Od petka naprej so v rdečih regijah prepovedani verski obredi z navzočnostjo ljudi, v oranžnih pa se jih lahko udeleži do deset vernikov, a le v svojih župnijah. Tako bodo danes nedeljske maše znova potekale v okrnjeni obliki.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je duhovnike pozval, naj v primerih, ko se bodo morali odločati, kdo se bo lahko udeležil maše, omogočijo vernikom prejem obhajila zunaj svete maše. Kot je pojasnil, bodo ljudje posebej opozorjeni, naj prihajajo na potrebni razdalji in ob strogem upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov. Spovedi zaenkrat lahko potekajo, če prostor omogoča izvajanje previdnostnih ukrepov. Pri tem se je po besedah Zoreta pokazalo, da je to možno v tako rekoč vseh župnijah. Preko spleta pa spoved ni možna, piše STA.

Spletne maše niso pravo nadomestilo

Če je ob prvem valu epidemije Slovenska škofovska konferenca (SŠK) podpirala prenos maš po spletu, pa v drugem valu temu ni toliko naklonjena. Pri tem se sklicuje na besede papeža Frančiška, ki je aprila opozoril, da "vera preko medijev ni Cerkev" ter da so ljudje, ki spremljajo mašo preko spleta, brez zakramentov in brez občestva. Tudi Zore je prepričan, da maše po spletu in drugih videokonferenčnih orodjih ne morejo nadomestiti maš v živo.

Kljub temu pa je SŠK v soboto duhovnikom v dopolnjenih navodilih dovolila, da po lastni presoji in glede na okoliščine mašo prenašajo po spletu, če jo duhovnik med drugim obhaja v cerkvi ali javni kapeli, če gre za neposreden prenos in če ob koncu povabi vernike, da lahko ob določeni uri pridejo v cerkev in ob upoštevanju ukrepov prejmejo obhajilo, še piše STA.

Štumpf: Vemo, da koronavirus ni hec

Ob tem se je oglasil tudi soboški škof Peter Štumpf, ki v pismu naslovljenem "Naša stiska še ne pojenja" pojasnjuje nove razmere duhovnikom, redovnikom in redovnicam ter drugim vernikom. Napoveduje tudi obisk posameznih župnišč in to z masko na obrazu.

»Duhovniki, redovniki in redovnice se tudi več ne moremo izgovarjati, da nismo vedeli, da nismo bili pripravljeni … Vemo, da korona virus ni hec in vemo, da se primerno svojemu stanu in tudi dolžnostim, ki nam jih ta stan nalaga, odzovemo navodilom škofov za zajezitev epidemije. Čeprav nas bo virus silil k izolaciji po župniščih in v redovne skupnosti, sami ne smemo in ne moremo ostati. Po svojih močeh, kolikor mi bo to dopuščalo zdravje in razmere na terenu, bom v prihodnjih tednih poskušal obiskati vse duhovnike po župniščih in redovnih skupnostih, in seveda tudi redovnice: na kratko, zunaj župnišča ali samostana, z masko na obrazu, da vas vidim, slišim, občutim vašo stisko, z vami molim in vas blagoslovim. Bom prej poklical po telefonu, če boste doma,« sporoča soboški škof.

Njegovo celotno pismo si lahko preberete na spletni strani soboške škofije.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legenda (nepreverjen)

Ali spada znak glavobola od prekrokane noči k koronavirusu.ali se naj grem testirat.Znaki so grozni hodim cikcak,z težavo vstanem pa žejden san nonstop.

brezbrige (nepreverjen)

Malo prevec si se raskuzo drugo nika.

In reply to by Legenda (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

In to razkuževanje si opravil le od znotraj !!

In reply to by brezbrige (nepreverjen)

Legenda (nepreverjen)

Ja saj bistvo je da se spije,ne da bi se polival z alkom.
Kolkor se spomnim noči sicer bolj malo so govorili daj še enega da vničimo korono..
Sedaj pa nisem siguren da je nisem fasivo.
Bom poklical Jelka,ka on pravi,zna biti da imata z Janezom še hujše simptome.

In reply to by gostja (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Ko sem ob 8.10 danes laufal mimo naše lokalne "cerkve", sem videl prav toliko avtov kot običajno ta čas na parkirišču.
Torej se obredi nemoteno izvajajo tudi ob nedeljah.
Na "cerkvi" ja pisalo Lidl.
Avtov je vsekakor več, kot jih je pred pravo cerkvijo običajno ta čas.

. (nepreverjen)

Tej so samo prišli ka v puščico vrzejo, vacik velika gospoda ne preživi

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Starejše novice