Z lanskim letom je januar ponovno postal praznik in dela prost dan.

V Sloveniji je po praznovanju novega leta tudi danes praznik in dela prost dan. Ponovno pa ga na tovrsten način obeležujemo po štiriletnem premoru, ko je šlo zaradi varčevalnih ukrepov za delovni dan. Državni zbor ga je pred lanskim januarjem vrnil na seznam dela prostih dni in tako smo ponovno dobili praznik, ki ga poznajo le v redkih državah. 

Zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 je 2. januar ukinil kot dela prost dan, saj naj bi to prispevalo k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. Po štirih letih skrajšanih novoletnih praznovanj pa je bil že lani 2. januar znova uvrščen na seznam dela prostih dni, poroča STA.

Drugi januar je kot podaljšek novoletnega praznovanja praznik v redkih državah po Evropi: v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Romuniji in na Škotskem. V večini evropskih držav je delovni dan, so pa prebivalci v številnih državah za razliko od Slovenije prosti 6. januarja, na dan svetih treh kraljev.

Tako kot 1. in 2. januar bodo vsi letošnji prazniki, ki so v Sloveniji dela prosti dnevi, med tednom, razen velikonočne in binkoštne nedelje, ki sta vedno ob nedeljah. Tako bomo zaradi praznikov letos doma 13 dni med tednom.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
brezposelni (nepreverjen)

Jaz bom doma več kot 13 prazničnih dni!

pijancek

V DRUGIH DRŽAVAH SO PA PROSTI DNEVI TAKRAT , KO PRI NAS NISO !

micikaaa (nepreverjen)

hočemo več praznikov, pa višjo socijalo......

pijancek

Cerar je dal, pa še več bo dal !

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

cicolina (nepreverjen)

Drugi januar je kot podaljšek novoletnega praznovanja praznik v redkih državah po Evropi: v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini,

In na balkanu!!

Vajz (nepreverjen)

Aja? Ge pa te je té Balkan?

In reply to by cicolina (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Samo balkanske države poznaš? 2. Januar je dela prost dan tudi v nekaterih delih Švice, Rusiji, Škotski in Lihtenštajnu. Število dela prostih praznikov pa je primerljivo z ostalimi državami v zahodni EU.

In reply to by cicolina (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)
pijancek

Portil, si gledal dnevnik na TV SLO 1 ? MAGNA !!!!!!!!! Pomgrad iz Sobote dela s polno paro. Samo na tem gradbišču bo zaslužil 40 milijonov evrov !!!!! Kaj vam delamo , desničarji !!!!!!! Usta imate odprta in samo zijate !!!!!!!!!! Kje je zdaj tisti advokatek METER CVANCIG ????????????????????????

Starejše novice