*Fotografija je simbolična
Je nošenje mask obvezno ali ni? Prvi mož Nacionalnega inštitita za javno zdravje je včeraj potrdil, da nošenje mask ni več obvezno, a vladni govorec Jelko Kacin te besede nekoliko popravlja.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je včeraj dejal, da nošenje mask več ni obvezno, ampak zgolj priporočeno. Na te besede se je že sinoči na Twitterju odzval vladni govorec Jelko Kacin.

»Virus je še vedno med nami, zanj nimamo cepiva in nimamo zdravila. Edini ukrepi, ki pomagajo so samozaščitni. Ostanimo previdni, nihče si ne želi, da bi zaradi razširitve virusa morali ponovno zapreti celo državo,« je zapisal na Twitterju. 

Kacin: Še vedno veljajo enaka pravila glede nošenja mask

Te besede je ponovil na današnji novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 in dodal, da se zaveda vznemirjenosti zaradi izjav Kreka glede mask, da niso obvezne.

»Uporaba mask, da ali ne, vprašanj je ogromno. Krek je priporočil v primerih, ko ni mogoče zagotavljati distance in higiene rok. Uporaba mask ščiti mene in druge pred okužbo. Sam osebno, moji sodelavci in družina se bomo tega načelno še držali. Virus je še med nami, nimamo cepiva. Treba je biti samozaščiten,« je dejal Kacin.

»Krek je včeraj jasno priporočil nadaljnjo uporabo mask v primerih, ko ni moč zagotavljati varne distance in higiene rok, v primeru kašljanja, kihanja in podobno. Poudaril je, da uporaba mask ščiti mene in druge pred okužbo, zato bodimo previdni in odgovorni še naprej,« še poziva Kacin, ki pravi, da še vedno veljajo enaka pravila glede nošenja mask, kot so veljala včeraj in predvčerajšnjim.

Minister za zdravje bo v ponedeljek povedal več

»Vse, kar bo veljajo naprej, pa bomo še enkrat preko medijev ponovili pred iztekom tega roka, da ne bi bilo nobenih nesporazumov in bodo najbolj pristojni iz prve roke pojasnili vsem v Sloveniji, kakšen režim velja od ponedeljka zjutraj dalje,« še pojasnjuje.

V ponedeljek naj bi bil gost novinarske konference glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 minister za zdravje Tomaž Gantar, ki bo pojasnil, kakšen režim velja od ponedeljka zjutraj dalje: »Maske so še naprej potrebne v vseh zaprtih prostorih, še posebej, če ni mogoče zagotoviti potrebne distance. O tem se bomo pogovarjali še danes, v ponedeljek pa bo Gantar na to temo spregovoril. Vsi smo se navadili na odgovorno obnašanje.«

»Maske bodo sestavni del naše vedenjske kulture, naše civilizacije in to bo nekaj povsem normalnega. To, kar smo do nedavnega spremljali in videvali predvsem v Aziji in pri azijskih turistih, bo postalo nekaj normalnega. Velja, da bomo v ponedeljek ponovno tukaj in bomo zelo jasno pojasnili, v katerih primerih je nujno in potrebno nositi maske. To zagotovo velja za javni promet in za prireditve v notranjosti objektov, če ni mogoče zadostiti minimalni socialni distanci,« je še dodal Kacin. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Czd (nepreverjen)

Naj si jo še na svojega piceka natakne...

black panter

Jebo vas maske

bik sam ga (nepreverjen)

Ja seveda, zdaj ko so nabavljene in razdeljene provizije jih je pa treba še naprej narodu uvalit.

VSI ZMEŠANI (nepreverjen)

Tej so bokibogme vsi zmešani, eden pravi, da maska ni obvezna, drugi pa da je po zakoni predpisana, ne vej se što ravna.

Kolek (nepreverjen)

Kak dugo mo se tej gnoje nesposobne cuj gledali? Ges maske vec ne dan na obraz ka ogroza moje zdravje.

Cotas (nepreverjen)

Ti ljudje so se navadili da se je vsaka bedarija ki si so jo izmislili meso postala :-// , zdaj pa se nemrejo sprijazniti da bodo pocasi pozabljeni , ter v kategoriji ukrepov milke planinc, par - nepar, boni ostalo pa sen pozabo, leta... naj se koncno spravijo nekaj res delat

[email protected] (nepreverjen)

jaz je že danes nisem nosil nikjer pa me nihče ni zaradi tega napadal

petržal (nepreverjen)

Poserem se njim na maske .Eni glavonje ne nosijo mi eni pa bomo morali nositi kak je zdaj to .Tej vladi pa v DZ bi lejko posrane spodanje lače nosili tudi na čobaj

Starejše novice