Sekretarka iz Direktorata za zdravstveno varstvo Ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič je predstavila strategijo cepljenja proti novemu koronavirusu v Sloveniji.

Denar za cepiva in cepljenje proti novemu koronavirusu ter povezano logistiko bo zagotovljen iz proračunskih sredstev. Tako bo cepljenje zagotovljeno vsakemu prebivalcu Republike Slovenije, ne glede na urejeno ali neurejeno zdravstveno zavarovanje

Direktorat za zdravstveno varstvo Ministrstva za zdravje je določil tudi način določanja cepilnih centrov. Cepljenje bo sprva potekalo zelo centralizirano, kar pomeni, da ko bo prvo cepivo dostopno na trgu, bo cepiva manj, kot je dejanskih potreb. Cepljenje bo tako potekalo na podlagi vnaprej pripravljenih prednostnih seznamih, kjer bo dostop do cepiv enakomerno razporejeno po celotni Sloveniji. Sprva bodo cepili oskrbovance in zaposlene v domovih za starejše, tudi najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. »O ostalih poklicih, ki bodo prvi prejeli cepivo, je trenutno težko govoriti,« pravi Novak Gosaričeva.

Sprva je predvidenih 20 cepilnih centrov, ti bodo predvidoma v bolnišnicah, kasneje, proti koncu prve faze cepljenja, ko bodo na voljo nova cepiva, pa bodo ti cepilni centri na voljo tudi v zdravstvenih domovih v posameznih regijah. V drugi fazi cepljenja, ko bo na voljo bistveno več proizvajalcev cepiv proti koronavirusu, se bo centraliziran pristop kombiniral s cepljenjem na primarni ravni. V tretji fazi pa bodo cepili tudi izbrani zdravniki in mobilne cepilne enote. 

Pri tem Gantar dodaja, da želijo z množičnim testiranjem začeti še pred koncem leta. Prav tako pripravljajo aplikacijo, ki bo na voljo kmalu, v kateri se bo lahko vsak, ki se bo želel cepiti, prijavil in se tako uvrstil na seznam. Ko bo cepivo na voljo bo z aplikacijo tudi povabljen na cepljenje. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Če se bo ta trend nadaljeval, bomo šteli dnevno trimestne številke mrtvih, tudi zaradi covida...
Poletje bo odrešitev, do takrat pa slabe statistike zaradi colapsa zdravstva, sociale in neživljenskega komuniciranja.
Kdor zanika pandemijo je sokriv žrtvam in vsem, ki trpijo zaradi nje.

Janša (nepreverjen)

Naj se janša cepivo v svojo naoro pomet pikne!!

Starejše novice