Slika je simbolična.
Omikron je v Sloveniji tudi med stroko premešal štrene. Kaj o vplivu omikrona na cepljene meni Marta Grgič Vitek?

Na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju je spregovorila tudi Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je Slovence in Slovenke danes še enkrat pozval k cepljenju, saj je mnenja, da je najboljši ukrep v trenutnem stanju cepljenje. 

Koordinatorica cepljenja o učinkovitosti poživitvenega odmerka ne želi ugibati

A nacionalna koordinatorica programa cepljenja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Marta Grgič Vitek o učinkovitosti poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 proti novi različici koronavirusa omikron ni želela ugibati. Dejala je, da na tem področju še ni dokončnih študij.

V državah članicah Evropske unije in evropskega gospodarskega prostora so do ponedeljka skupno potrdili 1686 primerov omikrona v 23 državah, število pa se veča dnevno. 

Največ primerov omikrona imajo zaenkrat na Norveškem, in sicer 958. Po več deset primerov so med drugim potrdili še na Danskem, Franciji, Nemčiji, Italiji in Nizozemskem, piše na spletni strani Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ECDC.

Omikron pa je že zahteval eno življenje

O novi različici še ni veliko znanega. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno sporočila, da očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in »ni zelo verjetno«, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva. V Veliki Britaniji je medtem omikron zahteval najmanj eno življenje.

Cepivo Pfizer/BioNTech je po navedbah proizvajalcev proti različici omikron sicer učinkovito po tretjem odmerku.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
alopp (nepreverjen)

Ni dileme, poživitvnei odmerek deluje na vsak nov "dodani" sev. Tukaj ni ugibanj. enako kot pri gripi.

Dhkggjj (nepreverjen)

NATEG IN PREVARA NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!

gu gu ga ga (nepreverjen)

😱FB👨🏻‍⚕️🤮🐔🧠😅😂🤣

In reply to by Dhkggjj (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Seveda poživitveni odmerek deluje, če ne prvi bo pa drugi ali tretji ali pa na vsake 3 mesece nov. Samo pazite ker ima Pfizer resen problem, več ne vejo kam z denarjem, po tekočem traku kupujejo firme in to ne za nekaj miljonov ampak za nekaj miljard. Če ljudje krepirajo od tega njihovega zvarka pa jih ne briga.

Starejše novice