Tragikomični Instagram profili, ki na humoren in iskren način kažejo stiske mladih Slovencev.

Delozlom, Srcozlom in Domozlom so humorni profili na družbenem omrežju Instagram, ki poročajo o aktualni problematiki in stiski med mladimi.

DELOZLOM: najprej jamr, pol upor

»Z vami na wc-ju, ko jokate med delovnim časom (če imate to srečo, da imate delovni čas),« tako se glasi opis Instagram profila Delozlom, ki od novembra lanskega leta objavlja izpovedi delavcev, predvsem študentov, ki se tekom dela soočajo z nemogočimi razmerami, izkoriščanjem, šikaniranjem in predvsem z delodajalci, ki se na včasih že absurdne načine izogibajo plačilu rednega honorarja.

Profil opozarja na kršitve pravic delavcev v minimalistični a zgovorni obliki – posnetkih SMS sporočil, ki so bili izmenjani med delavci in delodajalci. Ob tem občasno objavijo tudi fotografije oglasov za delo z nenavadnimi ali nerealnimi zahtevami za prijavljene kandidate.

Med vsemi objavami prevladujejo takšne, ki opozarjajo na neizplačane honorarje.

Iz Instagram profila je nastalo gibanje

Instagram profil, ki se je rodil kot »jamranje« o slabih razmerah na trgu dela, je prerastel v gibanje. Skupaj z Inštitutom 8 marec, so zagnali peticijo proti izkoriščanju na delovnem mestu. Peticijo bo ironično možno podpisati do praznika dela, torej 1 maja.

S peticijo zahtevajo dostojne delovne pogoje

»Zbrana pričevanja so dokazala, da so v Sloveniji delavske pravice sistematično kršene. Potrebne so takojšnje ukrepanje za udejanjanje pravic, ki ostajajo zgolj na papirju, in spremembe na strukturni ravni,« so zapisali v peticiji. Delozlom in Inštitut 8 marec želita s peticijo med drugim doseči sistematično izobraževanje o delavskih pravicah v šolskem kurikulumu. Iz prebiranja objav lahko namreč hitro zaznamo, da delodajalci mlade vidijo kot lahko tarčo za izkoriščanje, saj ti ne poznajo dobro zakonodaje in svojih pravic.

View this post on Instagram

Lp mirko, nova slovenska serija

A post shared by Najprej jamr, pol upor ✊ (@delozlom) on

Opozarjajo tudi na spolno neenakost in nadlegovanje na delovnem mestu

»Dobrih 15 odstotkov vseh prejetih pričevanj opisuje spolno nadlegovanje in nasilje, ki se je zgodilo na delovnem mestu,« so še zapisali v peticiji. To prihaja iz strani delodajalcev, v primeru dela s strankami, se zaposleni soočajo tudi s tem. Naj spomnimo na Facebook skupino »Kira dela na smeni«, katere člani so naskrivaj fotografirali natakarice ter fotografije nato delili in komentirali.

Ob tem lahko iz objav zasledimo, da delodajalci včasih iščejo le moške delavce, tudi zaradi tega, ker se želijo izogniti morebitnemu odhodu zaposlene na porodniško.

SRCOZLOM: potolažiti zlomljena srca in ob tem nasmejati

Srcozlom je Instagram profil, ki kaže, kaj v današnjem času pesti mlade na področju ljubezni. Na profilu najdejo mesto zapisi o propadlih ljubezenskih odnosih, razočaranja glede osvajanj, ki se nikoli ne razvijejo v kaj več, slabi zmenki in zlomljena srca.

Namen profila je potolažiti mlade, da niso edini z nesrečo v ljubezni in se na račun propadlih ljubezenskih zvez nasmejati. A hkrati lahko na profil gledamo kot na refleksijo tega, kako mladi danes dojemamo in prebolevamo ljubezenska razmerja. Če sklepamo po objavah na profilu, pride do večine razočaranj v ljubezni zaradi neiskrenosti in izogibanja pogovoru.

DOMOZLOM:

Po vzoru Delozloma in Srcozloma se pojavljajo novi profili, ki izpostavljajo druge težave, ki so prisotne med mladimi. Tak je profil Domozlom, ki izpostavlja stanovanjsko problematiko, težave pri iskanju stanovanja, slabe bivalne pogoje in visoke cene najemnin.

View this post on Instagram

Dvomesečni odpovedni rok je mit

A post shared by domozlom (@domozlom) on

Nina Katarina Bračko

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
juuj (nepreverjen)

sami godrnjači
kak je lepo en komunist rekeo
levičar sem
ne jamram
iščem rešitve

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Največji poraženci tranzicije pri nas so mladi , predvsem mladi iz depriviligiranih družin. Druga ta velika skupina poražencev tranzicije pa so delavci , katerih izkoriščanje na delovnih mestih v veliko primerih je že suženjsko.

Politika in z njimi povezani mediji, strici iz ozadja in drugi inženirji družbe , uspešno delajo na individualizaciji in egoizmu mladih, tako da ne bi bili enotni in se združevali , ker bi s tem lahko ogrožali privilegije nosilcev oblasti in njihovih političnih in drugih prisklednikov. Kako razložiti ,da imajo upokojenci svojo stranko preko katere , se borijo za svoje pravice, dočim mladi , ki pa bi morali biti najbolj revolucionarni , kar že izhaja iz narave mladega človeka, pa nimajo nobene resne organizacije ,ki bi zagovarjala njihove interese.
Mladi predvsem depriviligirani mladi , se bodo morali zavedati , da svojih problemov samo prek aktivnosti na družbenih omrežij ne bodo mogle rešiti.
Nujno bo potreben odhod na ulico in javni protesti, ta metoda je še vedno najbolj zanesliva in učinkovita za doseganje določenih ciljev in zahtev.
Vojaški žargon pravi- lahko ima nekdo najboljša letala , tanke, topove in drugo tehniko, ne more doseči končne vojaške zmage , dokler pešadija ne zasede ciljnega ozemlja.

Bindi (nepreverjen)

Dobra stvar, koristna plat družbenih omrežij. Ampak naj ne ostane vse pri zapisih, naj se na delodajalce tudi konkretno pritiska, da ne bodo več vsemogočni. ;)

Starejše novice