Slika je simbolična.
Minister za zdravje je danes povedal, da vsak sprejet ukrep nastane pod tehtnim premislekom in s ciljem preprečiti najhujše. Napovedal je tudi, kaj se zna zgoditi v prihodnje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ponovno izpostavil pomembnost čim hitrejše precepljenosti prebivalstva. Sicer nas čaka težka jesen, je opozoril na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije covida-19. Sodeč po najnovejših projekcijah, bomo vrh četrtega vala dosegli oktobra.

Povprečno reprodukcijsko število trenutno med 1,2 in 1,5

Kot je pojasnil Poklukar, se sedaj reprodukcijsko število, ki kaže povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba, giblje med 1,2 in 1,5. Spomnil je na podatek, da je v Sloveniji sedaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih več kot milijon ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Polno je cepljenih 43 odstotkov prebivalcev.

Kaj se bo zgodilo ob povečanju reprodukcijskega števila?

Če bi se reprodukcijsko število povzpelo na dva, podobne razmere so bile lani na vrhu drugega vala, ko je krožila pomembno manj kužna različica virusa, bi imeli ob 51-odstotni precepljenosti na vrhu četrtega vala sredi oktobra v bolnišnicah 2900 oseb. »To je približno dvakrat toliko kot lani na vrhu drugega vala«, je opomnil. V primeru, da bi dosegli 70-odstotno precepljenost, pa bi ta številka znašala 1600.

Na enotah intenzivne terapije bi po besedah ministra imeli ob reprodukcijskem številu dve in 70-odstotni precepljenosti 320 hospitaliziranih oseb, ob 51-odstotni precepljenosti pa okoli 560. »V drugem valu smo imeli hospitaliziranih največ 219 covidnih bolnikov,« je ponazoril Poklukar.

Na enotah intenzivne nege bi imeli ob 70-odstotni precepljenosti nekje okoli 80 hospitaliziranih, ob 51-odstotni precepljenosti pa približno 140.

Ob 70-odstotni precepljenosti bi se po njegovih besedah pomembno znižalo oziroma prepolovilo število umrlih s covidom-19. V primeru 51-odstotne precepljenosti bi sredi oktobra umrlo približno 1000 ljudi, kažejo projekcije.

Minister vse poziva k ukrepanju

»Takšen pesimistični scenarij se lahko zgodi, če ne bo vsak od nas ukrepal. Kapacitete zdravstva bi potisnili na maksimalni rob zmogljivosti. Govorimo o življenjih ljudi - to so tragične zgodbe, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem«, je bil jasen minister.

Po njegovih besedah imamo lahko epidemijo pod nadzorom le, če se čim hitreje precepimo in ohranimo reprodukcijsko število pod 1,4. V tem primeru bi v bolnišnicah imeli ob 70-odstotni precepljenosti hospitaliziranih 400 oseb, ob 51-odstotni precepljenosti pa nekaj čez 800.

Na enotah intenzivne nege bi imeli ob 70-odstotni precepljenosti okrog 80 hospitaliziranih, ob 51-odstotni precepljenosti pa okrog 140 je dejal.

V primeru reprodukcijskega števila 1,4 bi ob 70-odstotni precepljenosti umrlo približno 100 ljudi, ob 51-odstotni precepljenosti pa bi se ta številka dvignila na 400.

Današnja seja prinesla novosti

Vlada je za zajezitev širjenja virusa po njegovih besedah sprejela pravne podlage in na današnji dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Ta teden sta covidne bolnike začeli sprejemati bolnišnici Nova Gorica in Novo mesto, zaradi vse večjih potreb nameravajo s ponedeljkom zanje odpreti oddelek v splošni bolnišnici Izola, je napovedal.

Koronavirus problem celotne družbe

Poklukar je opomnil, da epidemija novega koronavirusa ni zgolj problem zdravstva, ampak celotne družbe.

»V zadnjih mesecih nam je stroka razložila, da so cepiva varna in učinkovita. Projekcije jasno kažejo, da lahko vsi skupaj živimo relativno normalno le ob zadostni precepljenosti,« je poudaril.

Tako bodo v želji čim hitreje slediti priporočilom posvetovalne skupine za cepljenje o tretjem odmerku cepiva v začetku tedna nadaljevali s pogovori s cepilnimi centri. V drugih polovici tedna pa bi lahko cepilni centri po njegovih besedah predvidoma začeli izvajati cepljenje s tretjim odmerkom pri starejših od 70 let, kroničnih bolnikih, posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom ter tistih, ki bi se za to možnost odločili prostovoljno.

Cilj je preprečiti najhujše

Kot je še dodal minister, vsak sprejet ukrep nastane pod tehtnim premislekom stroke in s ciljem preprečiti najhujše.

»Sporočilo je jasno - z večjo precepljenostjo in hkratnim doslednim upoštevanjem in izvajanjem pogoja PCT se lahko zavarujemo in izognem najhujšemu. Ni časa za oklevanje, čas je, da uporabimo razum«, je še dejal Poklukar.

S spleta

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Yery (nepreverjen)

Pa kaj vsiljujete cepiva Naj se cepi kdo če z tem epivom.Cepivo nikoli ni to kaj bi moralo biti

black panter
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

in tij si zdaj svetovni strokovnjak,ka to praviš

In reply to by Yery (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni stvor

In reply to by black panter

black panter

marš tele čefursko levičarsko smrdljivo,prokleta gamad anticepilska

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Ali greš z menoj na gayski piknik v Beltince

In reply to by black panter

black panter

marš pederčina

In reply to by administrator (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni stvor

In reply to by black panter

......yuii (nepreverjen)

županom in podžupanom, ki funkcijo opravljajo nepoklicno, v času razglašene epidemije COVID-19 pripada dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v višini 200 eurov mesečno.
6 mesecev x 200 = 1200 brez naprezanja vse se dela isto kot do sedaj.

Njhgo (nepreverjen)

Obcina Moravce , Za december 2020 naj bi bil tako povprečni znesek na zaposlenega znašal 687 evrov.

In reply to by ......yuii (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni stvor

In reply to by ......yuii (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ta Poklukar je težka baraba, ki ne upošteva človekove pravice. Čeprav ima gensko zdravilo samo zasilno dovoljenje in živi Bog ne ve kaj se bo s cepljenimi zgodilo čez eno leto, on kot neumen rine naprej s cepljenjem. Še lastno mater bi prodal. Fuj in fej¨!

Cerhio (nepreverjen)

A osebje je kar vsepovprek prejemalo Covid dodatek. Za kaj le? Tistih, ki so res delali in bili izpostavljeni, je bil le majhen del. Ostali so dobivali pač zato da je bil mir. Samo vse v evrih, tiskarne pa delajo na polno..

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj že bodočnost napovedujejo, kot ciganjice iz kavne usedline.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni stvor

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lastnik admini… (nepreverjen)

Hepan hepanovic hepanovski

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

To si pa lepo napisal moj lastnik

In reply to by Lastnik admini… (nepreverjen)

Oiuyttt (nepreverjen)

Januarja 2021 so javni uslužbenci prejeli kar 57 milijonov evrov dodatka za »nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije«. V povprečju so sicer največ koronskih dodatkov, to je od 1500 do 2000 evrov na zaposlenega, izplačali v bolnišnicah, centrih za zaščito in reševanje ter domovih za ostarele. Zakaj so tiho? Ker imajo koncno tudi medicinske sestre avstrojske place v domih za ostarele. Prodali ali kupili so jih za evre.

97432pp (nepreverjen)

Občini Apače in Veržej nista izplačali nobenih dodatkov, medtem ko je Občina Ljutomer izplačala največ, 115.357,96 evrov.
Smo mislili da so vse te bolane obcine v isti drzavi ki jih ogroza isti kitajski virus. Ocitno ne, nekateri so bolj ogrozeni ...... kje si pa dodajte sami.

Muraa pfuj (nepreverjen)

Vete tu spodaj me lahko pocohote tuuu spodaj levo in desno pfujjj banda

Gost5 (nepreverjen)

Novinarčki in ostale barabe, lahko imate mojo dozo oz. vse doze, ki so v naslednjih letih rezervirane za mene.

Lmnnbbvcz (nepreverjen)

da bi se "beli bogovi" odpovedali "raziskovalnim" projektom BigFarme, koronskim dodatkom, pa še priznali svojo 30-letno zmoto in indoktrinacijo študentov? Služijo 20k mesečno, in raje vidijo, če vsi pocrkamo od CJD, kot da bi iskali resnico.

Lmnnbbvcz (nepreverjen)

CJD = Creutzfeldt-Jakobova bolezen 

In reply to by Lmnnbbvcz (nepreverjen)

Tgfrtgt (nepreverjen)

Medtem je luko koper je pripeljal ladja polna banan, na kateri so potem 1x nasli za 100 milijonov kokaina, .....

Ce (nepreverjen)

Saki den morete resan 5 člankov objaviti? Od toga natega. Mislite ka smo tak prizadeti? Ka mo vaše članke prebirali. Leto pa pol eno pa isto nabijate😡🤮

Ojojoj (nepreverjen)

Ka pa če bi bilau tak ka ne bi mediji objavljali kelko okužb je saki den, ka jih itak nega, pa bi biu enkrat mer, pa se lidji ne bi telko obremenjuvali s ten ka so te itak zmešani, kda vidijo"kelko"okuzb je bilau dnevno. Ka samo zavajajo

. (nepreverjen)

Ka be pa vlozile pejneze v zdravstvo pa nej . Legende resno znate kaksa je situacija ka be pa povecali kader pa dale oz investejrale v zdravstveni sistem pa niti slucajno. In nejsan proti cepivan pa nej proti zdravstvenon sistemi. Ali ges nvn sto davle tej cloveke na takse polozaj , resno nemamo enga pametnoga v toj kurcevi drzave ,ka be vdaro na mizo pa povedo dajmo zdravstve pejneze ... nej medicinsje sestre , pa ostali kader van davke odpovedi in idejo rajsi v kelnaraj pa proizvodnje...

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Mi lahko kdo pove zakaj Covid dodatek dobijo tudi cepljeni? Strokovnjaki so spomladi obljubljali, da bodo cepljeni skoraj 100% zaščiteni proti okužbi.

tutu (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Valda bos razmo, ka pomeni druga mutacija, stera zaobide oz. zmansuvle ucinkovitost cepiva. Pri cepivi za gripo je tudi podobno. Ampak ja, to je za ene visoka znanost. Na vec kak 1+1 se v soli valda neje prislo... Sicer pa, 90% zascita pred tezjin potekon, 60% proti okuzbi pa 50% mensa verjetnost za long covid je ocitno slabo za ene... Rajsi de 50% lidij pametnih pa do z lastno norostjo punili bolnice, z zaprtjon drzave pa de nastradalo 100% lidij...

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

narodnjak. (nepreverjen)

Ja, 90000 mrtvih smo meli lani po ulicah. Pa kolaps zdravstvenoga sistema. Eh neeeeej…. samo milijarde so zagonili pa si koronske dodatke izplacali. Ene nove bolnice so pa nej postavili. Mutacije pa so ocitno na boukse nej na slabse glede na vse podarke. Pomali de sfalilo argumentov za strasenje. Itak se ze zapletajo vedno bole iz dneva v den.

In reply to by tutu (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

" 90000 mrtvih smo meli lani po ulicah"
Ja, nej smo jh meli zaradi zaprtja drzave. Ta stevilka je bila zracunana, ce bi ziveli tak dale kak 2019 in se tudi marca/novembra 2020 lepo stiskali po gostilnaj, stadionih, diskojaj... Ampak znan, prevelka znanost to razmiti...

"Ene nove bolnice so pa nej postavili."
Aja, saj. Od kejc pa mo dobili v roki enoga leta doktore? Pa medicinske sestre? Pa medicinske sestre za inztenzivno? Ka se taksni lidgej izobrazijo, trbej ze samo po sebi vec lejt. Ampak ja, tudi to ocitno pretezko zarazmiti...

"Mutacije pa so ocitno na boukse nej na slabse glede na vse podarke. "
Ja, saj, so boukse. Telko okuzenih pa telko v bolnicaj kak lani v sredini oktobra. Deluvlejo ocitno redno dobro. In skoraj vsi v bolnicaj necepleni....

In reply to by narodnjak. (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si budala. So meli Švedi 90.000 mrtvih? Pa so nej meli policajsko uro, kak mi svetske budale.

In reply to by tutu (nepreverjen)

Pcthaha (nepreverjen)

Prečitajte si intervju na necenzurirano.si z bivšim direktorjwm NIJZ pa vam.bo marsikaj jasno ... sicer vsebina vam.sobotainfo nede dišala, ker vi uživate le ko paniko delate... 🤓

Jesenski (nepreverjen)

Aja? Zdaj gda je polovica slovencov cepljenih, od ove druge polovice jih je pa polovica prebelih, ostalo so pa mala deca pa tisti ka so itak imuni ali se zaradi zdravstvenih tezav nesmijo cepiti, te vi paniko tirali pa grozili s tezko jesenjo? Pa ka ste resno vec nej normalni? Ka pa te lani gda se nisce nej biu cepljeni pa smo normalno vse pregurali? Lani so mejrali edino starcki s pridruzenimi boleznimi ka so tej nasi pametnjakovici sami priznali. Zdaj pa mislijo ka mo jin palik nasedli. Malo morgen svinje laznive nesposobne.

korona-corona (nepreverjen)

Naj te spomnin: rok uporabe zapadne konec septembra pa v začetki oktobra, zato te zvarek trbej nujno takoj v lidij natočiti!
Te pa na covid oddelek..............., na respirator,........

In reply to by Jesenski (nepreverjen)

Ktb (nepreverjen)

Jebte si mater mater mater majmuni.
Ge mijslen ka mo se jutri vcejpo
Mamo feštooo

administrator (nepreverjen)

Se je. Dejan svinskoglavi cepil sedaj se mu pa več ne digne ga midva z mojim lastnikom natepsvama. za ženskih Pedra je pa dober

In reply to by Ktb (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Se je. Dejan svinskoglavi cepil sedaj se mu pa več ne digne ga midva z mojim lastnikom natepsvama. za ženskih Pedra je pa dober

In reply to by Ktb (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Dejan svinskoglavi ima dobro rit

In reply to by administrator (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Pa ta virus je samo za navadne lidi mi moremo nagobčnike nositi se cepiti razdaljo meti za elito to nej potrebno Pahor v Porabju

Idemo (nepreverjen)

Smrt novinarjem!!!!!!

🤮🤮🤮 (nepreverjen)

To je zdaj več niti smejšno nej.

administrator (nepreverjen)

Ali gre kdo na gayski piknik v Beltince

Jebalo (nepreverjen)

Ko ga j*be 😂

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Jas pridem. Ali lahko Tanja tudi pride zraven

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice