Oimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez je danes Predsedniku države predstavil pobudo za razglasitev 1. oktobra za Dan slovenskega športa kot državnega praznika, med podporniki pobude tudi Primož Roglič.

V OKS pojasnjujejo, da so njihovi argumenti za nov državni praznik povsem vsebinski in ne zahtevajo prostega dneva in nobenega denarnega nadomestila za prebivalstvo. Predlagajo, da bi leta 2020 prvega oktobra v slovenskih šolah potekal športni dan, prav tako naj bi za obeležitev poskrbeli po slovenskih gospodarskih družbah, piše STA.

Pahor ima pomisleke, Roglič podpornik ideje

Predsednik Pahor je ob pobudi poudaril, da so državni prazniki nekaj posebnega, namenjeni praznovanju svetih stvari in ima tudi sam pomisleke glede odločitve o novem prazniku namenjenemu športu.

Pahor si želi, da bi v primeru razglasitve državnega praznika tega praznovali iskreno in z radostjo, saj je šport poleg kulture ena redkih stvari, ki nas povezuje.

Izpostavil je še dejstvo, da smo ena izmed dveh držav, ki praznuje kulturni praznik in se sedaj poraja vprašanje ali nas v takšnem smislu, kot kultura določa tudi šport.

Na drugi strani si pa Primož Roglič dan športa želi, saj poleg kulturnih, verskih in političnih praznikov, Slovenci ustvarjamo vrhunske športne rezultate in zanje živimo. Poudarja, da ne gre samo za poklicne športnike, ampak tudi za rekreativce in vse ljudi, zato ta predlog vidi kot super stvar za Slovence in praznik športa podpira.

Prvi oktober so pri OKS izbrali, ker gre po njihovem mnenju za rojstni dan slovenskega športa, saj je bilo na ta datum ustanovljeno športno društvo Južni Sokol, ki se je nato razvilo v pomembno domoljubno gibanje, še poroča STA.

Pobudo so predstavili tudi v Državnem zboru, kjer jo je Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino podprl ter predlagal vladi, da prouči možnost za razglasitev državnega praznika športa.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Me zanima koliko slo. sportnikov je bilo pripravljenih donirat za malega Krisa?

johnson (nepreverjen)

Dajtr no, te bi mogli za basket prvo narediti, te smo bili zlati.

aserka. (nepreverjen)

ne morejo, ker je ze zaseden z drugimi idejami ljudi ki jim je dolgcas. 1 oktober je:
-mednarodni dan starejših
-svetovni dan vegetarijanstva
-svetovni dan glasbe
-mednarodni dan kave

mnja (nepreverjen)

Pri marijinon vnebovzetji pa nej mel pomislekov? Haha. Ajaj bože pomozi.

Starejše novice