Žrebanje ljubiteljem umetnosti ponuja redko priložnost za poceni nakup Picassovega platna.

Ljubitelji umetnosti bodo dobili redko priložnost, da se za nizko ceno potegujejo za umetnino španskega slikarja Pabla Picassa. Z nakupom srečke za 100 evrov se namreč lahko vsakdo udeleži mednarodnega žrebanja, v kateri bodo izbrali dobitnika platna iz leta 1921, poroča STA.

Vrednost platna s tihožitjem kozarca absinta in časopisa, ki ga je španski umetnik ustvaril leta 1921, je ocenjena na več kot milijon evrov.

Slika je nastala v obdobju, ko je Picasso »sintetiziral realistične in kubistične tokove« svojega dela, je pojasnil direktor pariškega muzeja, posvečenega znamenitemu slikarju, Laurent Le Bon. Dodal je, da gre za sliko, »zaradi katere ljudje razmišljajo in sanjajo«.

Izkupiček od prodaje srečk, ki se je začela v torek, bodo namenili dobrodelni organizaciji Care za boj proti revščini v Afriki. Milijon evrov bo dobil libanonski zbiralec David Nahmad, ki ima eno največjih zasebnih zbirk Picassa in je tudi prispeval platno za dobrodelni žreb, še poroča STA.

Pred šestimi leti je Picassova risba Moški s cilindrom z žrebom šla v roke 25-letnega nadzornika za požarno varnost iz ameriškega Pittsburgha Jeffreyja Gonana, ki je iskal nekaj, s čimer bi popestril domače prostore. Okoli 50.000 sodelujočih, večinoma iz ZDA, Velike Britanije, Mehike in Brazilije, je uspelo zbrati pet milijonov evrov, ki so jih namenili za ohranitev starodavnega libanonskega mesta Tir.

Francoska televizijska producentka Peri Cochin, ki sodeluje pri organizaciji žrebanja, upa, da bodo tokrat uspeli zbrati 19 milijonov evrov. »Umetnost in dobrodelnost se običajno združita na slavnostnih večerjah, kjer nekaj premožnih ljudi za sliko plača milijonske zneske.«

Dobitnika umetnine bodo izžrebali 6. januarja, sicer majhno verjetnost dobitka pa si je še mogoče zagotoviti z nakupom srečke na spletni strani tukaj, še poroča STA

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice