FOTO: Marko banda
Skupina Marko banda, ki je lani praznovala 30. letnico delovanja, je pripravila novo zgoščenko z naslovom »Tresti«.

Skupina Marko banda, katere člani so danes Miha Kavaš violina, Andi Sobočan – cimbale, Boštjan Rous – klarinet, Željko Ritlop – klarinet in Slavko Petek – kontrabas, je bila ustanovljena leta 1990 na pobudo takratnega vodstva folklorne skupine KUD Beltinci kot podmladek Kociper-Baranja bande, kasneje poimenovane tudi Beltinška banda. 

Od teh glasbenih legend so takrat rosno mladi fantje prejemali nasvete in črpali bogato glasbeno dediščino. Deset let so člani skupine spremljali folkloro KUD Beltinci. Skupina ohranja prekmursko ljudsko glasbeno izročilo, v katero zaradi zgodovinskih dejstev sodijo tudi madžarske pesmi, zagodejo pa tudi kakšno ljudsko iz ostalih predelov Slovenije.

Pestra zgodovina, nastopali tudi na Japonskem

V tridesetih letih delovanja imajo za sabo več kot 1000 nastopov v Sloveniji in domala vseh državah Evrope. Leta 1993 so gostovali pri izseljencih v Argentini in Urugvaju, pet let kasneje pa so skupaj s Folklorno skupino Beltinci gostovali na Japonskem. Udeležili so se tudi festivalov ljudske glasbe v Italiji, Grčiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, BiH, Latviji, na Hrvaškem, Češkem in Madžarskem.

Leta 1997 so izdali zgoščenko z naslovom Marko banda No 1, leta 2008 pa svojo drugo zgoščenko »Vöra bije«.

Ostajajo na trdnih temeljih ljudskosti

Kljub omejtivam zaradi epidemije je skupina pripravila novo zgoščenko z naslovom »Tresti«, ki bo premierno predstavljena 28. maja na Ljubljanskem gradu v okviru festivala Godibodi.

Marko banda se bo na festivalu predstavila v razširjeni zasedbi skupaj z gosti, ki so sodelovali pri nastajanju novega albuma. To so Samo Budna, Tjaša Šimonka Kavaš in Tomaž Rauch, ki se je pod novi album podpisal tudi kot producent.

Na novem albumu boste lahko slišali nekatere pozabljene variante tradicionalnih prekmurskih pesmi, ki so jih fantje izbrskali iz arhivov, pa tudi pesmi, ki so značilne za nekoliko širši panonski prostor. Marko banda je na zgoščenko tradicionalno (na vsaki zgoščenki imajo eno) uvrstila tudi vokalno skladbo.

Tokrat gre za pesem Snočkar san grafejre doubo, s katero se nekoliko sicer odmika od tradicionalnega instrumentalnega muziciranja prekmurskih band, a ostaja na trdnih temeljih ljudskosti.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
F5 (nepreverjen)

Etik si lejko nabavite karto - https://bit.ly/3uYvOc1

BANDA (nepreverjen)

BANDA V PRAVEM POMENU BESEDE. Ka bi kaj predstavili doma, Prekmurcem jim ne pride na pamet, rajši idejo predstavljat v Ljubljano, ge itak Slovencev več nega ampak čefurji - balkanci SRAMOTA.

Gost1 (nepreverjen)

izgleda ka ne odiš na koncerte....če bi ta koncert napravili kak tij praviš "Prekmurcon" v Prekmurje bi jih bilo mogoče 20 poslušalcof...kakkoli de jih v LJ sigurno več kar nekajkrat več...za Prekmurce so edino CRO-SRB pjevači pravi magnet...malo si pogledni koncerte pa veselice od prle pa de ti hitro jasno....domačo muziko čepraf si neščemo priznati redko kdo cejni....redko kdo.

In reply to by BANDA (nepreverjen)

ZA gost 1 (nepreverjen)

Se pijtaš zakaj bi jih v Prekmurju prišlo poslušat samo 20 ljudi ? Tij si mogoče mladinec pa se ne spomniš, mi starejši se pa dobro spomnimo nastopov v Prekmurju Novih Fosilov, Mišo Kovača, Prljavo kazalište, Parni valjak, Dražen Zečič ....... itd da ti ne naštevam v nedogled. Slovenci tem glasbenikom nikoli niso segali "do kolena" IN NIKOLI NE BODO.

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Matejnevej (nepreverjen)

Ge bi pa naj predstavili doma? Gledališče Park je še vedno zaprto, ka pravi direktorica, ka se lidje nescejo testirati, pa do tak dugo zapreti dokler ta pogoj ne bo umaknjen.

In reply to by BANDA (nepreverjen)

Starejše novice