*Fotografija je simbolična
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so že v intenzivnih pripravah na tretji val.

Trenutna situacija na področju hospitalizacije covid pacientov v Univerzitetnem kliničnem centru Marbor se je nekoliko izboljšala.

»Še pred sedmimi dnevi je bilo skupno številko hospitaliziranih pacientov okoli 230, zdaj pa se številka spušča vse nekje do številke 160,« pojasnjuje Matjaž Vogrin, strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Opozarja pa, da je število pacientov, ki so hospitalizirani na intenzivni terapiji, ves čas na zgornjem robu: »Giblje se nekje med 45 in 50 in tu je stanje najhujše.«

Lani 6000 večjih operativnih posegov manj kot v letu 2019

Zaposleni so na račun nižanja skupne številke hospitaliziranih covid pacientov nekoliko lažje zadihali, zato so v kliničnem centru uspeli minimalno povečati nekaj drugih programov, ki so v času drugega vala trpeli.

»Številke kažejo, da je bilo lani v naši ustanovi obravnavano približno 95.000 pacientov manj kot v letu 2019 in je bilo opravljenih približno 6000 večjih operativnih posegov manj kot v letu 2019,« zgovorne številke razkrije Vogrin.

»Te številke so takšne, ker smo bistveno zmanjšali število obravnav, ki niso urgentne. To pomeni, da ves čas, z nezmanjšanim tempom, obravnavamo paciente, ki se zdravijo zaradi onkoloških obolenj, in akutne paciente, ki so napoteni k nam s stopnjo nujnosti urgentno in zelo hitro,« dodaja strokovni direktor kliničnega centra.

Matjaž Vogrin: Število pacientov, ki so hospitalizirani na intenzivni terapiji, je ves čas na zgornjem robu.

Intenzivne priprave na morebitni tretji val

Začeli so s pripravami na izgradnjo hitromontažnaga zdravstvenega objekta, kjer bodo nameščeni covid pacienti, kasneje pa še pacienti, ki se zdravijo zaradi infektivnih bolezni. Gre za 4,5 milijona težek projekt mobilne stavbe za bolnike s covid-19, ki bo stala na parkirišču Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Objekt bi v prvi fazi uporabili za zdravljenje bolnikov s covid-19, v naslednjih letih pa za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, ki bi ga tja začasno naselili za čas predvidene gradnje nove stavbe oddelka v letih od 2023 do 2025. V končni fazi pa bi objekt uporabili za potrebe oddelka za onkologijo, ki se že sedaj sooča z vedno večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah. 

»Načrtujemo tudi kadrovske prerazporeditve glede na trenutne zmogljivosti. Nekoliko smo povečali običajne programe v zadnjih tednih, seveda, pa jih bomo prisiljeni znova zmanjšati, v kolikor se bo število covid pacientov ponovno večalo,« še dodaja Vogrin.

Trenutno je v kliničnem centru hospitaliziranih več kot 500 necovid bolnikov: »Gre za najtežje onkološke, kardiokirurške, nevrokirurške, internistične in druge bolnike, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje, saj so najbolj zahtevni pacienti in tem ves čas posvečamo vso pozornost. Ves kader je ves čas izkoriščen za klinično delo s pacienti.« 

»Zelo razveseljiva novica je ta, da smo v preteklih dneh pričeli z intenzivnim cepljenjem zaposlenih. Do tega trenutka se je cepilo približno 600 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, tudi sam sem se včeraj cepil, glede na vrstni red,« še dodaja strokovni direktor.

Načrtujejo, da bo v prihodnjih dneh vsega skupaj cepljenih približno 1600 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Med prvimi se je cepil tudi direktor mariborskega kliničnega centra Vojko Flis.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost5 (nepreverjen)

Za to da bomo prihranili nekaj življenj bomo razkirali potencialnih 6000 življenj ljudi, ki ne bodo prišli do operacije ali medicinske obravnave pravočasno, da bi jih še lahko rešili.

Jao (nepreverjen)

Prihranili 90letnikom nekaj tednov zivljenja*

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

abcdf (nepreverjen)

zaradi covida-19, smo ŽE razkirali potencialnih milijon in nekaj življenj, zato ka de se jih teh par tisoč lejko še bole kurčilo pa lasten narod žednoga prek vode vozilo ;) ... žalostno ka si še vedno zatiskate oči

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

bdrr (nepreverjen)

zakoj so ne napisali ka de začetek 3. vala septembra 2021? kda de hrvatsko more premrzlo za slovenske riti

popovec (nepreverjen)

Seveda, zaradi parih starčekov, keri bi itak mrli tudi brez korone, mo zapravili celo generacijo dece kere de debela, neizobražena in nesposobna za sodelovanje, zapravili mo gospodarstvo, zapravili mo zdravje resno betežnih lidij keri nemrejo do doktora, in zapravili mo tudi dosta lidij keri nemrejo na redne preglede in jin ne odkrijejo hude bolezni pravočasno.... in to vse zaradi nekaj starčkov keri so na konci svoje poti. Zaradi njih do trpele generacije in države še dosta lejt, zaradi toga ka parin omogočimo dodaten mesec življenja, mo večini vzeli leta.

Gost5 (nepreverjen)

Točno to, samo bodo se spet eni oglasili, da tudi mladi umirajo za korono. Res je, umirajo, imajo posledice, samo imajo jih tudi zaradi drugih bolezni. Zanimivo bi bilo če bi kdo naredil primerjavo, koliko jih bo do konca leta vzela korona in koliko jih je umrlo ker niso zaradi korone prišli pravočasno na vrsto pri zdravnikih, naredili samomore zaradi ekonomske situacije, ... Se upam staviti da bodo druge cifre nekajkrat večje.

In reply to by popovec (nepreverjen)

Starejše novice