*Fotografija je simbolična
Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte.

Pokažite odprto dlan, premaknite palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokrijte v pest. To je mednarodni znak, s katerim lahko nakažete, da doživljate nasilje v družini, brez da bi pustili kakršnekoli dokaze, ki bi jih lahko nasilna oseba uporabila proti vam. 

Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so umori v družini.

Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte. Ostanite mirni, osebi, ki vam je pokazala znak ne pišite sporočil, ne govorite na glas o tem, kar vam je pokazala, enostavno le pokličite policijo na številko 113 ali pa za več informacij obiščite uradno stran policije.

V tem času, ko se vedno večkrat znajdemo za štirimi stenami, ko so otroci nevidni, ko je žrtev z nasilnežem zaprta praktično cel dan, moramo biti toliko bolj pazljivi, saj se spremembe hitreje spregledajo ali zakrijejo, so jasni na policiji. 

Na mestu je tudi poziv za vse pedagoške delavce, da učite svoje učence, dijake in študente o pojavnosti in oblikah nasilja ter jih obvestite o tej možnosti klica na pomoč. Vsekakor je pri tem pomembno poudariti resnost znaka, ki se v nikakršnem primeru ne sme zlorabiti, saj ne želimo, da izgubi pomen in svojo vrednost.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
df. (nepreverjen)

moja baba vedno nekam noge vkup tišči
le kaj bi lahko bilo

tanja flaškon (nepreverjen)

mogoče jo pa vcat tišči

In reply to by df. (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

mogoče jo pa srat tišči

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

ohjoj (nepreverjen)

Policija in socialna reagirata sele po kaksnem tragicnem dogodku, ne delata pa na tem, da do tega ne bi prislo, torej je vsako kazanje pesti brez pomena...!

Poštenjak (nepreverjen)

Nasilje v družini je vedno bil problem in se obravnava kot družinska svaja...

tanja flaškon (nepreverjen)

Sem odločno proti pretepanju žensk
z bejz bol palicami in podobno
Ampak kakšna vzgojna okoli ušes
je pa tudi lahko koristna

Starejše novice