Foto: Jure Banfi (simbolična)
Vodja strokovne skupine Bojana Beović je predstavila stanje epidemine koronavirusa v Sloveniji, ki je spodbudno. Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj pa je spregovoril o ponovnem odpiranju vrtcev in šol.

V času zaprtih vrtcev in šol se je v izobraževanje na daljavo vključilo skoraj 73 odstotkov vseh zaposlenih na tem področju, delež izobraževanja za osnovne šole, ki je bil na ta način izveden je 21 odstoten, 66 odstotkov predstavlja pouk, ki je bil izveden do zaprtja šol, zato bo treba sedaj nadoknaditi 13 odstotkov pouka po 18. maju. Kot je dejal direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, se naj strokovni delavci prilagodijo otrokom in ne hitijo z izvajanjem programa, četudi ne bodo vsi cilji kurikuluma doseženi. 

»Učencem, ki iz zdravstvenih oziroma drugih opravičenih razlogov ne bodo prišli v šolo, naj šole prilagodijo oblike in metode dela. Pouk zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja naj bo v prvem tednu usmerjen v zaključevanje ter morebitno popravljanje in izboljševanje ocen,« je poudaril in še dodal, da naj bo pomemben del časa namenjen pripravi na zaključni izpit oziroma maturo. 

Priporočila za vrtce pa gredo v smeri vsebinske priprave, organizacija dela na način, da otroci v vrtcu v čim krajšem času pridobijo občutek varnosti in zaupanja. »Zavedamo se, da ponovno odprtje vrtcev pomeni tudi ponovitev uvajalnega obdobja, zlasti za najmanjše,« je priznal Logaj.

Vir: Zavod RS za šolstvo
Vir: Zavod RS za šolstvo

Odprtje šol ne predstavlja velikega tveganja

V Sloveniji se epidemija umirja, že od 30. aprila nimamo več kot 10 novih primerov dnevno, kar je manj kot en odstotek prirasta, je dejala Beovićeva. To pomeni, da je reprodukcijsko število padlo precej pod ena, posamezni okuženi v povprečju okuži precej manj kot enega novega bolnika.

»Večina zbolelih je kontaktov znanih okuženih, pri okuženih na novo. Brez znanega kontakta, pa gre za okužbe, vnesene iz tujine,« je pojasnila.

Napovedala je, da bomo lahko s sproščanjem ukrepom nadaljevali, če bodo konec tedna razmere še zmeraj tako ugodne.

»Blizu je normalizacija življenja na skoraj vseh področjih,« je optimistična, a dodaja, da naj vsako sproščanje ukrepov spremlja tudi samozaščitno ravnanje, ki bo zmanjšalo možnost okužb.

 Izpostavila je kapacitete našega zdravstva, ki se bo ob morebitnem novem valu ponovno zaustavilo. Pri tem pa ne gre samo za opremo, ampak tudi za fizične prostore in predvsem kader, je dejala. 

»Ponoven vstop v šole glede na stanje epidemije in natančna navodila je sorazmerno varen. Šole se lahko veselite, tveganje ni veliko, a upoštevajte nasvete za preprečevanje širjenje okužb,« je še poudarila vodja strokovne skupine. 

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost6272 (nepreverjen)

Torej če dobro razmin - prekužilo se je le 3% prebivalstva, a kljub temu ka je zdaj vse normalno, lidje se več ne držijo strogig pravil, okužb ni več. Ta korona je nateg stoletja.

čarni vrag (nepreverjen)

Takšno epidemijo smo meli skoraj vsako leto. Samo te nej bili testov, pa tudi minister je nej odo po DSO, kjer so stari in bolni umirali, tako kot letos. Vse drugo je pa zakuho naš vladar Janša, skuper s Kurzom, Meklovo, Makaronom itd.

komunistka Olga (nepreverjen)

vladni klovn pa je spizdil s prestola ko kurba s plesa
kak se je zajebal
Si ej mislil kakšen strah je korona virus
tega pa enostavno ni bilo
Bil je le virus ene male gripice kot vsako leto
samo da je letos ta virus kasnil kakšne 3 tedne
vladni klovn pa sedaj joće v koti kot otrok, ki so mu vzeli igračo

Bebinho (nepreverjen)

Vupan samo, ka ti je bougec nej namejno kakšno zblojeno bitjece. Ka se siroče more ob tebi v zemlo zakopati, koji kreten rojeni. :)

In reply to by komunistka Olga (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

zblojena ti je mama dole na tovornjakarskem parkingu

In reply to by Bebinho (nepreverjen)

KAKŠNA NORMALI… (nepreverjen)

Kakša normalizacija vas pitam, če moraš čakati v dolgi vrsti pred lekarnami, bankami, poštami itd. To kar bi se ravno moralo normalizirati se ravno ne vse ostale pizdarije pa seveda da.

gasilec lojz (nepreverjen)

kdor čaka dočaka,
Prej smo pa čakali v krajši vrsti pred poštnim okenci ampak število pizdičevičev pred nami pa je bilo isto, Samo vrsta je sedaj daljša , število pizdičevičev je ostalo isto

In reply to by KAKŠNA NORMALI… (nepreverjen)

Jajo (nepreverjen)

Vi ste pravi nategi, sto li vas nategno ka je to nateg, me zanijma... FB?

Lder1 (nepreverjen)

Leftism is a religion of domination. They want everything. They own 95% of the television news, and all they see is the 5% they can’t control.

Starejše novice