Fotografija je simbolična
Iz Ukrajine je zbežalo že več kot milijon ljudi, največ na Poljsko, a je tudi Slovenija že sprejela prve begunce. Pri nas bi lahko namestili tudi do 200 tisoč beguncev, zato nas zanima, koliko bralcev podpira njihovo namestitev v Sloveniji.

Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v tednu dni zbežalo že več kot milijon ljudi, so ponoči sporočili z visokega komisariata Združenih narodov za begunce. To je več kot dva odstotka od okoli 44 milijonov Ukrajincev. 

Že do srede se je na Poljsko zateklo okoli pol milijona Ukrajincev, več kot 120.000 jih je bilo v Romuniji.

Podobno je v Moldaviji in več drugih državah, vse bolj tudi v tistih, ki sicer ne mejijo na Ukrajino, kot sta Nemčija in Češka. V slednji jih je že okoli 20.000 in v sredo so tam v pričakovanju velikega begunskega vala razglasili izredne razmere. 

Posledično smo prve ukrajinske begunce sprejeli tudi v Sloveniji. Slovenija je v noči na torek v nastanitvenem centru v Logatcu sprejela 68 beguncev iz Ukrajine, od tega 38 otrok. Gre za člane nogometnega kluba, nastanili so jih v prenovljen del centra, kjer jim bodo nudili vso potrebno materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno oskrbo.

Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev, je nedavno povedal notranji minister Aleš Hojs.

Zato smo se odločili preveriti, koliko posameznikov podpira slovenska prizadevanja pri pomoči ukrajinskim beguncem in njihovi nastanitvi v državi.

Število beguncev se bo še povečalo

V Sloveniji je za pričakovati, da se bo število beguncev iz Ukrajine povečalo, poudarja direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

V nastanitvenem centru v Logatcu je sicer prostora za 300 oseb, v uradu pa že vodijo pogovore z zasebniki, ki ponujajo zasebne vrste nastanitev pa tudi s posameznimi občinami, med drugim s primorskimi občinami, z občino Logatec in občino Velenje, ki že ima izkušnje z namestitvijo beguncev.

Anketa: Ali podpirate namestitev ukrajinskih beguncev v Sloveniji?

Slovenija je po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa že na začetku povedala, da bo, glede na to, da ti ljudje prihajajo iz naše neposredne bližine, v polni meri poskušala zanje poskrbeti. 

Prav tako je poudaril, da lahko v državi v tem trenutku zagotovimo prostor za 180.000 do 200.000 beguncev.

Tako smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo prizadevanja Slovenije pri množični namestitvi ukrajinskih beguncev v državi.

Svoje stališče lahko izrazite v spodnji anketi.

Ali podpirate namestitev ukrajinskih beguncev v Sloveniji?

Da.
68% (621 glasov)
Ne.
22% (201 glas)
Nisem odločen(a).
10% (92 glasov)
Skupno glasov: 914

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sobota.... (nepreverjen)

Spet drek mešate z temi vašimi anketami??????

Znon ale nej (nepreverjen)

Se strinjan!
Čeglij san gledej na se, ka se je dogajalo bar zagnjeh dvajste lejt, bole na strene Ruseje, je potrejbno begunce namestete. Tou so nej tisti ekonomske migrante iz arabskeh držaf. Ukrajinske begunce do se prlej ale sledek vrnelo domou, pa tüde, če be trbelo delate, ges mijslen, ka problema ne be bilou?
Kak je bilo fčeraj povejdano v TV oddaje Slovenija izbira, so za zdaj tou še ene vrste begunce, štere so glij nej doživejle bojno v žijvo in jih je potrejbno somo namestete. Da do prišli tiste s traumame, štere so dobesejdno bejžale od eksplozij, de se pa trbelo malo z njime ukvarjate. Še posebej z deco.

In reply to by Sobota.... (nepreverjen)

švercer1 (nepreverjen)

Vse lepou pa praf ali dečki moji dragi, vi znate kak je Ukrajina velka? Kak Nemčija pa Francija fküper. Boji pa potekajo samo na enon malon procenti Ukrajinskoga ozemlja. V večini države je varno in kak kaže Rusija niti nema namena sprožiti totalno vono na celo državo ampak samo na obmejna mesta in na Kijev zaradi zrušitve oblasti. Zato ne razmin zakoj ta panika okoli beguncov, če pa lejko brez problema ostanejo v Ukrajini na varnon. Bole me vse to spominja na nekšo umetno ustvarjeno paniko in izkoriščanje tej bougih lidij v obračunavanje z Rusijo in prikazovanje Ukrajine kak nekše bouge žrtve iz kere morejo bejžati prebivalci. Še bole pa mislin ka dosta lidij zdaj koristi priliko. San čisto en blog enoga ukrajinskoga pisatela ge lepo razloži kak je zdaj ta kriza prišla kak naročena velkomi števili Ukrajincov, keri do se zdaj lejko legalno preselili v EU. Prlej so se nej mogli. Maš pa prav glede tistih ka do prišli iz vojnih območij, tej znajo meti resne probleme. Še dorbo ka Ukrajina ne dovoli moškin zapustiti države, ka če bi jin bi se verjetno pol Ukrajine vpisalo med begunce in se preselilo v EU.

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Der kes du (nepreverjen)

Ja samo mlade ženske štere znajo plesat ob štangah!

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev, je nedavno povedal notranji minister Aleš Hojs.

To lejko izjavi samo umsko prizadeti človek. Slovenija je izčrpana s korono, skoraj 200.000 ljudi nima osebnega zdravnika, on pa strelja takšne kozle. Upam, ka nas njegovi nedo tirali iz naših domov z vodnim topom in solzivcom kak so delali v Ljubljani. Naj zdaj sprejmejo begunce tisti ka so Zelenomi pošiljali orožje in ga hujskali proti Rusom. Oni košavi Johnson se je jako repenčo, pa stric Biden, samo on še ve če se ide za Ukrajino ali Iran.

Znon ale nej (nepreverjen)

Hos se dostakrat malo izletij, ka se tome prave. Ale če be bijla ta begunska kriza velka, bar tak je pravo, be nastanele tej lidij tüde po telovadnecaj, pa kakšneh avlaj velkeh stavb. Fčeraj so glij kazale, kak so na Danskon dale begunce v ogromno avlo enoga hotela. Tiste, štere bižij en den, je na mrzlon, mokron, na pou oblečen, pa slabše prehrane, je zadovolen že, če je na toplon in je sit. No, bar neka časa!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

jhg (nepreverjen)

Hojs je itak veckrat dokazani retard.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi iz Slovenije so pred 30 leti bejžali predvsem pripadniki višjih slojev. Mi smo nej nikam bejžali, če glij so tudi v Soboti reaktivci raketirali Ledavski most. Enako je Ukrajini.

anton77 (nepreverjen)

Zna se što je bil prvi soboški "elitni begunec".... Gospoud Roto z familijo....

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Ferika (nepreverjen)

Kama je pa te fikno??

In reply to by anton77 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Avstrija... Fčasi prvi den.

In reply to by Ferika (nepreverjen)

Pika na i (nepreverjen)

Ge so pa številke okuženih?

asdasd (nepreverjen)

Jih ni več, ni aktualno !

In reply to by Pika na i (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Ne,naj jih amerika sprejme,ki je skuhala to vojno ki se imenuje tretja svetovna vojna.

Znon ale nej (nepreverjen)

Eeeeeeeeeeeeee, se me zeu z gezika. Ka je se Amereka zaküjala, ale nikšneh beguncof, migrantof ne zeme. Une be zaradi svojega sranja leko komout zejle eno 10 milijounof Arabcof, pa praktečno se Ukrajince, itak se se sküjale same. V trej, štiraj lejtaj do lejko nadomestele ruske plin s svojen utekočinjenen. Je nej tou glavne namen?

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Mmmmk (nepreverjen)

Da, ker boljse govorijo slovensko kot balkanci po 20 letih. Ocutno smo z ukrajinci bratski narod, a srbi pa nikoli in nikakor.

anton77 (nepreverjen)

Nej z enimi pa nej z drujgimi.... Ukrajinci so lopovi, šverceri, prostiturke, lovače na možej pa trgofci z bejlin blagon. Ka majo so njin napravli Rusi.... Američani pa samo izkoriščajo sovraštvo med Ukrajinci pa Rusi v svojo korist. Je pa rejsan, ka je tou sovraštvo zanejto Rus Stalin, kda je oroupo Ukrajino in povzroučo lakoto neslutenih razsežnosti, v žitnici Rusije je mrlo na miljoune lujdi zavolo lakote. In toga Ukrajinci nedo pozabli nikdar.

In reply to by Mmmmk (nepreverjen)

kapateje (nepreverjen)

Vsako vojno obsojam in begunce bi se moralo sprejeti. Me pa motoijo tile protesti in nakladanje ter napihovanje te vojne. Naj spomnim da so Amerikanjerosi v Libiji poklali 14.500, Avganistan 165 000, Sirija 224 000 ter Irak 1.2 milijoma. Sedaj pa izračunajte koliko človeškoh duš je umrlo pa ni nihče protestiral. Amerikanjerosi so največje zlo tega lepega modrega planeta.

Mjkox (nepreverjen)

Za domace lidij drzava nemre poskrbete ali 200tisoc tujcov pa kar naenkrat lejko sprejmejo.. zalostno je to..kelko lidij more na cesto z taksih pa drugacnih razlogov se drzava pobriga za njih? Niti cuti nesce nej ka bi se kaj pomagale... glavno ka 200tisoc ukrajincov vabijo, kere bi lejko bili hvalezni ka jih sprejmejo nej ka se ze pojavlja po medijaj ka njin nejso vsec nastanitveni centri, te pa vozi nazaj v ukrajino...

Matjaž Dekenbauer II (nepreverjen)

Ne,naj idejo v Rusijo

skafander (nepreverjen)

Namesto, da bi se trudili, da se sedejo za mizo, se iz Zahoda še dodatno priliva ogenj.
1. EU kupuje orožja za Ukrajino
2. EU hoče pohitriti postopek za sprejem Ukrajine v objem, sedaj so to ugotovili tudi Gruzijci in so že zaprosili za čim hitrejše članstvo ...
3. Kaj mislite, kakšen cirkus bo šele naredila Turčija, če bo EU res sprejela Ukrajino med članice?
4. v ozadju se ZDA in njeni lastniki lepo hihitajo, ko Evropa pod sabo reže vejo
5. če bo Rusija propadla, in to se zna zgoditi kmalu, sploh, če bodo odstranili Putina in njegovo mrežo, bo to zelena luč določenim azijskim državam, ki bodo lahko začeli svoj pohod na Vzhodu
6. Ukrajina ni nič drugega kot sredstvo za dosego ciljev, figure na šahovnici pa se premikajo točno tako kot to želijo gospodarji

V tej vojni se gre samo za igrice bogatih na obeh straneh, torej oligarhov (gospodarjev) in od teh vzhodni gospodarji, v tem primeru ruski s KGB-jevskim Putinom na čelu dobro vedo, da lahko ogromno izgubijo, oziroma vse. Kaj to pomeni? Da nimajo alternative. Ali veste, kaj naredi podgana, če jo stisneš v kot?

Putin idiot (nepreverjen)

Ti nemas pojma pajdas

In reply to by skafander (nepreverjen)

Putin idiot2 (nepreverjen)

123456 🤭🤣 telec iq

In reply to by skafander (nepreverjen)

Prejzlin (nepreverjen)

Kakši begunci? Pred ken tej lidje bižijo? Par mest so napadnoli in se guči o velki vojni, kak če je cejla država uničena in lidje nemajo ge živeti. Halo?! Ukrajina je tak velka ka vsi keri mislijo ka morejo bejžati lejko vseeno ostanejo znotraj države.
Pa kda v zgodovini je to bilo ka je vojna par dni in že milijone lidi biži iz države? Ka se mi to idemo... Pa ka ma Slovenija s ten? Vojni begunci so vedno šli v sosednjo državo in tan ostali nej pa vse okoli.

neveneven (nepreverjen)

DA podpiram, ker bežijo pred rusi ... NE podpiram pa 2015 ko so šli musliči v EU.

Znon ale nej (nepreverjen) 2 uri 46 minut nazaj ........ ČE bi Amerika vzela 10 milijov arabcov bi imeli isto sranje, kak majo zdaj s črnimi ..... Američani so se pa klali med sebov v državljanski vojni, .... 12. april 1861- 9. april 1865 zdaj pa majo ka majo.

Putin idiot (nepreverjen)

Komaj čakam začetek MotoGP. Tej zabite komunajzere pa se naj samo strejlajo. BUDALE GNJES DEN

Putin idiot (nepreverjen)

Tudi naše ženske do se mogle ločiti od feminizma in prijeti za orožje. In spet nositi krila namesto hlač 😘

Jack00000 (nepreverjen)

Podpiram namestitev beguncev od koderkoli, ne glede na barvo,spol,starost,videz ali versko prepričanje. Tudi ne mislim,da bi moški morali ostati doma,se boriti in crkovat zaradi višjih političnih ciljev kogarkoli.

Miki mali (nepreverjen)

Ja super, san naj pridejo,corona je skoraj mimo, ukrepi se rahljajo,nočni klubi se odpirajo, itak nucamo delavke.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice