V strokovni skupini za covid-19 poteka intenzivna razprava o tem, kako ukrepati in preprečiti vnose okužb s Hrvaške. Ena od možnosti je uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam in obvezna karantena po vrnitvi v Slovenijo, a le za mlajše od 35 let.

Kot je za STA pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek razmišljajo o obvezni karanteni po povratku v Slovenijo, ki bi jo lahko odredili le za osebe, stare med 15 in 35 let.

Od začetka junija do 12. avgusta je bilo iz Hrvaške 70 vnešenih primerov okužbe, v zadnjih dneh število narašča. »Hrvaška postaja zelo pomembna destinacija za vnos okuženih oseb v slovenski prostor,« je opozoril Krek.

»To nas zelo skrbi, ker imamo zelo veliko ljudi na hrvaški obali. Do sedaj je bila očitno na Hrvaškem takšna struktura dopustnikov, ki ni hodila v nočne lokale. Zadeve so se obrnile, očitno je zdaj veliko mladih, ki hodijo v nočne lokale,« je za STA ocenil Krek.

Vir okužb je v nočnih lokalih

Povedal je, da je imel v četrtek dolgo pogovor s prvim možem hrvaškega zavoda za javno zdravja Krunoslavom Capakom in ugotovila sta, da je izvor okužb tako slovenskih kot hrvaških državljanov na Hrvaškem na istih lokacijah, gre za nočne lokale. Zato pozdravlja odločitev Hrvaške, da vsaj začasno zapre nočne lokale.

Kreku se zdi nepojmljivo, da ljudje kljub vsem pozivom in opozorilom še vedno hodijo v nočne klube. »Če bi vsi opravili svojo nalogo, bi bili na varni strani. Če pa ga eni biksajo, imamo problem. In potem bodo zaradi tega, ker ga eni biksajo, morali vsi v karanteno,« je opozoril.

Karantena le za mlade dopustnike?

Problematični so zlasti številni vnosi okužbe med mladimi. Tako imajo na voljo več možnosti za uvedbo karantene.

Ena od njih je, da bi jo odredili za mlade v starostnih skupinah od 15 do 35 let. Druga možnost je, da jo odredijo za vse. Lahko pa bi zahtevali negativen test na okužbo z novim koronavirusom ob vstopu v državo, ki ne bi smel biti starejši od 36 ur.

Cilj je, da gredo jeseni vsi otroci v šole

Krek si želi, da bi novo šolsko leto začeli v šolah: »Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje si želimo, da bi bile šole polne. To podpiramo in želimo, da so otroci v šoli, v skupini, da se družijo s sovrstniki.«

Z ministrstvom za izobraževanje so že pred nekaj časa dorekli različne modele izobraževanja v času epidemije. V šole bodo skušali vpeljati različne modele, v principu pa gre za sistem, po katerem se učenci različnih razredov v šoli ne bi srečevali, na avtobusih pa bi nosili maske.

Tako bi zmanjšali tveganje za prenos, če bi do okužbe v določenem razredu prišlo, pa bi v karanteno poslali samo en razred in ne celotne šole. A to bo možno le v primeru, če se bodo po šolah držali njihovih navodil.

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmmmm (nepreverjen)

Aja? Ob predlogi, ka bi izolejrali samo starostnike, medtem ka bi mi mlajši normalno živeli naprej, ker nan virus v velki meri neje nevaren, se guči, ka to nejde, ker je diskriminatorno do starejših. S čimer se tudi strinjan. Ampak karantena samo za mlade na neje diskriminatorna???

Kreku se zdi nepojmljivo, da ljudje kljub vsem pozivom in opozorilom še vedno hodijo v nočne klube.
Aja, nepojmljivo? Enaka zadeva kak odprejte baute. Če so odprejte in majo lidgej možnost iti tja, do pač šli. Ker jin je sprostitev, pri ton se počutijo fajn... Tu je politika sama kriva, ker to pač dovoli. V Sloveniji na obali se virus ne prenaša kak nori. Ker pač diskoji nejso odprejti. Če se že idejo švedski sistem, se ga naj idejo pravilno in prepovejo tiste rejsan očitne in najbole nevarne možnosti prenose kak so diskoji, koncerti, kulturne prireditve, medtem ka so pa druge zadeve dovoljene in se stavi na lidij...

ZA Hmmmmmmm (nepreverjen)

VIDI SE KA SI TELE, PREČITAJ SI MALO USTAVO RS KA BOŠ ZNAL KA TAN PIŠE, ČE SI TAK TELEBAN DA TEGA NE VEŠ IN SKRBIŠ SAMO ZA SVOJO RIT.

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

kako zanimivo kako lahko takoj opaziš
da je bil pri tebi striček iz Čakovca na obiski
in da ti je dal zvečer po risanki v usteca Banano
in ti vzhičen kot si , potem pišeš neumnosti

In reply to by ZA Hmmmmmmm (nepreverjen)

Question (nepreverjen)

18 hospitalizejranih, od toga trije na intenzivni. Pa ka je tou za smrtnonosnoga virusa??? Nej cudo ka nisce vec resno ne jemle tej nase lopovske politike in laznive in manipulantske stroke. Narod je gor priso ka je tej virus en navaden larifari. Tej nasi kvazi strokovnjaki pa morejo se dale zadevo nafudavati in nan groziti, vacik de se hejnjalo obdobje niihovih 5 minut in njihove pimennosti... in bajnih zasluzkov za tezko delo laznivcov.

100-100 (nepreverjen)

Ges pravin tak bole so lidge šolani, bole mislijo ka fse znajo. Po domače šola ti ne da kmečke pameti. Znankar je pa logično ka je malo lidi v bolnicaj, či ga pa enostavno omejuvlejo. Da pa ednok tou vujde ispod kontrole, te do pa lidge lipo prepuščen sami sebi. Zdravstvo de se sipalo fküper-zaednok tüj tan delajo samo lidge, nej roboti. Gnes san na fejsbuki čito komentar od Podlunška, ge piše ka majo od te korone največji dobiček farmacija-samo pozabo je sfojo firmo cuj djati. Samo tou ščen povedati -fajn je modruvati, pa v senci ležati, poberati dobičke. Tou isto delajo najbole tisti šteri ste fsega puni, pa nemrete malo potrpeti. PO DOMAČE BOLI VAS K ZA LUDSKE LIDI -GLAVNO KA VI MATE PA LEJKO DELATE KA ŠČETE.

In reply to by Question (nepreverjen)

Question (nepreverjen)

Ha ha ..... dobro je, lejko henjas s ten fkupsipavanjon bolnic pa zdravstvenoga sistema pa resevanjon zivljenj. Nisce ti vec toga nede kujpo. Narod se ne drzi niksih ukrepov razen teh bebastih mask kere itak vsi samo na pou majo na obrazi ali pa cistak pod brado , pa je samo 18 lidij v bolnici. Zadnji mesec saksi den med 10-30 okuzenih, bolnice pa prazne. Deco bi not zapejrali v domove za ostarele pa se po predhodni najavi brez problema lejko ide po oskrbovanca in ga domov odpela. Po vrnitvi nisce ne pita niti ne preverja zdravstveno stanje domacih. Tak ka hejnjaj panicariti ka tomi nategi nasedajo samo se jansovi verniki in totalni primitivni bedaki.... ka je pa pri nas eno in isto. Pri tvoji neumnosti in naivnosti ti niti zdrava kmecka pamet ne pomaga. Na kero se itak narod sklicuje samo v primerih gda ne razmi dejanske situacije.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Geli ka si ti tüj eden od tej šteri so končali kakši ekonomski, slavističen faks zdaj pa mislite ka fse znate. Da de pa za redno vö vdarilo te te pa cvilili doma. Ja pa ka ne pozabin , boli mene za vas, kvazi komuniste, antifo, janšiste pa fse takše ka nemate v glavi nika.

In reply to by Question (nepreverjen)

Question (nepreverjen)

Naslednjih 14 dni bo kljucnih 😂😂😂

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

v tem cajti bo umrlo 30 ljudi

In reply to by Question (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

jaz vedno najprej preberem v cajtung
članke ki se nanašajo na sex, mamila, rock and roll
ter krvne delikte

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Question (nepreverjen)

Na Madzarskon, Slovaskon, Ceskon... ze celo poletje funcionejrajo koncertna prizorisca, klubi, festivali.... brez saksih omejitev. Pa je hrvaska obala puna lidij iz teh drzav. V tistih drzavah nisce ne grozi ka bi mladino not zapejro zaradi toga. Niti Jansov sef Orban toga ne dela. Samo nasi imbecili ala Kacin, Beovicka pa Krek pri nas panicarijo pa grozijo. Namesto ka bi domove za ostarele zrihtali.

100-100 (nepreverjen)

Ja ka bi pa naj v domovaj zriktali ?. Lidi za delo, plače ali ka ? Či bi bilou po mojon bi vas fse žurere notrik nagno v domove, bolnice pomagat liden, nej pa drek mešati, socijalno vlečti, pa stariše za somare do 40 leti meti.

In reply to by Question (nepreverjen)

Azazel (nepreverjen)

Seveda ka bi mogle zrihtate domove za starejše ampak povej me bi tou pripomoglo k zmanjšanje števila okuženih? Tude sam san mlade ampak tou kak se jih večina mladih obnaša pri nas je porazno..brez kulture, spoštovanja, se vide ka jih več kak polovica nejso mele primerne vzgoje...ne odejo volet, briga jih za starejše..samo ka nede za mujdo kakšne veselice, ka be njou kakšen pun glaš ale potrejbno babo na sujon.....naš....fčase je dobro ka se tej malenkostne v bistve nepomembne življenske nuje oz. potrebe preskočijo, ka stisneš malo zobe...ampak tou se nafčiš gda se malo starejše že...ka začaš cejnite v bistve drujge stvari kere se prlej kak dvajsetletnik+ nej opazo....in dokejč de tak med mladime de naša država tonila vse globlje...

In reply to by Question (nepreverjen)

Question (nepreverjen)

😂😂😁

In reply to by Azazel (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Ta problem je malo drugačen. Kmetje nimajo več živine, zato ne rabijo sena in so večino travnikov preorali in spremenili v njive. Preprosto kot pasulj!

In reply to by Question (nepreverjen)

Rosenkrantz (nepreverjen)

Naj gre v dozivljenjsko karanteno tisti ki je mejo odprl v zelji pomagati hrvaskemu turizmu. Pa te diskriminacije mam pun kufer..prej penzionisti v trgovino samo med 8 in 10..zdaj mlade v karanteno.. Teh idiotov mi je navrh glave.

Hrib (nepreverjen)

Pravilno napisano.

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

Rosenkrantz (nepreverjen)

Hvala

In reply to by Hrib (nepreverjen)

gasilec edvard (nepreverjen)

pa ovim kurčevim komunistom
je podnevi tako prevroče da
bi hodili v trgovino
popolnoma pravilno
da so jim dali termin med 8 in 10 uro
potem je tak prevroče

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

A ti ne razmiš, da je cilj teh zblojencev deli in vladaj. Mlade proti starin, moške proti ženskan.

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Ta problem je malo drugačen. Kmetje nimajo več živine, zato ne rabijo sena in so večino travnikov preorali in spremenili v njive. Preprosto kot pasulj!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

stroper (nepreverjen)

Ne rabimo nobenih ukrepov ker je vse skup ena velka nategancija.

gost56435 (nepreverjen)

kda se tvoja mati napila pa so jo vsi v oštariji zmrdale si prišo ti ena velka nategancija na svejt

In reply to by stroper (nepreverjen)

gasilec edvard (nepreverjen)

to si pa lepo napisal
se podpišem pod tvoj text

In reply to by gost56435 (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Karantena za vse in to TAKOJ!!!! Sicer bi že karanteno mogli uvesti dosti prej, ker Hrvatje so tako prirejali rezultate testiranj zaradi sezone ker drugace bi bili že septembra GLADNI.

Hrib (nepreverjen)

Karantena za vse in to TAKOJ

tanja flaškon (nepreverjen)

virus si je izmislil janša
da bi lahko jebal nas poštene
leve fašiste , ali komuniste po nekdanji terminologiji

ZA tanja flaškon (nepreverjen)

Virus si je izmislil Janša, pa zdaj zaradi tega umirajo po celom sveti. PREKLETI ZBLOJENCI KOMUNISTIČNI ZDAJ STE VI NA VRSTI.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Grunf (nepreverjen)

Mejne zanimle, če do naslednji fašenek mele banke pa pošte na vrataj napis - Vstop z masko prepovedan.

gasilec edvard (nepreverjen)

kako zanimivo kako lahko takoj opaziš
da je bil pri tebi striček iz Čakovca na obiski
in da ti je dal zvečer po risanki v usteca Banano
in ti vzhičen kot si , potem pišeš neumnosti

In reply to by Grunf (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

fuknjeni????
ali, ali ,ali ,ali.....

Slom (nepreverjen)

Zanimivo!! V komunističnih časih, ko se kao ni smelo v cerkev, so cerkve bile polne, danes pa živa žalost! Zanimivo!!

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Tou so teleta primer oče pa mati z diteton stariva 30 lejt prijdeta z Hrvaške ge sta keden dnij bila v privat apartmaji na privat plaži pa ta mogla iti v karanteno. Ten se je totalno zmejšalon niti en ukrep nesmimo spoštovati ka nas tej zblojenci vničijo do kraja. Trbelo de do parlamenta stoupiti pa eno velko baklo napraviti.

Zurka100% (nepreverjen)

Lepe pozdrave iz Novalje. Zvecer de norhaus v Zrcaj. Komaj cakan!!!! Vi doma se pa pogejte od zarukanosti.

inokss (nepreverjen)

kako zanimivo kako lahko takoj opaziš
da je bil pri tebi striček iz Čakovca na obiski
in da ti je dal zvečer po risanki v usteca Banano
in ti vzhičen kot si , potem pišeš neumnosti

In reply to by Zurka100% (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si primitivec prve vrste s ten stičekon iz Čakovca. Mogoče zbiraš slike nage dece, pa si ga te tiraš. Zblojenec!

In reply to by inokss (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Zurka100% Si pa rejsan bougi ka še dale od Hrvaške nejsi biu.

jalokin (nepreverjen)

Mladino za dober mesec v karanteno.

JOJ, JOJ, JOJ (nepreverjen)

Ka ste to mladino nej sposobni v red zeti, ka mora iti pa delati orgije po hrvaških klubih, fuj slovenski dečki cujcki vam ne stojijo ali ste pa vsi pederi, alo ka je to ?

tanja flaškon (nepreverjen)

jaz vedno najprej preberem v cajtung
članke ki se nanašajo na sex, mamila, rock and roll
ter krvne delikte

12 (nepreverjen)

Me zanima kaj in kdaj bodo nasi izvedli?!

serekes (nepreverjen)

userjem se jaz na karanteno in koronavirus drekec pekec

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice