Ste vedeli, da za nabiranje mahov v gozdu veljajo določene omejitve?

Na božični predvečer ali pa še prej bodo mnogi postavili jaslice. Že tradiconalno bodo pri tem za okrasitev uporabili tudi mah.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ob tem opozorili, da so za nabiranje mahov postavljene določene omejitve: »Mahove lahko pridobivamo v gozdu v omejenih količinah, do dveh kilogramov. Na eni površini lahko odvzamemo največ petino vsega mahu.«

Novela zakona o gozdovih s takšnimi omejitvami je v veljavo stopila z začetkom leta 2017. Dotlej so bile kazni predpisane le za nabiralce gob.

Takšna globa grozi kršiteljem

Posameznik, ki pri rekreativnem nabiranju mahu preseže dovoljene količine, se kaznuje z globo od 200 do 400 evrov. Po Pravilniku o varstvu gozdov je namreč s tem »gozd opustošil oziroma v njem ogrozil njegove funkcije«.

Posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob, plodov, mahov in kostanja ter en kilogram zelnatih rastlin.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NeAnonimen (nepreverjen)

Tak je .... vutro prijde zakon ka nemo smel po svoje sume odite ker bom odpadlo listje potlačo.

Moja suma, moja parcela, moje drejve, moje gobe, moji kostanji,moj mah in moje listje in z mojin imetjon bom ges razpolago kak mo ges ščel!

Sicer pa naj prijde kakse inspektor v mojo sumo kda man v cekre 5 kil grbanjov, 10 kil kostanjov pa 5 kil maha!
Prvo de dobo sekirico v hrber, te pa noz na gut in de mogo pogesti vse to ka man v cekre SIROVO (ja mah tude) pa ce de pameten bom se so lubje naberat!!

Mama mia (nepreverjen)

Prav imaš se strinjam s tabo to zdaj imamo posrano Slovenijo.Jaz mu še cucka odrežem,pa inšpektor gor ali dolj.Treba bo začeti nekje,da posrana gamat k pameti pride.

ferdopijše (nepreverjen)

petino maha ? ka naj meter , geotrikotnik pa šestilo seuf zemen ka zračunam...pa te me v enoj jebeneoj šumi čaka inšpektor? prej na lotoju trufin.

Mahoooe (nepreverjen)

A je objavljeno v Uradnem listu?

. (nepreverjen)

pri čitanju sobotainfo novic lahko znorite polek, to de vas še največ stalo

Starejše novice