Novica o slovesu francoskega elektro dvojca Daft Punk je šokirala glasbeni svet

Thomas Bangalter in Guy-Manuel de Homem-Christo sta po 28 letih uspešne kariere objavila, da se razhajata. Francoska glasbenika in producenta sta Daft Punk ustanovila leta 1993 v Parizu in pozneje spisala veliko globalnih uspešnic, ki so dominirale na plesiščih širom po svetu. Slovo sta naznanila z objavo 8-minutnega videja z naslovom Epilogue (Epilog), sestavljenega iz posnetkov njunega nenavadnega celovečerca Electroma (2006).

Iz Pariza okrog sveta

Bangalter in Homem-Christo sta svojo ikonografsko podobo zgradila na anonimnosti, v javnosti od leta 2001 nikoli nista pojavljala brez znamenitih robotskih mask – šlo je za priklon estetiki nemški Kraftwerk in raje pustila glavno besedo glasbi. Že prvenec Homework (1997) je lansiral veliki uspešnici Around the World in Da Funk,  Discovery, izdan štiri leta pozneje je njuno prepoznavnost potrdil z uspešnico One More Time, na tretji plošči Human After All (2005), pa sta v elektroniko vtkala več in več električne kitare – dvojni gibson, ki pelje osnovni riff Robot Rock je bil vizuelni priklon Jimmyju Pagu iz Led Zeppelin.

Dvojec na redki promocijski fotografiji brez čelad. foto: Virgin

Pozneje sta glasbeno opremila filmsko nadaljevanje kultnega filma Tron, ki je leta 1982 pogorel v kinematografih, a z vizuelno estetiko z leti obveljal za prelomni moment ZF žanra. Zanimivo je, da sta kot elektro izvajalca izdala tudi dva koncertna albuma Alive 1997 in Alive 2007, zadnji album pa je bil multiplatinasti in z večimi grammyji nagrajeni Random Access Memories. Izjemno stilsko dodelana plošča na kateri sta gostila celo plejado eminentnih gostov, med drugim tudi Williama Pharella, Nile Rogersa in Juliana Casablancasa, je vsebovala dve megauspešnici: Get Lucky in Lose Yourself to Dance.

Zadnji odmevnejši projekt je bilo gostovanje na singlu Starboy, ki sta ga posnela z The Weekndom.

Njun 'cool' vpliv na globalno plesno glasbo bo še bolj opazen v prihodnjih letih.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čergoli (nepreverjen)

Štrašna novica, hud udarec za Slovenijo, sploh pa za razvoj kmetijstva v Prekmurju, ki si zagotovo dolgo ne bo opomoglo.

Čergoli (nepreverjen)

Da o turizmu sploh ne govorim!!!!! Jaz sem se že ukozil, novica me je presenetila na stranišču, je kar letelo iz mene. Še vedno se tresem......kaj naj naredim?????

Risto Kubura (nepreverjen)

Baje bo cel teden v Sloveniji žalovanje, sam veliki, usrani kaplar Puklasti Janoš je tako ukazal in se je tudi takoj ukozil!!!!

Karl Marx (nepreverjen)

Kak sta mrla? Oba nainouk? Ka oba je na inouk kap zadejla ?! Ali sta mela prometno nesrečo? Lejko jiva je pa najnovejśo soj gvinejabisaoski koronavirusa vničo ?! ..... Aja, sploj sta nej mrla, samo sta v komi ? V umetnoj ali naravnoj ? Postavlajo ee številna pijtanja ob tak strašni novici.

Drekaške. (nepreverjen)

Takše svetovne elite ponavadi majo slovenske korenine, PREVERITE !!!

Sobota00 (nepreverjen)

Se 100% strinjan!
Legende majo slovenske korenine! Sploj prekmurske...

In reply to by Drekaške. (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Cejle san drislave od nevoule!!!!

nagicigan (nepreverjen)

JOJ KA MO PA ZDAJ DELALI, KA SE TO ZGODILO, PA BO SLO ŠLA V LOCKDOWN ? ŠTO ZA VRAGA JE TEJ BEND.

Starejše novice