Slika je simbolična.
V prazničnem času, ko ljudje še več časa preživijo skupaj, se nevarnost za povečanje nasilja v intimnopartnerskih odnosih in nasilja nad otroki še dodatno poveča.

Za mnoge ljudi prazniki predstavljajo čas groženj, nasilja in zlorabe. Stopnja nasilja v družini se med prazniki poveča, predvsem za božič in novo leto.

Praznični čas lahko žrtve nasilja v družini postavi v bolj ranljiv položaj kot običajno, saj obstaja večja verjetnost, da bodo osebe, ki povzročajo nasilje, v tem času doma s svojimi žrtvami, in da bodo stopnjevale svoje nasilno vedenje.

Varnostni ukrepi – zaščita pred osebo, ki povzroča nasilje

Kako se zaščititi? Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja odgovarja.

 • Vedno imejte pri sebi napolnjen mobilni telefon in shranite telefonske številke za pomoč - 113 in 112 pod hitro klicanje. 
 • V primeru ogroženosti takoj pokličite interventno številko policije 113, če je možno, se takoj umaknite iz stanovanja.
 • Ne umikajte se v sobe brez izhoda, če je možno, se umaknite v prostor z oknom, da lahko pokličete na pomoč.
 • Izogibajte se prostorov, kjer obstaja večja verjetnost napada z nevarnimi, ostrimi predmeti  (kuhinja) ali padca (stopnice).
 • Izogibajte se nošenju rut, šalov, dolgega nakita - zaradi možnosti zadavitve.
 • Če se fizičnemu nasilju ne morete izogniti, se zaščitite – zvijte se v klobčič, glavo zaščitite z rokami.
 • Naučite otroke, da se ob nasilju umaknejo - če so dovolj stari, naj pokličejo 113 (povedo priimek, naslov), naj gredo do sosedov.
 • Če je možno, povejte sosedom o nasilju, dogovorite se, da naj pokliče policijo, če slišijo, da se dogaja nasilje, ali klice na pomoč.
 • Poiščite podporo pri družini in drugih bližnjih osebah – naj bodo pozorni na znake nasilja in ukrepajo, dogovorite se, da naj večkrat preverijo vaše stanje - če se v določenem času ne oglasite na telefon, naj pokličejo policijo.
 • Vedno imejte pri sebi ali na istem mestu osebne dokumente (svoje in od otrok) zdravila in polnilec za mobilni telefon, če se boste morali na hitro umakniti iz nasilnega okolja.
 • Če se odločate za prekinitev odnosa s partnerjem, ki povzroča nasilje, in za odhod iz skupnega bivališča, je svetovano načrtovanje odhoda in izredno previdnost, saj je odhod najbolj nevaren trenutek. 

Poiščite pomoč:

Interventna številka policije 113 (deluje 24/7) - takoj pokličite policijo, če ste ogroženi.

Številka za klic v sili 112 (deluje 24/7) - takoj pokličite nujno medicinsko pomoč, če ste poškodovani.

SOS telefon 080 11 55 (deluje 24/7) - pokličite svetovalno linijo za žrtve nasilja, če potrebujete svetovalni pogovor in informacije o oblikah pomoči za žrtve nasilja.

Krizni centri in varne hiše za žrtve nasilja – nudijo namestitev ženskam in njihovim otrokom, ki potrebujejo umik iz nasilnega okolja (za kontakte pokličite na SOS telefon).

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lucifer (nepreverjen)

Družinsko nasije med karanteno, družinsko nasilje med prazniki.....človek se pijta zakoj so te tej lidgej sploj fkuper na prvon meste? Zakoj so sploj družina? Če se ne trpijo? Zakloj so te lidgej raje nej same?!

Starejše novice