Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ob iztekanju leta delodajalce danes pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo 13. plače in božičnice.

V danes objavljenem pozivu ZSSS, pod katerega se je podpisala predsednica največje sindikalne konfederacije v državi Lidija Jerkič, poziva delodajalce, da v skladu z določili kolektivnih pogodb dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz uspešnosti poslovanja v podjetjih ta in prihodnji mesec zagotovijo izplačilo dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja, torej 13. plače ali plačila za delovno uspešnost, ter da najpozneje v decembru zagotovijo tudi izplačilo nagrade oz. božičnice v vseh tistih primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe, poroča STA.

V ZSSS ob tem spominjajo tudi, da so izplačila iz uspešnosti poslovanja v zadnjih letih davčno razbremenjena. Od njih se plačajo zgolj prispevki za socialno varnost, znesek do sto odstotkov povprečne mesečne plače pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek se do sto odstotkov povprečne plače tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

V nedavno sprejetem paketu davčnih sprememb, ki v delu nekoliko razbremenjuje dohodke in je sledil lanski razbremenitvi regresa, ni bilo dodatnih razbremenitev izplačil za poslovno uspešnost.

Kot še poroča STA, je to ena od stvari, ki si je želijo delodajalci, na ministrstvu za finance pa so napovedali, da se bodo v prihodnjem letu nadaljevali pogovori med socialnimi partnerji o potencialnih dodatnih davčnih spremembah s ciljem nadaljnje razbremenitve dela.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

V Nemciji ko delodajalec krsi zakon mu zaprejo podjetje, pri nas pa delodajalec gleda kje bi se kak zakon izigral in seveda ne placat svojih delavcov.

delodajalec (nepreverjen)

Pri nas sta božičnica in 13.plača nej z zakonon predpisani, tak ka nej neka na pamet. Pri nas je obvezen samo regres, vse ostalo je dobra volja delodajalca.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Toti glih (nepreverjen)

Odvisno od pogodbe.

In reply to by delodajalec (nepreverjen)

delodajalec (nepreverjen)

Aja? Ka mislite ka s takšnin vrednotenjon dela kak ga mamo v Sloveniji lejko en mali privatnik davle vse tej nagrade? Lejko, če damo vse delavce na minimalca pa jin te rade vole dan božičnico in 13.plačo. Te glij telko ostane. Vsi bi meli velke plače, gda pa ščejmo pošteno zaračunati za svoje delo smo pa vsen predragi, pa vsi bi se nekaj handlali.

Ne laži (nepreverjen)

delodajalec Či daš med leton solidno plačo se za 13 to plačo nišče nede spitavo. Či pa minimalca pa bokše ka firme nega.

In reply to by delodajalec (nepreverjen)

dF (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

denar človeka pokvari
in zato jaz apeliram na delodajalce
da delodajalci ne izplačujejo
trinajstih plač in božičnic

Putin (nepreverjen)

Fantje ne se sekirat, se malo pa de slovenija tud uvedla 13 placo in bozicnico, ce so zmozni davat avstrijci in nemci, bomo tud mi morali..!

In reply to by dF (nepreverjen)

mun (nepreverjen)

zsss še ta mafija obstaja,da se oglasijo enkrat na leto ,plačo pa dobivajo celo leto in tudi 13 plačo.Drugače za delavca ne naredijo nič ,ko firma propade pridejo kot pogrebniki da delavce pospremijo na zavod.ZSSS kot tak bi morali že zdavnaj razpustiti in premoženje razdeliti med vse člane.Sindikati bi se morali na novo organizirati in prilagoditi današnjim časom,ne pa biti podaljšek leve opcije.Narod kot pri vsem,tudi ostali politiki to mirno prenaša in tudi plačuje.Kaj pa ima od tega'?,bore malo,sindikati pa krepijo premoženje,ki je ogromno in lepo živijo!

afta he (nepreverjen)

Ravno pravi so se oglasili. Pozivajo delodajalce, ki imajo sklenjen dogovor o trinajsti plači in božičnici, da jo izplačajo.
Pozovite tiste,ki nimajo sklenjenega dogovora, da ga sklenejo. Brigajte se za delavske pravice, ko še ni prepozno, ne pa ko je firma že na pol mrtva. Vaše sindikalne predstavnike v podjetjih bi morali večkrat v letu vprašati kakšno je stanje v podjetjih. Ampak v večini premerov so vaši predstavniki zlizani z vodstvi podjetij, ki le tem nekaj obljubijo in so lepo tiho.

Starejše novice