Motor avtomobila je odvisen od kakovosti različnih tehničnih tekočin, kot so olje, gorivo in tudi zrak.

Čiščenje goriva, olja in zraka, ki se do njega dovajajo, pomaga zagotoviti njegovo zanesljivo in pravilno delovanje. Zato so sistemi za mazivo, gorivo in dovod zraka opremljeni s filtri. Filtri ujamejo nečistoče: prah, umazanija, izdelki obrabe motorja in tako dalje.

Običajno je avtomobil opremljen s štirimi vrstami filtrov: 

Zračni filtri. To so okrogla ali ploščata pravokotna ohišja, v katerih so netkana vlakna z več plastmi. Včasih je filter ojačan s kovinsko mrežico. Zaradi znatne količine plasti je površina filtrirnega elementa dokaj velika - s tem je tudi filtrirna zmogljivost visoka. Ti filtri so nameščeni pred sesalnim razdelilnikom in dušilno loputo. Zračne filtre najdete v spletni trgovini rezervniavtodeli24.si. Čist filter omogoča, da motor prejme dovoljšnjo količino kisika za pravilno oblikovanje mešanice; zato je pomembno, da se ga zamenja ob načrtovanih intervalih.

Filtri za gorivo. Delimo jih na grobe in fine filtre. Običajno se grobi filtri namestijo nad rezervoar za gorivo. Ti filtri pomagajo odstraniti tuje delce, ki pridejo notri z gorivom. Medtem so fini filtri nameščeni v cevovod goriva, pod pokrovom motorja ali na dnu avtomobilske karoserije.

Oljni filtri. Ti filtri so nameščeni neposredno na motor in ujamejo delce obrabe motorja in druge nečistoče iz mazalnega sistema motorja. Vsi avtomobilski proizvajalci priporočajo, da se jih zamenja skupaj z motornim oljem.

Kabinski filtri. Nedavno so bili nekateri avtomobili proizvedeni brez njih. Danes ima skoraj vsak avtomobil tovarniško nameščene kabinske filtre. Čistijo zrak, ki pride v potniški prostor, različnih tujih delcev, kot so prah, pesek, žuželke, cvetni prah in tako dalje. Filtrirni material teh filtrov je podoben tistim od zračnih filtrov motorja. Poleg tega obstajajo modeli, ki vsebujejo delce oglja, kar omogoča še bolj čist zrak in zmanjšanje pojavljanja neprijetnih vonjav iz zunanjosti.

Določite intervale menjave za vse filtre v vaših navodilih avtomobila. Namestite le visoko-kakovostne komponente in zagotovili boste pravilno delovanje vseh enot vašega vozila.

S spleta

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice