FOTO: Bobo
Novosti v digitalni zaščiti pred koronavirusom.

Novo epidemiološko stanje v Sloveniji zahteva prilagoditev aplikacije #OstaniZdrav. Epidemiološka stroka in tehnična ekipa, ki skrbita za delovanje aplikacije, sta po zgledu nemške različice (CWA) prilagodila parametre, ki se uporabljajo za izračun stanja tveganja, sporoča Ministrstvo za javno upravo.

Namen spremembe je hitrejša in bolj učinkovita zaznava morebitnega tveganega stika

Pred spremembo parametrov je moral stik, da bi se upošteval v izračunu skupnega tveganja, trajati deset minut, po novem pa se ta čas skrajšuje na pet minut. 

Hkrati je večja tudi zgornja mejna vrednost slabenja signala iz 73 decibelov na 79 decibelov, kar pomeni boljše zaznavanje bluetooth signala (torej je lahko razdalja med dvema telefonoma z naloženima aplikacijama po novem večja, pa bosta aplikaciji signal vseeno zaznali).
 

 

Novosti na prvi pogled uporabnikom ne bodo opazne

Aplikacija #OstaniZdrav je poleg mask, razkuževanja rok in ohranjanja medosebne razdalje ključno orodje za zajezitev širjenja koronavirusa. 

Uporabnikom operacijskih sistemov Android in iOS je aplikacija na voljo od avgusta 2020, od februarja letos pa je #OstaniZdrav vključena tudi v mrežo sorodnih evropskih aplikacij, kar pomeni, da deluje tudi zunaj slovenskih meja.
 

Aplikacijo naložite, ko še nimate znakov bolezni

V vmesnem času je bila aplikacija večkrat posodobljena, z namenom večje uporabne vrednosti, še boljše učinkovitosti ter odprave nekaterih napak, ki so se pojavile v praksi, pa so ji bile dodane nove tudi funkcionalnosti.

Delovanje aplikacije je za posameznika smiselno, če si jo ta naloži takrat, ko še nima znakov bolezni, aplikacija namreč deluje tako, da beleži morebitne izpostavljenosti tveganim stikom »za nazaj«. Uporabniki so na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku ter s tem spodbujeni k še bolj odgovornemu ravnanju.
 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Suberszewko (nepreverjen)

Vse je to nateg in prevara clovestva bedaki pohabljeni da sodelujete v tej prevari!

Ryyuu (nepreverjen)

S tabo na celu.

In reply to by Suberszewko (nepreverjen)

1 (nepreverjen)

Morrš biti betežen totalno či si okuženi pa okouli odiš z vklopljeno aplikacijo. Či si okuženi pa kršiš kanteno valjda izklopiš aplikacijo. Ges tej aplikacije kera je namen skasejrati nemo nalago na telefon niti po pomouti.

helmut (nepreverjen)

mislim ge ne vem zakoj se eni pametni delate če sploh nemate pojma kak aplikacija dela ? Što de te kasero ? Kak de te kasero ? Pojma nemaš kak stvar deluvle pa se pametnoga delaš. Aplikacija je namenjena preventivnimi opozarjanji na tveganje za okužbo če si slučajno bil ger v stiki z okuženo osebo in je ta mejla aplikacijo. Prek aplikacije te nišče nede isko pa kasero .... če ne vorvleš pa idi gledat izvorno kodo kera ti je javno dostopna.

In reply to by 1 (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

helmut Pa nejsan mislo ka bi menej kasejro san mislo tiste keri so si tou budalaštino zmislili, vej san pa nej takšna budala ka bi mislo ka me lejko što skasejra samo tak. San pa lipou napijso zakoj je brezvezna.

In reply to by helmut (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Z jakostjo Bluetoth signala ne moreš meriti razdalje, dovolj natančno. Zato je ta program neuporaben in pomeni zapravljanje denarja.

ssaa (nepreverjen)

zakaj ta aplikacija? če se betežen ideš na testeranje in če si pozitiven ostaneš doma par dni. koji okuženi spihič se sprehaja okužen med drugimi?! če maš blago obliko ide se sprehajat v neko jebono šumo. ne se sprehajati po bautaj pa gledati šraufencigere, pa cote in podobne pizdarije. na konce pa nič ne kupiš

Jahh (nepreverjen)

Zato ka si kužen že pred simptomi, prle kak znaš ka si betežen. In če si na avtobusi sedo poleg neznanca, pa sta oba mela fklopleno aplikacijo, pa boš ti čez 3 dni vneso kodo v aplikacijo te de ovoga ka je polek tebe sedo opozorilo ka je pred kratkin imel tvegani stik. In te de se on tudi pazo par dni pa nede šau k babici na obisk naslednje tri dni. Sodelavce pa družino lejko sam opozoriš, neznancov pa nemreš ka nemaš njihove telefonske.

In reply to by ssaa (nepreverjen)

Sobota.... (nepreverjen)

Ka vam ne folga tej burleske, telefon bo gučo gdo je betežen, psihopohablenci.

. (nepreverjen)

Če de stena med telefonoma, bo tudi zaznan stik. To je fajn.

Starejše novice