Otroška obutev mnogim staršem povzroča preglavice, saj jo otroci praviloma prerasejo že v eni sezoni. Ker pa ustrezna izbira obutve močno vpliva tudi na razvoj stopal, pri tem ne bi smeli varčevati, ampak bi morali izbirati izključno kakovostno obutev.

Medtem, ko so starši postali pri izbiri čevljev veliko bolj pazljivi, pa pri izbiri copat še vedno skušajo poiskati bližnjice. Ker pa otroci večji del svojega dneva preživijo v copatih, bi se morali njihovega nakupa zagotovo lotiti bolj premišljeno.

Razvoj stopal

Izbira primerne obutve za malčka je veliko bolj pomembna kot se to zdi na prvi pogled, saj moramo izbrati takšno, ki bo poskrbela, da se bo stopalo nemoteno razvijalo.

Kosti v stopalu so v prvih letih življenja sestavljene iz hrustanca, ki ga postopoma začne nadomeščati kostnina. In šele takrat postanejo kosti čvrste, vse do tedaj pa se stopalo neprestano razvija in oblikuje. Večina otrok se tako rodi s ploskim stopalom, saj se stopalni loki pojavijo šele med tretjim in petim letom starosti. Stopala otrok pa naj bi dobila končno obliko nekje okoli tretjega ali četrtega leta.

Seveda gre za normalni razvojni proces, zato malčki ne potrebujejo nobene posebne obutve ali vložkov, ki bo podpirala njihove stopalne loke.

Kako pogosto menjati copate in čevlje?

Strokovnjaki so mnenja, da naj bi dojenčku prve copatke in čevlje kupili čim bolj kasneje. Ko pa začnejo delati prve korake, je najbolje, da hodijo bosi, ker se na ta način razvija najbolj naraven in zdrav način hoje.

Enoznačnega odgovora na vprašanje, kako pogosto menjati copate in čevlje, ni. Razvoj stopal je zelo različen, zato v določenih obdobjih nekomu stopalo hitreje raste, drugemu nekoliko počasneje. Zato moramo biti pozorni predvsem na trenutek, ko postanejo otroški copati in čevlji preveč utesnjeni oziroma premajhni. Takrat je čas za nakup novih.

Vrsta otroške obutve

Ponudba otroške obutve je danes izjemno pestra. In če pomislimo, da malčki potrebujejo ogromno raznolike obutve, ni nič presenetljivega, da mnogi starši pri tem varčujejo. Obvezna obutev za malčke in otroke so zagotovo čevlji za vsak dan in športni copati. 

Pri nakupu pa je seveda potrebno upoštevati tudi vremenske razmere. Zato je za nepredvidljivo zimsko vreme nujno potrebno izbrati kakovostne zimske škornje in gležnjarje, oziroma otroške sandale, ki so idealna izbira za vroča poletja.

V kategoriji otroške obutve pa ne smemo pozabiti tudi na copate. Če dobro pomislimo, potem kmalu ugotovimo, da malčki v copatih preživijo največji del dneva – sprva v šoli ali vrtcu, nato pa še doma. Zato je to še en razlog več, zakaj je izbira copat za malčke tako zelo pomembna.

Kaj morate upoštevati pri izbiri copat za malčka

1.    Poskrbite, da je velikost copat ustrezna

Velikost je eden najbolj pomembnih dejavnikov pri izbiri copat za vrtec ali šolo. Premajhni copati za vrtec bodo vašega malčka tiščali, zato se bo v njih počutil neprijetno. Preveliki copati pa se bodo sezuvali, v njih bo gibanje nerodno in velika verjetnost je, da se bo malček s takšnimi copati pogosto spotikal.

Če želite izbrati pravo velikost, je najbolje, da otrok pred nakupom copate pomeri. Ker pa se danes veliko nakupov seli na splet, boste morali otrokova stopala izmeriti. Najbolj enostavno je, da to storite s pomočjo lista papirja, ki ga postavite ob steno. Otrok pa naj stopi na list papirja tako, da se njegove pete dotikajo stene.

2.    Izberite ustrezen model copat

Čeprav je videz copat za malčke še kako pomemben, pa smo starši tisti, ki bi morali imeti zadnjo besedo pri izbiri modela copat. S tega vidika je ključnega pomena, da izberete copate za vrtec ali šolo, ki omogočajo čim bolj enostavno sezuvanje in obuvanje, po možnosti brez zamudnega zavezovanja. Izjemno praktični so modeli z elastiko, ki lepo objame stopalo, sezuvanje in obuvanje pa je enostavno

Ne glede na to, ali so copati otroški, ali za šolo ali vrtec, je ključnega pomena, da je njihov podplat nedrseč in raven. To omogoča brezskrbno otroško igro na različnih podlagah, možnost neprijetnih padcev in s tem povezanih nezgod, pa je bistveno manjša.

3.    Izberite ustrezne materiale

Za otroško nogo, ki se pogosto poti, je pomembno, da so šolski copati oziroma copati za vrtec dovolj zračni. Na to ima največji vpliv izbira pravih materialov. Na žalost pa mnogi starši na tej točki raje izbirajo cenejše materiale, nato pa se čudijo, zakaj stopala njihovih malčkov oddajajo tako neprijetne vonjave.

Za copate vašega malčka je tako najbolje izbrati naravne materiale kot je na primer naravno usnje. Res je, da boste za takšne copate odšteli nekoliko več denarja, a se njihov nakup zagotovo splača. Naravno usnje je material, ki je mehak in dobro diha. Zato ostanejo v hladnih dneh stopala topla, poleti pa se noga ne poti.

4.    Upoštevajte mnenje vašega malčka

Če želite, da bo vaš malček z veseljem obul copate, potem poskrbite, da mu bodo otroški copati všeč. Prepustite mu odločitev o barvi, vzorcih in morebitnih motivih. V tem primeru zagotovo ne boste zgrešili z izbiro.

Starejše novice