Foto: Bobo
Z dnevom upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo danes, se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije na Slovenskem v drugi svetovni vojni.

Državne proslave ob letošnji 79. obletnici zaradi epidemije ne bo. Dopoldne bosta predsednik republike Borut Pahor in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič položila vence.

V preteklih letih so ob dnevu upora proti okupatorju, ki je dela prost dan, običajno pripravili državno proslavo, a, kot je za STA pojasnil vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos, letos te ne bo, ker je ni mogoče izvesti. Zaradi epidemije novega koronavirusa so namreč prepovedana vsa javna zbiranja. So pa v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB) v počastitev državnega praznika na njegov predvečer pripravili videoslovesnost.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman je v nagovoru iz Marezig med drugim ocenil, da je negiranje Osvobodilne fronte in partizanskega boja je tiščanje glave v pesek in poskus revidiranja polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna. Prinesla je svobodo, samostojnost in samozavest narodu. Njena vizionarska gesla pa so vključevala tudi pravico slovenskega naroda do samoodločbe. Zato sta Osvobodilna fronta in partizanski boj po Križmanovih besedah tudi temelj slovenske samostojnosti.

Dan ustanovitve Osvobodilne fronte

Predsednik republike Borut Pahor pa je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija ocenil, da je svet tudi danes na nek način, sicer drugačen, na razpotju, kot je bil sredi prejšnjega stoletja. Od tu vodita dve poti. Ena po demokratični poti in druga po poti avtokracije. »Upam da se bo cel svet, vključno z nami, odločil za demokracijo,« je dejal.

Pred predsedniško palačo bo danes častna straža, Pahor pa bo imel dopoldne tudi nagovor za državljane. Pred tem bosta s Križmanom položila venec k spomeniku Osvobodilne fronte v Rožni Dolini v Ljubljani. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič bo položil venec h grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Za vse, ki si želijo ogledati prostore predsedniške palače, so letos pripravili posodobljen virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih predsednika republike, ki bo na voljo danes.

Za dan ustanovitve Osvobodilne Fronte velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v Osvobodilno fronto in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Svaka čast tem ki so se borili takrat za osvoboditev naši narodov in narodnosti.Dan danes se pa moramo boriti proti ljudem,ki so idioti,psihični manipolatorji,hinavci ,lažljivci,kradljivci,špotljivci,bogataši in teh je dan danes kar 70% ljudi.

kuntakinte (nepreverjen)

... kakša osvobiditev? ... pred ken? ...
... šlo je samo za drüjgo uzurpacijo ... namesto fašizma - komunizem ... oboji klavci maloga človeka! ...

In reply to by smrkci (nepreverjen)

domovinar (nepreverjen)

Takšo izjavo lejko poda samo totalno zabiti in opranoglavi človek.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Kaj drugega lahko trdi samo totalno zabiti in opranoglavi človek

In reply to by domovinar (nepreverjen)

puklavi miha (nepreverjen)

Majhna zgodovinska pomota, tj dan sodelovanja s fašimom. Tudi 1 maj leta 41 so še komunisti praznovali skupaj z nacional-socialisti.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Ilus (nepreverjen)

Kuntakinte potrebno pa je dodati, ka so komunisti izvršili revolucijo nad lastnim narodom in izvedli enostrankarski sistem, da dalje ne naštevam.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Kaj pa zločini… (nepreverjen)

sandzakpress net/sta-su-rusi-radili-srbima-crvena-armija-krajem-1944-izvrsila-masovna-silovanja-srpskih-zena-i-djevojaka
vecernji hr/vijesti/gabriele-koepp-bilo-mi-je-samo-15-godina-kad-su-me-silovali-ruski-vojnici-104153
vesti rs/Vesti/Sta-su-Rusi-radili-Srbima-Crvena-armija-krajem-1944-izvrsila-masovna-silovanja-srpskih-zena-i-djevojaka html
intermagazin rs/ruski-istoricar-otkriva-istinu-o-srpskim-devojkama-koje-su-navodno-silovali-rusi

In reply to by smrkci (nepreverjen)

atasmerk (nepreverjen)

OF - Organizirano farbanje.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Pahorju je žal, da sobile razkrite svinjarije prinakupu zaščitne opreme, za njega bi bilo boljše če bi vse zamolčali in se fino okoristili saj itak tudi on dobi nekaj od tega.

Fonzekk (nepreverjen)

Zaenkrat ni bilo še nič odkrito. Zaenkrat je samo Gale proti Počivavšek. Vse drugo kuhajo novinarji.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

In zopet bo mura rdeča tekla
že par dni opažam kako komunisti mečejo partijske knjižice v našo prelepo reko Muro.
Hrvati pa se smejijo

. (nepreverjen)

Kaj ima smisel svoboda na papirju, če pa zapravljate vse kaj je bilo nekoč naše.

kuntakinte (nepreverjen)

... čido naše??? ...

In reply to by . (nepreverjen)

Joško999 (nepreverjen)

Bo Pahor moral fejst paziti kaj bo povedal. Zdaj, ko je svoboda, mora biti previden...

Fonzekk (nepreverjen)

Mater ste betežni. Janša je tretjič predsednik vlade. Kelko novinarov so zaprli, preganjali ali kar koli komi napravili. So preganjali politične nasprotnike? Nej! Smo meli policijsko državo 2004-2008? Nej! Je prišo na oblast z vojaškin udaron? Nej! je probo zadržati oblast z vojaškin udaron? Nej. Ide se samo za tou, ka komunisti mijslijo, ka oblast pripada edijno njin. Ovce, štere majo od toga korist, pa za njimi. Zdaj šten, ka so vüpali napijsati, ka so meli ustanovni kongres v Vidmarjevi vili. Rejsan? So je nej fkradnoli ljubljanskomi gradbenomi podjetniki, šteri je na konci ka srmak mrou v Wienerneustadti

In reply to by Joško999 (nepreverjen)

Joško999 (nepreverjen)

Omenil sem Pahorja, ne Janše. Če si v zapisanem prepoznal Janšo, ni moj problem. Nekateri pa so prepoznali Tita, Stalina...in sosedovega Vanča.

In reply to by Joško999 (nepreverjen)

lazljivpraznik (nepreverjen)

hahaha, ..... PIF.

loliopo (nepreverjen)

Praznik zacetka krvave revolucije nad slovenci.

mesec pusiiiiii (nepreverjen)

morda bi se lahko proslavam, ki ljudi delijo in sejejo le nestrpnost, odpovedali tudi drugo leto? Z veseljem in v imenu miru z lahkoto.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice