V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so doslej v štirih vzorcih potrdili angleško različico novega koronavirusa. En primer angleškega seva so potrdili v podravski regiji.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano opravi analizo genoma virusa pri vsakem desetem vzorcu, pri katerem s PCR testom potrdijo okužbo z novim koronavirusom.

Od 1. januarja do 18. februarja letos so s sekvenciranjem pregledali 930 vzorcev. Pri 384 vzorcih so pregledovali prisotnost novih različic samo s sledenjem pomembnih mutacij, pri 551 pa so določili celotne genome.

Angleško različico so do sedaj zaznali pri štirih vzorcih. Prvi primer angleškega seva so potrdili pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije.

V februarju so potrdili še tri primere - enega v podravski regiji, dva pri brisih oseb iz jugovzhodne regije. Južnoafriške in brazilske različice v Sloveniji še niso zaznali.

Kot so pojasnili na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, v vzorcih iz diagnostičnih mikrobioloških laboratorijev močno prevladuje različica B 1.258.17, ki v posameznih regijah predstavlja od 74 do 92 odstotkov vseh sekvenciranih genomov.

Ta različica se pojavlja tudi v drugih državah po svetu (na primer na Češkem, Slovaškem, Danskem, v Avstriji, Švici).

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Markasto. (nepreverjen)

Najbolj je nevaren lopovski sev , pa nihče ne gre v karanteno.

rotschild (nepreverjen)

Ge san gnes vido bangladeški sev s pridihom pakistankoga seva, nemreš vörvati, vse povsod sami sevi.. Kdaj de lejko prišla severinin sev?😂

Starejše novice