Za vse tiste, ki imajo radi občutek mehkobe, udobja in topline na svojih stopalih, pa smo pripravili obsežen prispevek, kako izbrati najbolj mehke, kakovostne in udobne zimske copate.

Obstajajo tri vrste ljudi – tisti, ki nosijo copate, ne glede na temperature, tisti, ki copate nosijo samo, ko jih zebe ter tisti, ki ne obujejo copat niti če hodijo po ledeno mrzli površini. S slednjimi ne bomo izgubljali časa.

Za tiste, ki imajo radi občutek mehkobe, udobja in topline na svojih stopalih, pa smo pripravili obsežen prispevek, kako izbrati najbolj mehke, kakovostne in udobne zimske copate. 

Razlika med letnimi in zimskimi copati? 

Marsikdo ima v svojem domu copate, ki jih uporablja skozi celo leto, kar seveda ni nič narobe. Ko so tla hladna, je bolje imeti na stopalih vsaj nekaj kot pa nič. Kot pri številnih stvareh, tudi pri copatih ločimo letne in zimske, kar v resnici ni tako zgrešeno razmišljanje.

Namreč, poleti nam je vroče in lahko kakovostni sobni copati hitro postanejo odveč, zato morajo biti lahki in zračni, skoraj takšni, da pozabimo, da jih imamo na nogah.

Nasprotno pa pozimi, ob hladnih dneh, velikokrat copate nadenejo še tisti, ki jih drugače ne, zato je bistveno, da so zimski copati topli ter da se stopalo v njih ne poti.

Edini material, ki ustreza tako poletnim kot zimskim zahtevam, je usnje.

Gre za naravni material, ki poskrbi, da stopala v njem dihajo, se ne potijo in se v njem ne razvija neprijeten vonj in bakterije

Kakšni so topli zimski copati? 

Izredno topli zimski copati so različni, lahko vsebujejo različne vrste tekstila, umetnih materialov ali polnila. Slabost takšnih copat je nezračnost, zaradi česar lahko prijetno grejejo, vendar s tem povzročijo potenje stopal, zaradi slabe zračnosti pa občutek postane neprijeten, razvijejo se tudi neprijetne vonjave ali bakterije.

Najboljši topli zimski copati so izdelani iz naravnih materialov, kot so volna, usnje ali krzno, ki pomagajo uravnavati temperaturo in ki dihajo. Čeprav se vam morda zdi, da je usnje hladen material, pa je ravno nasprotno.

Ko enkrat začutite na svojih stopalih občutek pravega usnja, usnjeni copati ne gredo več iz vaših stopal. 

Ali topli krzneni copati res delujejo?

Za vse tiste zmrzljivce, ki jih vedno zebe v stopala, so najboljša izbira topli krzneni copati. Po navadi je pri kakovostnih copatih zunanjost izdelana iz usnja, medtem ko je notranjost oblečena s strojenim ovčjim krznom, ki ima eno specifično lastnost – ko je mrzlo greje, ko je vroče pa hladi.

Ravno zaradi te izjemne lastnosti so krzneni copati primerni tako za zimski kot poletni čas. Ker sta tako krzno kot usnje naravna materiala, omogočata prehajanje zraka in s tem koži, da diha. 

Starejše novice