Vozniki, pozor - že jutri se v šolske klopi in vrtce vračajo naši najmlajši.

Ob začetku novega šolskega leta Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju z avto-moto društvi in policijo po vsej Sloveniji izvaja aktivnosti, s katerimi voznike in druge udeležence v prometu opozarja, da se otroci vračajo v šolske klopi in na šolske poti.

Kot so poudarili danes na obisku v Slovenski Bistrici, imajo otroci pravico do varnosti vseh 365 dni.

»Večina udeležencev v prometu je namreč v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost,« je ob tem dejal Erik Logar, vodja področja varna mobilnost v Avto-moto zvezi Slovenije.

Ne en dan. Še 365 dni!
Otroci so na začetek novega šolskega leta dobro pripravljeni.

Zagotavljanje varnosti otrok je ena najpomembnejših nalog, ki ji policisti pozornost namenjajo skozi celotno leto.

»Vsako leto pregledamo cestno-prometne signalizacije v bližini šol in vrtcev, skupaj z vodstvi šol tudi načrte varnih poti, preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci, prisotni smo na sestankih s starši in prvošolci, otrokom predavamo o prometni varnosti, pomagamo pri organizaciji in usposabljanju šolske prometne službe ter se povezujemo s predstavniki lokalnih skupnosti in drugih institucij,« je med drugim dejal Robi Štrman s Policijske uprave Maribor. 

Starši naj si pogledajo načrt varnih šolskih poti, ki so jih pripravile in objavile osnovne šole pred začetkom pouka.
Otroci se vračajo v šolske klopi in na šolske poti.

Ste vedeli? 

V lanskem letu je bilo v prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Maribor udeleženih 71 otrok, starih do 14 let (v letu 2019 - 93), od tega 12 pešcev (trije hudo telesno poškodovani), 20 kolesarjev (eden je bil huje telesno poškodovan), dva voznika mopedov (nobeden ni bil huje telesno poškodovan) in 25 potnikov v osebnem avtomobilu.

Najbolj zaskrbljujoče pa je, da so bili otroci med sedmim in 14. letom starosti v prometnih nesrečah letos kot kolesarji povzročitelji v kar trinajstih od sedemnajstih prometnih nesreč - kar je v 76 odstotkih prometnih nesreč. 

Za varnost otrok moramo skrbeti vse dni v letu, ne le v začetku septembra.

Nekaj nasvetov staršem

 • Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice.
 • Da bi bili še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnikov, ki so obvezni ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti.
 • Za otroke je tudi obvezna uporaba kolesarske zaščitne čelade, ki jo morajo nositi na kolesu, priporočljiva pa je tudi pri uporabi posebnih prevoznih sredstev (skiroji, rolke in podobno).
 • Pri prevozu otrok pa ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v ustrezne zadrževalne sisteme - otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu.

Poleg spoštovanja vseh cestnoprometnih predpisov staršem policisti svetujejo, da med vožnjo ne uporabljate mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, da vozite previdno, strpno in spoštljivo do ostalih prometnih udeležencev.

»Z lastnim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil bodite otrokom za vzgled. Otroci ves čas spremljajo, kaj in kako počnete, ter od malih nog posnemajo vsa vaša ravnanja,« so jasni policisti.

Že jutri se v promet znova vključuje večje število otrok, ki se vračajo v šolske klopi in vrtce.
Poznate najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov?

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

 • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
 • Na svoji poti naj uporabljajo varne šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.
 • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
 • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
 • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oziroma nalepko.
 • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
 • Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice