FOTO: BOBO
Nekaterim ministrstvom se obeta preimenovanje in spremembe pristojnosti.

Državni zbor je na današnji izredni seji s 53 glasovi za in 25 glasovi proti sprejel spremembe zakona o vladi. Ta uvaja tri nova ministrstva, za solidarno prihodnost visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo.

Polno operativna naj bi bila septembra. Nekaterim ministrstvom se obeta preimenovanje in spremembe pristojnosti.

SDS vložila posvetovalni referendum

Poslanci so razpravo o koalicijskem predlogu sprememb zakona o vladi sicer opravili na izredni seji 18. maja, o samem zakonu pa niso glasovali, ker je SDS vložila predlog za posvetovalni referendum. Državni zbor je predlog za referendum zavrnil na seji v ponedeljek, zato so lahko poslanci danes o zakonskem predlogu tudi glasovali.

Vlada se je zato sprva oblikovala po veljavnem zakonu, v katerem je 17 resorjev.

Kdo od novih ministrov na zaslišanje?

Po uveljavitvi sprememb zakona bodo sledila zaslišanja posameznih ministrskih kandidatov, a še ni povsem jasno, kateri kandidati bodo morali opraviti zaslišanje.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo vodil zdajšnji minister za delo Luka Mesec.
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga bo nasledil njegov sedanji državni sekretar Simon Maljevac.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bi se razdelilo na dva resorja. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo vodil sedanji šolski minister Igor Papič, ministrstvo za vzgojo in šolstvo pa bo po napovedih vodil sedanji državni sekretar na šolskem ministrstvu Darjo Felda.

Ministrstvo za podnebje in energijo bo prevzel sedanji infrastrukturni minister Bojan Kumer, vodenje ministrstva za infrastrukturo pa njegova sedanja državna sekretarka Alenka Bratušek.

Pod okrilje gospodarskega ministrstva, ki ga vodi Matjaž Han prehaja šport, ministrstvo pa se bo preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Preimenovanje se obeta tudi zdajšnjemu ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, in sicer v ministrstvo za varstvo narave in prostor.

Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon pa se bo preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Predsednik vlade Robert Golob pričakuje, da bodo posamezna ministrstva preoblikovali čez poletje in da bodo s septembrom v celoti operativna.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

E vidite Janšisti, pa ste kratko potegnoli. Delamo , ka ščemo pa ka nan morete.

10.10. (nepreverjen)

Niso nic kratko potegnili, prej so tebe oboji na suho nategnili. Oni so tlakakovali pot tem, vse po planu. Pa kdo je najprej ustanovil nepotrebno ministrstvo za digitalizacijo.??? Gre za nadaljecanje zgodbe.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Državni zbor sprejel spremembe zakona o vladi in potrebno je uvesti še kakšno ministrstvo brez listnice.

In reply to by 10.10. (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Sramota Sramota - Slovencev nas je tako malo, da bi kvečjemu tri ministrstva bila dovolj za vodenje celotne države. Naši levičarji pa so se vpisali v GUINESOVO knjigo rekordov z dvajsetimi ministrstvi na dva milijona prebivalcev. Že na štartu pa blažijo draginjo z
dvigom naftnih energentov na bencinskih pumpah. Po delu katerega lahko spremljamo v medijih bodo prej puško vrgli v koruzo kot se pa bodo na dvajsetih ministrstvih sestavili.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

66yyrd (nepreverjen)

Samo 3? Eh, brezveze. Lahko bi vsak prekmurski poslanec imel svoje ministrstvo, mogoce bi takrat opazil od kod prihaja, in sa je treba ne samo kimat z glavo.

Fkdjvjvg (nepreverjen)

Glej glej svinje mafijske nenasitne prasci pohabljeni ki ne služijo narodu ampak antisistemu in svojim kriminalcem! Barabe pokvarjene v dno duše karma vas čaka!

dringi22 (nepreverjen)

..." odpustimo jim, saj ne vedó, kaj delajo". Bog pomagaj......

Ministrstvo za… (nepreverjen)

Ministrstvo za podnebje. Hm, neuradno - po domače mu pravimo sončna uprava. Od tega bo pa
še največ koristi (za ministra samega in njegove ministrante).

black panter

Tej trije idioti do vec kostali kak referendum

Viktor O. (nepreverjen)

Največ nas koštajo SDS podporniki. Večinsko najslabše izobraženi, posledično prejemniki raznoraznih olajšav in socialnih transferov, večina prevarantov ala Snežič, itd... vsi tej cecajo našo blagajno dosta bole kak nekaj novih na ministrstvih.

In reply to by black panter

black panter

ne motaj,če nemaš pojma

In reply to by Viktor O. (nepreverjen)

Viktor O. (nepreverjen)

Vse ka lehko je ka sereš po tastaturi. Spušili ste in upan ka za vedno.

In reply to by black panter

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice