Po novici, da Evropska unija ne bo naročila novih odmerkov cepiva AstraZeneca, Bojane Beović zatrjuje, da zadreg glede drugega odmerka v Sloveniji ne bo. Če bo cepiva zmanjkalo, se bo posameznike cepilo z drugimi cepivi.

»Epidemija se umirja, kako mirno bo poletje, je odvisno od nas,« je povedala Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. Boljše stanje v zadnjem času je po njenem mnenju tudi zaradi prvomajskih praznikov in toplejšega vremena, zaradi česar so ljudje več zunaj na prostem, kjer je možnost okužb manjša.

Cepljenje proti koronavirusu od danes naprej ni več omejeno na prednostne skupine. Proti covidu se od danes lahko cepijo tudi odrasli, mlajši od 50 let. Še vedno pa bodo imeli prednost starejši in ranljivi. 

Beovičeva je povedala, da se zaradi novih spoznanj neprestano spreminjajo pristopi, kar se zdi marsikomu moteče. »A nova spoznanja je smiselno upoštevati in s tem zagotoviti prebivalcem Slovenije kar najbolj varen in učinkovit način cepljenja,« je dejala. 

Drugi odmerek AstraZenece najbolj učinkovit po 12 tednih

Nadalje je podala nekaj pojasnil o cepivu AstraZeneca. Ta je po besedah Beovičeve zelo učinkovito že po prvem odmerku, ko zaščita nastopi po treh tednih. 

Drugi odmerek cepiva AstraZeneca je po določilih Evropske agencije za zdravila možno izvesti po štirih do 12 tednih. A raziskave so pokazale, da je cepljenje s tem cepivom učinkovitejše, če dobi oseba drugi odmerek po 12 tednih.

V Sloveniji je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje na voljo še 49 tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca, v maju in juniju je načrtovana dobava 490 tisoč odmerkov. »Tako da zadrege z drugim odmerkov ne bo,« pojasnjuje Beovičeva. Trenutno potrebuje drugi odmerek cepiva AstraZeneca 133 tisoč ljudi.

Kaj pomeni zaustavitev dobav cepiva AstraZenece?

Dotaknila se je tudi ustavitve dobave omenjenega cepiva. Evropska unija je namreč sporočila, da ne bo naročila novih odmerkov cepiva AstraZeneca Dejala je, da to zdi kar problematično. Predvsem v primeru, da ostalih cepiv ne bi bilo na voljo. A Beovičeva pojasnjuje, da lahko pričakujemo druga cepiva. 

Kot je razvidno iz več virov, se pospešuje proizvodnja cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, poleg tega pa pričakujejo dve novi cepivi: beljakovinsko cepivo Novavax in mRNA cepivo CureVac. Pričakujejo tudi registracijo ruskega cepiva Sputnik

Če se bo zgodilo, da cepiva za drugi odmerek ne bo, se bo posameznike cepilo z drugimi mNRA cepivi. 

Ko človek preboli covid, cepljenje nekaj časa ni smiselno

Osebe, ki so covid prebolele, so proti tej bolezni nekaj časa imune. Celjenje prebolevnikov je tako smiselno šele, ko se imunost po preboleli bolezni zmanjšuje, torej po 6 do 8 mesecih. Po osmem mesecu se cepi z dvema odmerkoma cepiva. 

Pred tem prebolevnike cepijo le z enim odmerkom. »V času, ko je imunost po preboleli bolezni še prisotna, je smiselno cepljenje samo z enim odmerkom, saj bolezen deluje že kot prvi odmerek, katerega učinek z dejanskim cepljenjem samo poživimo,« pojasnjuje Beovičeva.

Cepljenje že kaže svojo učinkovitost

Cepljenje proti covid-19 že kaže svojo učinkovitost, saj se zmanjšuje pogostnost bolezni zlasti pri starejših. Dejala je še, da bi morala zadostovati 50-odstotna precepljenost prebivalstva, vendar je za normalno življenje zagotovo bolj priporočljiva višja precepljenost, in sicer vsaj 70 do 80-odstotna.

Beovičeva dodaja, da je do takrat, ko bo res možno sproščanje ukrepov, za normalno delovanje kulture, športa, gostinstva, turizma in še česa, ključno upoštevanje ukrepov s kratico PCT. »Če se želimo družiti, moramo biti, ali prebolevniki, ali cepljeni, ali pa moramo imeti svoj svež test. S tem ščitimo sebe in vse tiste, ki so v naši bližini,« je povedala.  

Prav tako je Beovičeva znova poudarila, da v Sloveniji izbira cepiva ni mogoča in da se ljudje cepijo po načelu naključnosti.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pfujjjjj (nepreverjen)

Cepite se cepite....samo gazzzzz,navalite ovcke

smrkci (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Cepiva so varna,ampak ljudje verjamejo idiotam kateri jih ostrahujejo in tisti ki jih ostrahujejo so največji strahopetci in hinavci.

Mamini tele (nepreverjen)

Ti dam se kaksno banano? ????pojdi nazaj v vrtec

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Anon2103 (nepreverjen)

Ti boš meni pogojevala, koza blesava.

black panter

prokleta baba,ge zdrav ka san nej biu okuženi meni de gučala s ken mo se ge družo,ginglavi šalabajzeri ka so že bili okuženi pa do se pa vlačili ge koli,sramota..

faruk (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

majster, tij si nej zdraf

In reply to by black panter

Tunarizi (nepreverjen)

Politiki namerno ubijajo ljudi s temi cepivi gre za depopulacijo človeštva če se cepiš 2x maš 60-70% možnosti da umreš. V vojni smo mediji so vir laži in so podkupljeni da lažejo non stop o tej plandemiji. V bistvi ni nikjer nič gre se za nateg in prevaro!

Nikatetika (nepreverjen)

Najbolje ste pa gli vi smejšni, ka ste tak glasni pa talate ovčke, pa strašni veleumi teorij zarot itd.

gusta (nepreverjen)

in se na skrivaj cepijo in ne priznajo, pa naprej lajajo proti cepljenji

In reply to by Nikatetika (nepreverjen)

Blokoikoi (nepreverjen)

Zdravi se naj cepijo s strupi pa ka vij prizadete banda kriminalna podkupljena!

Komarac (nepreverjen)

Ta je izgubila kompas ... no sicer nikoli ga nej mela ... tak laze ka se vse kadi. Enkrat en odmerek drugic dva tretjic prepovedano potem spet neka.drugoga... no zgucali bi se malo kak te lagali nej ka vse vkriz lazete okoli teh zvarkov

Starejše novice