Ob godu svetega Štefana, zavetnika konj, se bo po vsej državi zvrstila vrsta blagoslovov konj. Najmnožičnejši zbor prirejajo na Dolenjskem, a se lahko blagoslovov udeležite tudi v naših krajih.

Sveti Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem. S konji pravzprav nima veliko skupnega. Za zavetnika konj in živine na splošno so ga razglasili, da so z njim nadomestili neko pogansko božanstvo, ki je indoevropskih ljudstvom varovalo konje in živino.

Blagoslov konj ob godu svetega Štefana, 26. decembra, prvič omenja nek rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja. Na Slovenskem je o tem obredu prvič poročal Janez Vajkard Valvasor.

V Križevce po blagoslov prijezdilo 22 konjerejcev

Tudi v občini Križevci pri Ljutomeru, ki slovi kot zibelka kasaškega športa v Sloveniji, je danes bilo izjemno pestro. Blagoslov konj je v vaškem jedru organiziralo Kulturno društvo Križevci, ob sodelovanju Konjeniškega kluba Križevci, Občine Križevci in župnije Križevci.

Konjeniki s konji so se najprej zbrali pri novem parku doživetij, kjer jim je predsednik Konjeniškega kluba Križevci Dušan Zorko izročil podkve za srečo. Te so nato odvrgli v krožišče v Križevcih s skulpturo prleškega konja kasača, preden so se namenili v vaško jedro. 

Po Štefanov blagoslov je prijezdilo 22 konjenikov iz občine Križevci in bližnjih krajev, prišla pa je tudi Malonedeljska konjenica in konjeniki iz konjeniškega društva Ranč Laso iz občino Sveti Tomaž in dvovprega iz Turistične kmetije Vrbnjak iz Kuršincev. Prav tako je med udeleženci bil lastnik majhnega šetlandskega ponija iz Križevcev pri Ljutomeru. 

Tradicija živi že 15 let

V Križevcih dogodek pripravljajo že 15 let in vsako leto se ga udeleži več konj in konjenikov. 

Blagoslov, ki naj bi prejemnike varoval pred boleznimi, težavami ter hudim zlom, je opravil župnik župnije Križevci Štefan Vinkovič ter se ob tem zahvalil organizatorjem za njihovo delo. Zbrane sta pozdravila še župan občine Križevci Branko Belec in predsednik konjeniškega kluba Križevci Dušan Zorko. 

V spomin na prireditev so med udeležence razdelili nageljne iz krep papirja, sol in kruh, ter dogajanje sklenili z druženjem v vaškem jedru, kjer so konjeniki predstavili svoje konje. 

Konje bodo po poročanju STA danes sicer blagoslovili tudi pri dvorcu Rakičan, pa v Vipavi, Laškem, Blejski Dobravi, Semiču, Šentrupertu na Dolenjskem, Šentjanžu na Dolenjskem, Goriški vasi pri Škocjanu, Štefanu pri Trebnjem in Posavju v Kapelah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice