Slika je simbolična.
Znani so novi podatki o trendu obolelosti s koronavirusom v Sloveniji.

V Sloveniji so včeraj, 13. februarja, opravili 1062 PCR in 48.983 hitrih antigenskih testiranj na koronavirus in pri tem potrdili 3601 novih okužb. To je 1928 manj okužb kot prejšnjo nedeljo. 

V statistiko so tako poleg PCR testiranj všteta tudi testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Po novem protokolu testiranja bodo imeli vsi, pri katerih bo hitri antigenski test pozitiven, potrjeno okužbo s sars-cov-2, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne.

Za primerjavo: Dan prej so ob 1196 PCR in 68.486 hitrih antigenskih testiranj potrdili 4257 novih okužb. 

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je tako v Sloveniji trenutno 140.349 aktivnih primerov okužb s koronavirusom.

Hospitaliziranih 959 oseb

Trenutno je po podatkih Vlade Republike Slovenije v bolnišnicah hospitaliziranih 959 covidnih pacientov, od tega je 139 pacientov na intenzivni negi.

Po zadnjih podatkih je zaradi covida hospitaliziranih 564 bolnikov, s covidom oziroma drugih bolezni pa 395 bolnikov. 

Na intenzivni negi je tako 118 bolnikov zaradi covida, 21 oseb pa s covidom in zaradi drugih stanj. Na navadnih oddelkih pa je hospitaliziranih 446 bolnikov zaradi covida, 374 posameznikov pa s covidom.

V Sloveniji smo včeraj zabeležili 18 smrtnih žrtev s koronavirusom. Po podatkih Covid-19 Sledilnika je skupno umrlo že 6099 oseb s covidom.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
No..i (nepreverjen)

No kak lepo, dve leti smo prebirali iste naslove samo številke so rasle, zdaj pa bomo dve leti prebirali spet iste naslove samo številke bojo padale .
JEBEM VAM VAŠO KORONO !!!!!!!!!!!!!!!!

Rtuz (nepreverjen)

Pred 3 meseci ste pri istih številkah kričali ŠOKANTNO in REKORDNO, pisuni senzacionalistični

MZ2022 (nepreverjen)

Zdravniki smo že dlje časa priča številnim političnim, medijskim in sindikalnim napadom, zato nas odločitev ustavnega sodišča niti malo ne preseneča. Presenečenje tudi ni, da sta izdani dve nasprotujoči mnenji ustavnih sodnikov.

Smo v situaciji, kjer se zdravstveni sistem sesuva. Minister za zdravje “rešuje” zdravstvo brez zdravnikov. Javnost in sindikati izvajajo javni linč nad zdravniki. Dvig plač zdravnikov, ki se sploh ni zgodil, je medijsko problematiziran do skrajnih meja. Prevladuje mnenje, da so praktično vsi poklici v javnem sektorju neposredno primerljivi z zdravniškim.

Nismo prepričani, kaj točno sledi, ali še sploh želimo vlagati napore v popravljanje sistema, ki vidi v nas največje sovražnike in ne partnerje pri nujnih rešitvah. Še enkrat bi želeli poudariti, da se osnovne plače zdravnikov vse od nastanka enotnega plačnega sistema niso spremenile.

Dejstvo je, da je obstoječi enotni plačni sistem slab in da zdravstvo potrebuje korenite spremembe. Verjeli smo v nov zakon, ki bi lahko pomenil nov začetek za vse zdravstvene delavce. In še vedno stojimo za zahtevo celotnega zdravništva pri izstopu iz enotnega plačnega sistema.

Žal nas je pri tej zahtevi najbolj izigral ravno minister za zdravje, ki je kot odgovoren za učinkovito in dostopno javno zdravstvo tisti, ki bi moral stremeti k vzdržnim in celostnim rešitvam. Nasprotno je z ločenimi dogovori z zaposlenimi v zdravstvu, ki so mu tokrat napovedali celo stavko, povzročil razdor znotraj zdravstvenih delavcev, dodatno ponižal poklic zdravnika in sprožil splošni val nezadovoljstva.

Čas je, da za nastalo situacijo prevzame odgovornost.

Z lepimi pozdravi, Mladi zdravniki Slovenije

Starejše novice