Drva so najpogostejši način ogrevanja pri nas, saj gre za enega najcenejših načinov ogrevanja. A nova zakonodaja prinaša visoke kazni, če kurite z neustreznimi drvi.

Nenadna močna ohladitev ozračja, ki je naše kraje zajela v drugi polovici septembra, je poskrbela za predčasni začetek kurilne sezone. Številna gospodinjstva so tako v pečeh in kaminih zakurila nekoliko prej, kot ponavadi. A mnogi ob tem ne vedo, da jih lahko odslej zaradi kurjenja premalo posušenih drv doleti precej visoka denarna kazen.

Kurimo lahko le suha drva

Kot določa zakonodaja, lahko v malih kurilnih napravah, ki se uporabljajo za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode, kurimo le les, ki vsebuje manj kot 20 odstotkov vode. Uredba ne velja le za drva, temveč tudi za ostale oblike lesa za kurjavo, kot so denimo žagovina, odrezki, lubje, storži in lesni ostanki. 

Delež mase vode v naravnem lesu in lesnih ostankih na maso vlažnega lesa mora biti manjši od 20 odstotkov, razen če se gorivo uporablja v napravah, ki so po navedbah proizvajalca primerne za gorivo z večjo vsebnostjo vode;

Kurjenje lesa, ki vsebuje večji delež vlage, namreč povzroča občutno večje onesnaženje zraka s škodkljivimi snovmi ter delci PM10. Ravno tako je občutno nižji izkoristek ogrevanja.

Zatožil vas bo dimnikar

Poslanci so že leta 2013 sprejeli uredbo o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav, ki določa, kako suha morajo biti drva za kurjavo, a zaradi nedorečenega načina izvajanja meritev, doslej nadzora ni bilo mogoče izvajati. Okoljski inšpektorji bodo pregled opravili na pobudo dimnikarske družbe, če bo ta pri pregledu odkrila preveliko odstopanje na kurilni napravi. 

Kazni tudi do 40 tisočakov

Uredba predvideva tudi kazni za kršitelje, ki se je ne bodo držali. Te se gibljejo od 1.200, pa vse do 4.100 evrov za fizične osebe in od 4.000 do kar 40.000 evrov za pravne osebe.

(1) Z globo od 4.000 do 40.000 evrov se za prekršek kaznuje upravljavec kurilne naprave, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, če ravna v nasprotju z določbami tretjega, četrtega ali petega odstavka 5. člena, drugega, tretjega, četrtega ali petega odstavka 6. člena, prvega in drugega odstavka 7.a člena, 18. člena, 19. člena, 20. člena, 22. člena, 23. člena, 27. člena, 28. člena, 29. člena, 30. člena, 31. člena ali 32. člena te uredbe.
(2) Z globo od 1.200 do 4.100 evrov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
(3) Z globo od 1.200 do 4.100 evrov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje upravljavec kurilne naprave, ki je fizična oseba.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano svetujejo:

Ker je vlažnost posekanega lesa od ca 40 do 60 %, ga je treba pred kurjenjem posušiti. Cenovno in okolju prijazno je najbolj sprejemljivo naravno sušenje drv. Za hitro in učinkovito sušenje, je treba drva razžagati, razcepiti, zložiti tako, da se prezračujejo, jih pokriti proti dežju, posekati praviloma v decembru ali  januarju, ko je vlažnost rastočega lesa najnižja, poleg tega pa je čas sušenja lahko daljši, kot če bi jih posekali v kasnejših mesecih.
V idealnih pogojih se lahko posamezne vrste drv dosežejo zračno suhost že v obdobju enega leta ali celo prej, vendar je iz praktičnih razlogov in zaradi odstopanj od primernih pogojev sušenja bolj zanesljivo, da se drva sušijo dlje časa, zato se na osnovi izkušenj priporoča sušenje drv najmanj:
- 1 leto za topol in smreko,
- 1,5 leta za lipo, jelšo, brezo,
- 2 leti za bukev, jesen, sadno drevje,
- 2 do 3 leta hrast.

Skoraj četrtina gospodinjstev kuri na drva

Raziskava energijske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 je pokazala, da je ogrevanje z lesno biomaso, kamor sodi tudi kurjenje drv, še vedno najpogostejši način ogrevanja pri nas. Tako se ogreva kar 23 % vseh gospodinjstev. Podatki kažejo še, da se je v primerjavi z letom 2015 število gospodinjstev, ki kurijo na drva, zmanjšalo za kar 8 %. V primerjavi z letom 2015 se je povečal delež gospodinjstev, ki se grejejo z daljinsko toploto za 4 odstotne točke, delež  gospodinjstev v enodružinskih hišah, ki se grejejo z električno energijo za 3 odstotne točke, uporaba toplotnih črpalk zrak-voda za 4 odstotne točke, voda-voda za 2 odstotni točki in zemlja-voda za 0,8 odstotne točke, delež električnih sevalnih panelov za 7 odstotnih točk. Povečanja tega deleža je še večje pri enostanovanjskih hišah.

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
logar (nepreverjen)

kapa mate to za naslova ,ka se van meša

Janez Komunist (nepreverjen)

Ja naslov je zavajoč,ampak to je zaradi klikov.

In reply to by logar (nepreverjen)

Espejaš (nepreverjen)

Ne razmin ka je zavajajoče tu. Ges man sp pa v delavnici kurin na drva. Roraš mi je eto glih pravo ka če kuriš premalo posušena drva te lejko kaznijo do 40 gezero po novon. Ges bi sicer rad vido tistoga ka de mi takšo položnico napiso.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Stari maček (nepreverjen)

Četudi bo najmanjša kazen, se bo moral bati za svoj život.

In reply to by Espejaš (nepreverjen)

Joj... (nepreverjen)

Rad bi vido dimnikarja keri de meril vlažnost v romskih naseljih ka vozijo drva z biciklinon sproti iz šume domov...

Krokodil11 (nepreverjen)

Nede mogo ka ne hodijo ta

In reply to by Joj... (nepreverjen)

Joj... (nepreverjen)

Pa zakon je za vse enak, ali???

dragonskin

Ge prijavin ovoga somara, ka sako zimo kujri nekšni smrad na Černelavskon brejgi, kda se mala deca sankajo tan!

Stari maček (nepreverjen)

Beltinska inšpektorica je najbolj zagnana, ona pride tudi zaradi visokih rož! Nihče ne bo verjel, da so te rasle na notranji strani ograje, na dvorišču in nikakor ne na javni površini, na drugi strani ograje, torej javni površini. Postavila se na sosedov dovoz, vendar ne kot oni kateri zaradi rož ne morejo varno izpeljati. Ona se postavila več metrov v notranjost dovoza in SLIKALA! Prav tako se njena pomočnica potrudila z sat. posnetkom, na njega začrtala kako daleč mora človek videti, ko izpeljuje. Kako lahko vidijo vsi kateri izpeljujejo iz našega dovoza to ni odgovorila. Na štirih straneh je dokazovala svoj prav, podkupljena od javnih služb in prijateljstva od inšpek. radgonske mesnice...

In reply to by dragonskin

PaKaSeNeBi? (nepreverjen)

Rad bi vido tiste ka do sli za celo leto drva sekat v decembre pa januarje.. pa ka je folk smecene ali ka njin spila?

Vsak ka redno na drva kuri, jih poseka, razcepe in da sisijt zvuna te pa mars z njimi v klet po par mejsceh ka se tan dodatno luftajo...

čarni vrag (nepreverjen)

Ta država je fuknjena. Tako si lahko kakšen avtomehanik s.p. prisluži zaradi drv 40.000 Eur kazni. Večje firme tako ali tako ne kurijo na drva. Ne vem kdo in kako bo izvajal te meritve vlage? Polpismeni dimnikarji? Nek idiot nedaleč od mene kuri vse živo od plastike in raznih drugih odpadkov dalje. Inšpektorji pa sedijo po pisarnah.

11111111111111… (nepreverjen)

Tej roraši majo malo vekšo izobrazbo kak jo sigurno maš ti. Či pa maš izobrazbo te se pa pitaj ge si jo dobo pa če si si jo tudik zaslužo. Izobraženi človik se primerno obnaša do drugih.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

1 x 1 (nepreverjen)

To drži, ta dimnikar, kateri zdaj dela ima brzino ima sposobnost dela in na rač. mora znati vse ˝živo˝.

In reply to by 11111111111111… (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

najbolj važ no je da zna piti

In reply to by 1 x 1 (nepreverjen)

Kužen (nepreverjen)

... neustreznimi drvi,... Ka je pa to za naslova?! Polpismenost na nepravem mestu?!

snops1 (nepreverjen)

Še dobro ka plastiko lejko brez omejitev kuriš..

A79 (nepreverjen)

Kakšno plastiko? Moj sosed kuri samo suha drva, dokler ne pade mrak. Potem pa boljše, da brez maske ne hodiš na prostem. :(

In reply to by snops1 (nepreverjen)

potač (nepreverjen)

Same blesave zakone sprejema naša vlada. Dimnikar ti bo izmeril vlažnost drv in če niso dovolj suhe, te lahko prijavi. Če nimaš fasade na hiši ne dobiš hišne številke. Le kam gre ta gnila država. Samo skubli bi reveže. Pa še več je takih blesavih zakonov.

goostt (nepreverjen)

Kaj ne vidiš, da se nam cedita med in mleko in to nam je naškodilo !

In reply to by potač (nepreverjen)

E-na lastovka (nepreverjen)

Prebiram tale naslov in se v istem trenutku odločim, da vas vprašam, ali je slovnično pravilno: .. kuri se z drvi? Ne mogoče z drvmi? Nisem Slovenka, niti intelektualka, imam le srednje šolsko izobrazbo, a po posluhu se mi le dozdeva, da nekdo ne obvlada ne lastnega jezika ne svoje profesionalnosti. Še najbolje, da nas Madžare zaposlite kot svoje lektorje.

E-na lastovka (nepreverjen)

Vseeno, če se kuri z drvi, drvami ali drvmi, s suhimi ali vlažnimi, dejstvo je, da nekdo, ki je moj komentar ocenil z negativno oceno, resnice ne prenese!

lauraas (nepreverjen)

V romskih naseljih so zdaj, ko je prišla prva ohladitev, komaj žagali surova drva, me zanima, če bo inšpekcija upala tja in napisati kazen!

1 x 1 (nepreverjen)

Sem se vprašal tedaj, ko nas preganjala inšpekcija, CSD, rajonski policist za vse mogoče, ALI SE NE BI ZDRUŽIL Z ROMI, DA ME TI ZAŠČITIJO!?

In reply to by lauraas (nepreverjen)

pepič (nepreverjen)

Za 40.000eurov si da zmonterati 3 toplotne črpalke pa še 20.000 eurov dobi subvencij zato bole glupih zakonov nej mogoče sprejemati zakoj samo sirotinjo kazniti tisti ka pa vkradejo pa poneverijo pa dobijo odškodnino od teh kaznovanih, to je pravna država in enakost pred zakonom?

more murš kajtebriga (nepreverjen)

ahahahahhahaa
pa kaj je to za ene brezveze portal, pa kdo piše te neumnosti
marš v pičko vaše matere in to v sredino pičke, ne me jebat s takimi neumnostmi

Đa naven (nepreverjen)

Ka gumijov nesmen več žgati , ali ?

BB

Naj se država rajši pobriga ka liden nede trbelo küjriti fse ka najdejo pa si lejko priovouščijo v danoj situaciji, ampak do si lejko privouščili bar süja drva če že nej kurilno kero je doooooosta menje škodljivo.

Dokejč je bilo kurilno po sprejemljivi cejni je bil zrak pozimi neprimerno boukši!!! :(

A79 (nepreverjen)

Preko 200m2 hišo ogrevam z drvmi, drva kupim pripravljena za kurjenje, pa me ne stane več kot 600€ na zimo, to je 30€/mesec. Če je to predrago, potem ne vem kaj je poceni.

In reply to by BB

A79 (nepreverjen)

Se popravljam, 50€/mesec.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

In kaj je tu tako slabega če te nekdo opozori da kuriš z neprimernim gorivom. Pa saj je logično da mokra drva ne zgorevajo dovolj kvalitetno in posledica takšnega kurjenja je mnogo večja poraba drv ter onesnaževanje okolja.
Ali je res tako težko drva primerno pripraviti ter se s tem izogniti kazni ter navsezadnje ali se z svojo lenobo kaznujemo sami. Vsi skupaj se pa moramo zavedati da je samo od nas posameznikov odvisno kakšno kvaliteto življenja bomo živeli.

Janez Komunist (nepreverjen)

a si ti vedno tak fukhnjeni ali samo v torek in petek

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

E-na lastovka (nepreverjen)

Tokrat slovensko slovnico na stran! Nič ni narobe, če občani kurijo z drvmi ( z drvi, z drvami ali kar drevami), samo ta morajo biti suha. Malo razumen in vsaj malo skrben občan, ki kuri z njimi, si jih pravočasno pripravi za prihajajočo kurilno sezono (že spomladi za jesen), ne pa da tistikrat, ko ga prične zebsti v rit. Pa ga mora prisiliti mraz k podiranju še živih zelenih dreves, ki se kar sproti sušijo na ognju kurišča. Občani pa naj kar požiramo dim in z njim onesnažen zrak. In ko se mu omeni primerna kazen z namenom, da se ga spametuje, odpošlje vse okrog sebe, pa še tu na portalu v …. ……. .

sivi (nepreverjen)

Problem je v tem, ker ta ko kuri ne gre smrad na njegovo dvorišče ampak ravno mora k sosedu kateri bi se rad preluftal.

Mura je večna (nepreverjen)

Dober gospodar si drva priskrbi za eno leto naprej, telko časa more pretečti ka se drva posušijo, seveda morajo biti na suhom. Kurjenje vlažnih drv je zapravljanje pejnez, ka ne gučin kak se peč vničavle. Tisti keri pa kurijo plastiko pa itak nemajo poštijmano v glavi.

Janez Komunist (nepreverjen)

Če pošteno povem pa pri nas plastika predsvsem plastenke
in polivinilaste vrečke najbolje gorijo
Tak gorijo da kar tuli v peči, voda pa je takoj topla

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

S tem ne bo nič. Noben dimnikar vas ne bo prijavil. Spet predpis, ki nas le straši.

Drago Flisar (nepreverjen)

Sita vrana za lačno ne vpraša. Malo kje v Sloveniji lahko pripraviš drva v mesecu decembru in januarju- zima snag blato. Po nasvetih MKG bom drva , ki jih pripravim letos (december 2018) lahko kuril ( sušenje 15 mesecev) maja 2021, če bi jih potreboval za trugo, bi bile prej primerne. Večina drv starih nad dve leti je po mojem črvivih in manj vrednih. Še to. Dimnikar ki mi napiše tako kazen bo moja prva želja, da ga zakurim z mojimi drvami. Ni mi všeč, da me celo življenje od otroških let strašijo z dimnikarjem- dimnikar te je naredil, dimnikar ti je oče, dimikarji se tudi menjajo, dimnikar gre - primi se za denarnico. Kaj je zdaj to UDBODIMNIKARJI.

1 x 1 (nepreverjen)

Ne smeš to, ne smeš tisto... V demokraciji si nekateri razlagajo, da lahko zdaj počnejo kar jih volja, je bilo nekje zapisano. Tega se držijo vsi kateri bi radi služili, država in njihove instance!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice