Izkušnja, da se zaklenemo iz lastnega stanovanja, je lahko zelo neprijetna, še posebej, če nimamo rezervnega ključa. Verjetno boste prvi hip občutili nemoč, a ne skrbite, saj obstaja kar nekaj načinov, da se nemoteno vrnete nazaj v svoj dom. 

Najprej preverite, ali so vrata dejansko zaklenjena. Morda boste ugotovili, da vrata niso zaklenjena in morate samo dobro pritisniti na kljuko, da jih odprete.

Če temu ni tako, potem imate na voljo še nekaj drugih možnosti.

Šest načinov, kako vstopiti v stanovanje ali hišo, če ste se zaklenili ven

1. Preverite, ali so okna ali vrata odklenjena

Preden poskusite s kakršnimi koli drastičnimi ukrepi, preverite vsa vrata in okna svojega doma, da vidite, ali so katera od njih odklenjena. 

Včasih so morda vrata ali okna pomotoma ostala odprta, kar omogoča enostavno pot nazaj v vaš dom.

2. Za odklepanje vrat uporabite kreditno kartico ali vozniško dovoljenje

Če imajo vaša vrata preprost zapah, boste morda lahko uporabili kreditno kartico ali vozniško dovoljenje za manipulacijo ključavnice in odpiranje vrat. 

Ta metoda lahko zahteva nekaj vaje, vendar je vredno poskusiti, preden se zatečete k bolj drastičnim ukrepom. 

3. Obrnite se na ključavničarja

Če nobena od zgornjih metod ne deluje, je najbolje, da se obrnete na ključavničarja. S posebnim orodjem vam bo lahko hitro in učinkovito odklenil vrata vašega doma, ne da bi pri tem povzročil škodo. 

To je najboljša, a hkrati dražja  možnost, vendar se kljub vsemu izredno splača tako zato, ker vaša lastnina ostane nepoškodovana, kot tudi zaradi manj stresa. 

V podjetju Ključek d.o.o. vam nudijo 24-urno asistenco na domu, vključno s popravili in sanacijo vrat. Priporočamo pa, da se na njih obrnete že prej in preventivno poskrbite za izdelavo rezervnih ključev

4. Uporabite rezervni ključ

Če imate rezervni ključ skrit okoli hiše ali pri sosedu, prijatelju oziroma starših, se čim prej odpravite k njim, da se lahko kar najhitreje vrnete v svoj dom.

5. Poskusite uporabiti izvijač in žico

Ključavnico lahko poskusite odkleniti tudi z nekaj preprostimi orodji. Potrebovali boste žico, izvijač in svetilko. Odvijačite vijake, da dobite čim boljši dostop do ključavnice, nato pa z žico poskusite narediti tako, da premaknete zatiče v ključavnici, dokler se ne odpre. 

To je tvegana metoda, saj lahko poškoduje ključavnico, vendar je to morda eden od nujnih korakov, če ste obupani.

6. Razbijte okno

Nazadnje, če vse drugo odpove, lahko še vedno razbijete okno, da se vrnete noter. To izberite kot zadnjo možnost, saj povzroči nepotrebno škodo v vašem domu, vendar je včasih to edina rešitev. Izberite lahko dostopno okno, da se boste lahko prebili skozenj.

Imejte načrt za primer, če se zaklenete iz stanovanja

Vedno je dobro imeti pripravljen načrt za vrnitev v svoj dom, če ostanete zaprti zunaj. Rezervni ključ hranite na varnem mestu ali ga dajte zaupanja vrednemu prijatelju ali družinskemu članu, ki živi v bližini. 

Prav tako je pomembno, da najdete ključavničarja, ki mu lahko zaupate, in imate vedno pri roki njegove kontaktne podatke. S temi nasveti ste lahko prepričani, da se boste vedno lahko vrnili v svoj dom ne glede na situacijo.

Ne glede na to, katero metodo izberete, je najpomembneje, da ostanete mirni. Biti zaklenjen iz stanovanja je lahko stresna in strašljiva izkušnja, ni pa nujno. 

Z malo potrpljenja in nekaj iznajdljivosti se lahko v trenutku vrnete v svoje stanovanje. Torej, če se kdaj znajdete zaprti, si zapomnite: vedno obstajajo rešitve in kot bi mignil, boste spet imeli nazaj dostop do svojega doma.

Starejše novice