V luči obetavnih novic o učinkovitosti cepiva je tudi pri nas govora o možnostih prvih pošiljk cepiva proti covidu-19. Prav iz tega razloga nas zanima, koliko naših bralcev se bo cepilo proti koronavirusu, ko bo cepivo dostopno širši javnosti.

Kot strela z jasnega je pred dnevi v svetu udarila novica, da se je cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga razvijata v nemško-ameriškem partnerstvu družbi Pfizer in Biontech, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Ta teden se je oglasilo tudi ameriško podjetje Moderna, ki je sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, 94,5-odstotna.

Finančni trgi so ponoreli, ravno tako se je prebudilo upanje, da bo vendarle kmalu konec z drastičnimi ukrepi in zapiranjem držav, čemur smo priča vse od pojava koronavirusa na naših tleh.

Takoj je reagirala tudi Evropska komisija, ki se je dogovorila za nakup 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Do prvih doz cepiva bi lahko prišli že v decembru

Da bi lahko že v decembru prišli do prvih doz cepiva proti koronavirusu, je med drugim dejal tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. Po teh napovedih bi lahko s cepljenjem začeli že v drugi polovici istega meseca. Eno od podjetij, ki bo dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila, je po njegovih besedah prav Pfizer.

Podobno je sporočila tudi sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič, ki pravi, da bo prvo cepivo dostopno predvidoma konec decembra, vendar bo prva pošiljka omejena.

Prav iz tega razloga tudi premier Janez Janša poudarja, da so obeti za cepivo pozitivni, vendar ni nujno, da bo cepivo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val.

Tako bo stroka odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih. Na začetku bodo cepili najbolj ranljive skupine prebivalcev, torej starejše in tiste s kroničnimi boleznimi ter zdravstvene delavce. Evropska unija je poskrbela, da bodo vse države dobile cepivo istočasno po enakovrednem ključu delitve.

Anketa o cepljenju proti novemu koronavirusu

Izum cepiv velja sicer za enega največjih medicinskih dosežkov v zgodovini, ki vsako leto prepreči milijone smrti zaradi bolezni kot so davica, tetanus, oslovski kašelj, gripa in ošpice. Prav zaradi tega nas zanima, ali se boste sami cepili proti novemu koronavirusu.

Ali se boste cepili proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo na voljo?

Da.
33% (477 glasov)
Ne.
54% (781 glasov)
Še razmišljam.
13% (183 glasov)
Skupno glasov: 1441

Anketa je popolnoma anonimna, rezultate pa bomo objavili v prihajajočih dneh.

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmu (nepreverjen)

NIKOLI!!!!!!

ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Ne bom se cepil ,ker nočem postati zombi ali pa umirati v mukah .Vsak sam odloča .Verjamem pa ,da jih je tisoče ovc ,ki se bodo cepili .

Bagra (nepreverjen)

Ka si risanke gledo😂😂zombi

In reply to by ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Goricki virus (nepreverjen)

Tij se cejla ovca ka te gej

In reply to by ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Turistična salama (nepreverjen)

A gej si tudi? Nisem vedel.

In reply to by Goricki virus (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Ovca si tij.....samo čudno,mogel bo biti tele.

In reply to by ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Kar bo rekla pač stroka, strokovnjaki. Ne tipa Potrč in nekaj deset tule na internetu. Če je že cepljenje proti gripi smiselno, je verjetno tudi za "koronka". Pa ne se dosti slepiti... kakor so povedali, bo cepivo na voljo za vse šele čez nekaj let... Po mojem bodo dali na izbiro cepljenje tistim, kateri bodo že okuženi?

Mošt, (nepreverjen)

TRUPLA NE CEPIJO, SAMO ZAKURIJO.

In reply to by Truplo

Legenda (nepreverjen)

Legendarna izjava

In reply to by Mošt, (nepreverjen)

hjik (nepreverjen)

Cepljenje proti gripi smiselno? Ge si pa to pobral? Cepivo je že 20 let isto, gripa pa sakšo leto drugačna. Cepljenje ne pomaga 5%. Zato pa mamo sakšo leto epidemijo gripe in kak po pravili največkrat zbolijo tisti ka so se cepili. Truplo ti si itak svetovni naivnež tak ka se ti samo lepo cepi proti vsemi in s vsakšim cepivom za keroga ti povejo ka pomaga in ga ti potrebuješ. Ge san se v življenji nej cepo proti gripi niti se v prihodnje nemo, niti proti keromi koli drugomi virusi nej. Živin zdravo, se dosti gibljem, krepim imunski sistem in to mi je zadosta. Če se pa prehladin pa pač čaj, ingver, C vitamin, D vitamin, cink in med pa je zadeva v parih dneh sanirana. S ten ka si pa v svojon posti Potrča naprej privlejko je pa samo še en dokaz ka si pač en navaden lolek.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Glede na to, da je letos že zmanjkalo cepiva za gripo boš lolek prej ti, kakor mi. Sicer pa nihče ne trdi, da tudi brez cepiva gre. Letos se še nisem cepil... en tehten razlog je bil (sum na korono oz. morda sem ga celo imel), da nisem takoj šel, sedaj cepiva itak ni. In tudi sam sem veliko zunaj, gibanje, poleti na soncu... glede na vse, mene tudi ne bi smelo nič zadeti? Ne bi smelo, ampak me lahko in zakaj ne bi izkoristil možnost, da se lahko (ne pravim, da je to stoprocentno) izognem bolezni. In bolan... glede na kakšne viruse, slabosti ipd... sem le vsakih nekaj let, pa čeprav sem stopil že v sedmo desetletje življenja. In nikoli nisem imel kakšne negativne reakcije zaradi cepljenja. Tu in tam kakšno leto me je mogoče pol dneva malo bolela rama, to pa je tudi vse.
Nisem strokovnjak, vendar ti trdijo, da vsako leto pripravijo cepivo glede na pričakovan virus. Ti že moraš delati npr. v Krki, da veš, da že dvajset let proizvajate in prodajate eno in enako cepivo. Daj ne lomi ga... Potrč, pa Werner, Ribičeva... in podobni ste posredno tudi nekaj krivi za širitev epidemije. Če se že ne strinjate s strokovnimi ocenami, vsaj ne širite raznih nestrokovnih mnenj. Kot so povedali mladi zdravniki Potrču: računalnika tudi ne nosiš na popravilo k dimnikarju, ampak...?

In reply to by hjik (nepreverjen)

Klaus schwabb (nepreverjen)

Starejši ljudje kot je recimo truplo, kateri imajo šibkejši imunski sistem se naj cepijo, tisti 20 ali 30 ali 40 letnik, kateri je zdrav in nima nobenih bolezni pa se naj ne cepijo, zakaj bi se cepili če so popolnoma zdravi?!
Vsak naj se sam odloči!

In reply to by Truplo

1919 (nepreverjen)

Lp Klaus sc...

Z Sars-cov2, se ne okužijo samo bolani ljudje, ampak tudi zdravi. Če imaš vrhunski imunski sistem še ne pomni da se ne boš okužil z virusom. Imaš samo večjo možnost, da ga preboliš brez kakršnih koli zapletov. Če si tako prepričan da 20 ali 30 letniki nimajo nobenih težav, jih-vas vse skupaj pozivam, da se javite v dom Janka Škrabana v Beltincih kot prostovoljci. Informacije v današnjem prispevku na tej spletni strani. Zelo vas bodo veseli.

Lep večer s kavča

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Ne govori ma pamet.Pred leti sem omel gripo in od takrat se cepim in ni problema pa še prehlad je dosti blažji.Tako da imam samo pozitivne izkušnje.

In reply to by hjik (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V ton časi, ka ne spremljan toga foruma se je tebi stanje jako poslabšalo. Cepiti moraš pred okužbo, ko se okužiš je že kesno. Je pa to s temi cepivi neverjeten kriminal. Varno cepivo se ne da razviti in preiskusiti v pol leta. Očitno je stroka pod vplivom medicinskega laika in cepilnoga fanatika Billa Gatesa. Ta je že javno izjavo, da misli s pecivi zmanjšati svetovno prebivalstvo za 10 do 15%. Tak da navali narode! Leta 2011 je bilo cepljenje proti Svinjski gripi izjemno uspešno. Okoli 2000 ljudi v Evropi je dobilo neozdravljivo narkolepsijo. Dosmrtni in invalidi. Ka ne pozabim, tudi to cepljenje so priporočali strokovnjaki. Med njimi tudi naši.

In reply to by Truplo

Klaus schwabb (nepreverjen)

Saj se ne rabiš cepiti z gatesovimi cepivi, lejko zahtevleš od Rusov, oni so razvili cepivo in jo poimenovali sputnyik!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp čarni vrag

Še eden tistih, ki vidijo žensko z metlo pa je prepričan, da je videl čarovnico.

Lep večer

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

sikolp (nepreverjen)

naj se kitajci cepijo, ker kitajski virus je od tam, tako kot vse sranje.

wesweww (nepreverjen)

obvezno cepljenje za vse strankarske vojake na rtv in pop tv.

Njokee (nepreverjen)

Najprlej trbej obvezno cepiti z dvojno dozo vse politike medije pa policije in tej keri ste tak zagovorniki tej PLANdemije mij normalni se pa itak nemo.

frkabrka (nepreverjen)

Folk se bo hitreje poslovil, tako ali drugače. Čas je, da predamo štafeto novih ljudem.

P2o (nepreverjen)

In vi mislite, da če se ne boste cepili boste prekinili plan elit... Ja seveda. Z lahkoto vam pošljemo nov (močnejši) virus, če bodo to želeli.

Jooovkinn (nepreverjen)

Poserjem se ti v usta ti kriminalec eden.

In reply to by P2o (nepreverjen)

P2o (nepreverjen)

Popravek - z lahkoto vam pošljejo nov virus, če bodo to želeli elitaši.

In reply to by Jooovkinn (nepreverjen)

Jjpodkupleni (nepreverjen)

Tij zabitonjo eno ka te opica naredila sorry to je žalitev za opice da te ni sram bedak eden brez možganof..

In reply to by P2o (nepreverjen)

sivanjiva35 (nepreverjen)

Nej. Se ne bomo.

icterus (nepreverjen)

Se spitavleš; zakoj ma naša regija daleč največ okuženih, kak je to možno?...
*vidiš komentare na toj strani*
aha...
"Što de se cepo je ovca." - #doktorissobotainfo

sobočanec123 (nepreverjen)

Ne bom se cepil, ker gre za nepreizkušeno cepivo, ki temelji na RNK-ju. Do danes ni takega cepiva proizvedel še nihče. Tu ne gre za klasično cepivo z mrtvim virusom, ki se uporablja od vekomaj. Pri temu cepivu ti injicirajo RNK virusa. Obstaja celo možnost spremembe dedne zasnove človeka, ki pa še ni bila preverjena. Dokler ne bo znano, da je cepivo varno, se zagotovo ne bom cepil, čeprav spadam v ogroženo skupino.

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Ti si pa sigurno DDDDDDR medicine,ker tako obvladaš farmacijo.

In reply to by sobočanec123 (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Na veliko vprašanj pri tej obliki cepiva opozarja vedno več zdravnikov v tujini. Nihče ne ve na kaj lahko taka cepiva vplivajo, ker RNK cepiva v zgodovini človeštva še niso proizvedli. In vsaka stvar, ki vpliva na nivoju genetike je lahko potencialno nevarna, tudi če je narejena z dobrimi nameni.

In reply to by Prekmurec 67 (nepreverjen)

Klaus schwabb (nepreverjen)

OBVEZNO SE BOM CEPIL, KO BO MI ZDRAVNIK DETALJNO OBRAZLOŽIL KAJ VSE SE NAHAJA V CEPIVU IN KAKŠNI SO STRANSKI UČINKI, ČE IMA CEPIVO STRANSKE UČINKE BOM CEPIVO PODARIL PREDSEDNIKU IN NJEGOVEMU SINU, KAKOR TUDI PREDSEDNIKU VLADE IN NJEGOVI DRUŽINI. NAJ BOJO TUDI ONI MALCE VESELI!

1919 (nepreverjen)

Lp Klaus sch..

Iz tvojega zapisa sklepam oz. sem prepričan, da si (recimo junfer) brez otrok. V vednost.
Preveri kako je z cepljenem le teh (otrok). Se boš takrat (ko več ne boš junfer)tudi tako junačil?
Cepivo,stranski učinki, zdravnik detaljno obrazložil pa bla..bla.. Junačino!

Lvečer s kavča

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

pikica na i (nepreverjen)

ubogi nevednež. saj pa ima čisto vsako zdravilo stranske učinke. ni pa nujno, da boš kaj občutil ti, lahko pa bo kdo drug. malo čitaj navodila od zdravil, bukselj

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

Novinarcek (nepreverjen)

Naj se cepijo jansevci... V te nore buce... Mozno ka pridejo k sebi

usrani poptv. (nepreverjen)

ocitno rabis dvojno dozo. Ti bo partija iz Venezuele eno poslala, eno pa casti rtv slo od prispevka.

In reply to by Novinarcek (nepreverjen)

vaše ime (nepreverjen)

tu kažete kakšno kulturo mate. Samo zmerjanje in žaljenje - v prekmurju je preveč kretenov.

pikica na i (nepreverjen)

pa kaj kurac je s tem sobotainfo? saj pa je lepo bilo povedano da cepiva še ne bo zdaj, morda tam februarja marca. skrajni čas da se toži ta medij ker laže s takimi infoji in zavaja narod.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice