Vse več zavezancev se odloča za elektronsko oddajo vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, rok za oddajo je 5. februar.

Elektronsko poslovanje s Finančno upravo RS prinaša za državljane številne prednosti, poleg tega, da je lažje in bolj praktično kot oddaja vlog v papirni vlogi, saj omogoča uporabo predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki in vračilo dohodnine 13 dni prej, pa pomeni za zavezance tudi avtomatsko sodelovanje v Fursovi nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun, ki prinaša lepe nagrade.

Več elektronskega poslovanja pomeni manj napak

Furs je lani prvič ponudil možnost, da lahko zavezanci oddajo svojo vlogo prek mobilne aplikacije eDavki in delež elektronsko oddanih vlog se je bliskovito povečal. Lani je število elektronsko oddanih vlog naraslo za 66 odstotkov v primerjavi z letom 2018. Letos pa naj bi do 14. januarja v elektronski obliki prejeli že skoraj 140 odstotkov več vlog kot v istem obdobju lani.

Furs sicer prejme letno okoli 250 tisoč vlog za vzdrževane družinske člane in še zmeraj jih je tri četrtine v papirni obliki, kar predstavlja precejšnje administrativno breme za organ. Ob tolikšnem številu vlog v papirnati obliki obstaja tudi večja možnost napak, ki vodijo v napačne informativne izračune dohodnine in več ugovorov, sporočajo iz Fursa.

eDavki prinašajo številne prednosti

Zavezanci lahko elektronsko poslujejo s Finančno upravo prek spletnega sistema eDavki ali mobilne aplikacije eDavki. Na portalu eDavki je objavljen tudi program za testni izračun dohodnine, ki je lahko zavezancem v pomoč pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, mobilna aplikacija pa zavezancem tudi omogoča, da svojo oddano vlogo do 5. februarja še popravijo, če to želijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice