Danes zvečer ob 18.00 si lahko na TV IDEA pogledate oddajo Dora - nedeljski pogovori, v kateri je gostovala Bronja Žakelj.

Novinarka po izobrazbi se v tem poklicu ni videla. 

"Šele s knjigo Belo se pere na 90, sem se našla", pravi. "Poročanje z dogodkov, kratka besedila, kar sestavlja večino novinarskega dela, ni bila moja izbira," dodaja. Zdaj se poklicno ukvarja s financami. Bronja Žakelj je s svojim romanom prvencem lani zasijala na slovenskem književnem nebu.

"Presenečena, prijetno, sem nad odzivom občinstva, pa tudi nominacija za Kresnika kaže na to, da tudi stroka moj izdelek dobro ocenjuje".

Življenje ji ni prizanašalo, s štirinajstimi je za rakom umrla mama. "Niso ji povedali za bolezen," pravi Bronja. "Rekli so ji, da ima rano na želodcu. Tudi nama z Rokom je mama rekla tako. Oče pa naju je sploh hotel obvarovati in smo takoj po pogrebu odpotovali na morje," pravi.

Hčerina valeta jo je gnala naprej

Mamina smrt jo je močno prizadela. Potem je kot 19-letna študentka za rakom zbolela tudi sama. V boju s Hodkinovim limfomom je zmagala. Njen takratni fant jo je podpiral, čeprav mu je rekla, da bi nehala hoditi. Potem, se je pri plezanju v gorah smrtno ponesrečil brat.

"Zelo me je prizadelo. Nenadoma na vprašanje, ali sem edinka, nisem znala odgovoriti".

In ko so ji pred nedavnim odkrili novo rakasto tvorbo, je bila njena hči stara natanko 14 let.

"In rekla sem si, da moram biti zraven, ko bo izbirala obleko za valeto.  Ves čas sem razmišljala, samo da se izmažem iz tega. Čaka me Katjušina valeta in z njo moram po obleko. Samo da ne bo, tako kot jaz po mamini smrti, sama kupovala obleke in s kom drugim hodila po čevlje ... To me je držalo pokonci, da dam skozi to valeto. Ko sem prišla domov, sem se dolgo spravljala k sebi, a prva stvar, ki sem jo po dveh mesecih in pol lahko naredila, je bila, da sem rekla Katjuši 'greva po obleko za tvojo valeto'. Bila sem tudi na valeti, tudi po valeti sem še vedno tukaj in še ena kljukica je moja," je med drugim povedala Bronja.

Danes ob 18.00 uri vabljeni, da si celoten pogovor z Bronjo Žakelj pogledate na TV IDEA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice