FOTO: Facebook (Andrija Colak)

Med Slovenijo in Hrvaško je eksplodiral meteorit. Fotografije eksplozije so že zaokrožile po spletu.

Kot so zapisali pri Arsu, je dogodek ob 10.32 zabeležila tudi Državna mreža potresnih opazovalnic. Po ocenah geologov je najverjetneje padel meteorit, ki je povzročil preboj zvočnega zidu. 
 

Ugotovitvam pritrjujejo tudi hrvaški strokovnjaki. Do eksplozije meteorita naj bi prišlo nad Slovenijo, na višini približno 30 kilometrov, okoli 10.30 ure so jo med drugim čutili na območju Reke, Karlovca in Zagreba.

Šlo naj bi za bistveno večji dogodek kot leta 2009, ko je meteorit padel na Jesenicah.

Posnetki eksplozije krožijo po spletu

Močni svetlobi na nebu sta sledila pok in bel dim. Številni očividci so prizor ujeli v objektiv in ga delili na družbenih omrežjih.

Dim je bilo videti nad Učko pri Reki, medtem ko so padec meteorita in grmenje opazili tudi v Zagrebu. Na fotografijah je videti sledi belega dima na modrem nebu.

Kot so za STA povedali na Arsu, dejstvo, da so ljudje slišali eksplozijo, pomeni, da je telo prebilo zvočni zid.

Po pojasnilih Hermana Mikuža iz astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec in Fakultete za matematiko in fiziko je mogoče, da v eksploziji ni zgorel celoten meteorit, temveč so njegovi delci padli na tla, a bo to mogoče ugotoviti šele sčasoma ob morebitni organizaciji iskalnih ekspedicij. Ocenil je, da je pri nas takšne delce zaradi veliko vegetacije težko najti, a da so pozimi te možnosti večje kot poleti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice