pri njej v shrambi. Po dotikanju čevljev naj si umije in razkuži roke, vsaj enkrat dnevno pa je potrebno vzdrževati čistočo transportnega vozila. 

Hrana naj bo v posodi, ki je oprana v pomivalnem stroju na najvišji temperaturi. Oseba, ki polni posodo, mora nositi rokavice in zaščitno masko. Posode s hrano naj so naložene v čisti embalaži, zaboju ali v vrečki. NIJZ priporoča posodo za enkratno uporabo, tam, kjer je to mogoče. Odpiranje vrat, prijemanje kljuk, dotikanje stikal in gumbov dvigala naj dostavljavec opravi vse z isto roko in z rokavico za enkratno uporabo. Pred predajo hrane stranki, mora dostavljavec embalažo, zaboj ali vrečko, obrisati z detergentom ali alkoholnim razkužilom. Ob uporabi vrečke, se to zavrže. Po predaji hrane sledi umivanje ali razkuževanje rok, hrano pa se prestavi v domačo posodo.

Prazne posode in zaboj se odpelje nazaj v kuhinjo gostinskega obrata, kjer se posodo pomije v pomivalnem stroju na najvišji temperaturi.

NIJZ še posebej poudarja, da je pri medosebnih stikih potrebno vzdrževati priporočeno razdaljo. Če je le mogoče, naj je dostava brezstična in prevzem prazne posode na dogovorjenem mestu pred stanovanjem stranke in brez osebnega stika. 

Na Sobotainfo imate na voljo seznam odprtih prodajaln, lekarn, pekarn in tudi gostincev, ki opravljajo dostavo hrane. To lahko preverite tukaj.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bejz (nepreverjen)

Sto na markovskon dostavlja pice? Hvala za info

xbxbvxbf (nepreverjen)

se da v murski kjer naročiti pico?

gostja 426 (nepreverjen)

Mislin, ka v Royale, Kratochwille pa v Sport.se.

In reply to by xbxbvxbf (nepreverjen)

Starejše novice