Romski svetniki bojkotirajo sodelovanje v krovni romski organizaciji, saj imajo tam samo sedem predstavnikov in zato pričakujejo spremembo zakona o romski skupnosti.

Po poročanju STA, predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš trdi, da je njihova zastopanost v svetu brez vrednosti, saj trenutni zakon dovoljuje obvladovanje sveta Zvezi Romov Slovenije, kateri pripadata dve tretjini sedežev in lahko tako samostojno odloča o vsem.

Zadnja tretjina sedežev pa pripada romskim občinskim svetnikom, ki so zastopani v 20 slovenskih občinah in izmed teh 20 jih izmed sebe izvolijo sedem v svet romske skupnosti. Urad za narodnosti je za določitev teh sedem predstavnikov izvedel volitve, ki pa so bile neuspešne, saj se jih ni udeležil niti en romski svetnik, prejeli pa so samo tri kandidature. 
 

Po besedah Muca svet romske skupnosti nemoteno deluje

Rudaš je za STA pojasnil, da so z neudeležbo poslali sporočilo vladi, da mora spremeniti zakon in bo tako tudi ostalo, dokler se kaj ne spremeni. Romski svetnik v Kočevju Marjan Hudoravac je izpostavil tudi regionalno zastopanost, saj pravi, da ni kandidiral, ker je velika večina članov sveta iz Prekmurja, z drugega konca Slovenije, kjer Romi živijo v najtežjih razmerah, pa jih je zelo malo. Rudaš sicer trdi, da s svetom kljub temu sodelujejo in gre pri tem za celovito obravnavo romske skupnosti, od bivanjskih razmer, infrastrukture prek financiranja do socialne vključenosti.

Predsednik Zveze Romov Slovenije in sveta romske skupnost Jožef Horvat Muc pravi, da svet nemoteno deluje in bi lahko urad za narodnosti čez eno let spet izvedel volitve za člane sveta iz vrst občinskih svetnikov.

Aktivnosti za izboljšanje položaja romske skupnosti v teku

Direktor urada za narodnosti Stane Baluh se je sestal z vsemi izvoljenimi občinskimi svetniki, ki so dejali, da bodo počakali z novimi volitvami in bo njihovo sodelovanje odvisno od aktualno delujočega dela sveta v dobro romske skupnosti. Na uradu pravijo, da so vložili veliko naporov v pripravo predloga sprememb zakona o romski skupnosti, ki pa je ob predčasnih volitvah obtičal v postopku.  Lani novembra je sicer Državni zbor sprejel priporočilo vladi, da naj nemudoma ukrepa za izboljšanje položaja romske skupnosti in pripravi ustrezne spremembe zakona. Baluh je obenem še pozval romsko skupnost k enotnosti in sodelovanju ter izvedbi novih volitev, še poroča STA.

Svet romske skupnost se je sicer znašel v težavah zaradi odškodnine svoji nekdanji sekretarki Nataši Horvat, svetnici lendavske občine, ki ji bo moral plačati okoli 30 tisoč evrov odškodnine in poravnati sodne stroške zaradi neurejene sistematizacije delovnih mest in dela neizplačanih plač. Svet bi naj imel zaradi tega težave pri delovanju in bo moral najeti posojilo, saj jim država tega denarja ne bo vrnila.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mun (nepreverjen)

Če mene pijtate je problem teh romskih politikov ka so že predugo pri koriti. Mislim ka je v romski skupnosto še štoj ka je toga sposoben!

RUDAŠ + MUC (nepreverjen)

Ka sta ta dva Rudaš in Muc večniva, dosmrtniva ali ka se dogaja isto kak Tito. Trbelo bi to obvezno zamenjati saj pa cigani imamo dosti sposobnih mladih ljudi, naj se lepo umakneta, da njiva mi ne bomo nagnali.

grobar (nepreverjen)

Vse njin tej titule kraj pobrati,pa če ščejo, naj živejo tak,kak mij navadni smrtniki.

Rdeči mafijaš (nepreverjen)

Trbej si dati zakon ka do še več pravic meli, pa ka še kakšno urgenco demolejrajo !

Jožekkkkkk (nepreverjen)

Oba dva gurota bi se malce morali spustit na tla (oba prihajata iz naselja Pušča in eden največjih problemo je da naselje nima kompletne sestave krajevne skupnosti kar izgleda da Mestna Občina Murska Sobota zelo skriva pred javnostjo .Kot vemo vsi v naselju sploh ni soglasje in se dogaja to kar se dogaja .
1 Pretepi ,isiljevanja ,grožnje in....
Ljudje se sprašujejo kaj je tako zelo narobe da so zavozili 60letni nogometni klub.
2 ljudje se sprašujejo kaj bo Občina z objektom katerega je postvavila v naselju???in je Občino stal skorar da dvesto tisoč €
3 Ljudje se sprašujejo kje je odše ves denar z katerim je raspolagl nogometni klub.
4 Ljudje se sprašujejo kje so obljubljena delovna mesta katera so nam bile tako vneto obljubljene (pomeben je bil razpis in seveda žep )
5.Ljudje se sprašujejo kaj se dogaja z ljudmi ki se nočejo integrirat oz. jim ni mar kaj bo znjim čez zimo (družina ob robu naselja nima elektrike otroci se ne umivajo v šolah smrdijo kar lahko tudi podtrdijo šole dobijo pa zelo velik socialni transtver. Ko je problem o čistoči okolje katero je zelo umazano brez wc pred hišo umazanija dobesedno zabrusi cinično ko mu poveš da naj očisti reče boli me K... njemu bo rudaš postavil kontejner za smeti?da ne govorim v naselju glede higiena na zelo niskem nivoju .
Tako da vem da ni to tema o tem kar sem napisal je pa tema o tem kar bo mogoče ŽUPAN MESTNE OBČINE bo prebral in poklica ljude na odgovornost da račistijo zadevo kaj je tako hudo narobe da v naselje Pušča more policija posredovat 3x tedensko ???????
Da se lahko na lokalnem avtobuso otrok sprehaja z solzivcem v rokah???
Dobesedno otrok z zaostalim razmišljanjem in mentalno zaostal ustrahuje otroke kateri so na postajišču ....in čakajo bus...
Tako da prosim vodilne kateri delujejo brez napora naj napore usmerijo v pogled prihodnosti naših otrok (ni nogometa je pa droge,trave,kreganja,punančevanja in FB začnimo razmišljat v naprej .Jožek

Starejše novice