Ali bo politika upoštevala predloge stroke, bo znano že čez nekaj ur, ko bo predsednik vlade spregovorili o stanju epidemije bolezni covid-19 in zadnjih sprejetih ukrepih.

Zadnji podatki nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je sedemdnevno povprečno število okužb znašalo 1.179, število oseb, ki so včeraj potrebovale bolnišnično oskrbo zaradi covid-19 pa je včeraj znašalo 1.012. Ta dva kriterija je vlada upoštevala pri sprejemanju odločitev. Danes je prvič po zelo dolgem času število hospitaliziranih padlo pod 1000 (989).

V skladu z načrtom to pomeni, da je prvi pogoj za oranžno fazo dosežen.
 

VIR: Vlada Republike Slovenije

Uporaba kvalitetnih hitrih testov smislelna

V skladu z odločitvijo vlade so trenutno rdeče vse regije razen Posavske in regije Jugovzhodna Slovenija. To pomeni, da sta tudi Goriška in Obalno-kraška, ki sta bili prej črni, izpolnili pogoje za prehod v rdečo fazo.

Bolnišnično oskrbo trenutno potrebuje 989 covid pacientov, na intenzivni negi se trenutno zdravi 165 pacientov, kar je toliko kot včeraj. Skupaj je bilo sicer v bolnišnice včeraj sprejetih 67 pacientov, 74 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. V bolnišnicah je umrlo 16 oseb.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel pravi, da je uporaba kvalitetnih hitrih testov smiselna.

Stanje na terenu ruši zaupanje javnosti

Fafangel dodaja, da pri testiranju asimptomatskih bolnikov niso pomembni lažno pozitivni testi, ampak dejansko pozitivni, ki se jih izgubi.

“Prednost tega, da izločamo kužne osebe iz epidemiološkega vidika, pretehta tistega lažno pozitivnega. Stanje na terenu ruši zaupanje splošne javnosti v temeljni ukrep za obvladovanje epidemije - to je testiranje.”

Vladi so predlagali, da se prične s potrjevanjem pozitivnih HAGT testov s PCR pri asimptomatskih osebah brez epidemiološke povezave. Zaprosili so izvajalce naj prijavijo primere, pri katerih je bila diagnoza ovržena.  Iz baze in analitike na NIJZ ročno izločajo vse primere, za katere jih izvajalci obvestijo, da gre za spremembo oziroma razveljavitev testa.

Vlada naj ukine omejitev gibanja na regije in občine

Na Centru za nalezljive bolezni podatkov o negativnih testov ne dobivajo, saj zato nimajo pravne podlage.

“Epidemiologi smo vladi predlagali odprtje šole za učence do 5. razreda za vse regije in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine”

Fafangel namreč pravi, da se s temi ukrepi interakcije premikajo v notranje prostore brez nadzora.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Bo že čas da se vse sprosti.

eoppp (nepreverjen)

saj je. Kaj ti pomaga, ce so tehnicne trgovien zaprte. A se bos vozil gor pa dol po prekmurju, ocitno imas poceni gorivo.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)
Preverite...... (nepreverjen)

Vlada mora sprostiti regije in občine ker je v prekmurju ogromno LJ. registerskih tablic in siromaki nemrejo domov v slo.

Matejkahh (nepreverjen)

Te pa vsi takoj po letno vinjeto! hahaha meee meeee

KORONČKA (nepreverjen)

Proti sprostitvi so samo tisti ki na račun korone dobro kasirajo , ker polovica ukrepov itak nima nič skupnega z zajezitvijo tega prehlada.

kitaski virus (nepreverjen)

in da slisimo kateri so tisti, ki dobro kasirajo. ne rabis z imeni. povej konkretno kje. ?

In reply to by KORONČKA (nepreverjen)

ZivaRepa (nepreverjen)

Prepoved prehajanja med regijami je bila sprejeta izključno zaradi protestov naroda. Torej kasira že s tega vidika vlada sama.

Seveda pa leži dokazno breme na ramenah oblasti, da dokaže, da so njeni ukrepi (tj. omejevanje fundamentalnih pravic) sorazmerni in pravilni! Glede na ekstremne ukrepe in rezultate....cvek, sedi.

In reply to by kitaski virus (nepreverjen)

dinar (nepreverjen)

Nabavljalci hitrih testov, razkužil, mask in podobne medicinske opreme kontra koroni ... Mislin, ka te še dugo nedo meli nika proti tem razmeran. Pa če poglednemo še globalno... Vse velke korporacije (Microsoft, Amazon, ... ) so v teh razmerah samo še bole obogatele...

In reply to by kitaski virus (nepreverjen)

univerza e. kardelja (nepreverjen)

“Na naši univerzi bomo razpisali toliko mest in na tistih smereh, kot mi hočemo. Šolnin pri nas ne bo. Država, ti pa nam daj denarja, kolikor ga za to rabimo, saj si vendar naša ustanoviteljica, mi pa smo avtonomni."
no comment.

fofffff (nepreverjen)

Uf ta pa je cvetka - "liberalni desničar" JJ zapoveduje narodu kdo bo kaj študiral in se vmešava v odločanje posamzenikov--> Kje je zdaj ta svoboda od #globokeDrzave, ki je oh in sploh največje zlo? Hmm, jaz je ne vidim.

Naključje je seveda tudi, da so vse privatne univerze (večina seveda pripadnikov neoliberalne SDS - Jambrek much?) večinsko dejavne na družboslovnih področjih? Hmmmmm..torej bi DRŽAVNA preusmeritev povpraševanja na privatne bila še kar fajni posel, ha? Da milijonskih subvencij PKP za Jambrek bačija sploh ne omenjam! VSE NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV!

In reply to by univerza e. kardelja (nepreverjen)

Forint (nepreverjen)

Najprle univerze, te srejnPuklavi bi rad uvedo plansko gospodarstvo? Najprle univerze, te srejdnje šole, te pridejo na vrsto firme. Nemre komunajzar iz njega.

In reply to by univerza e. kardelja (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice