To so domači in tuji glasbeniki, ki so umrli v letu 2020 ...

V letošnjem letu so odmevale smrti številnih glasbenih legend, ki so se s svojim delom mnogim vtisnili v srce in za sabo pustili velik pečat.

Slovenijo je pretresla smrt vodje zasedbe Pepel in kri Tadeja Hrušovarja in skladatelja Mojmirja Sepeta, glasbeni svet nekdanje Jugoslavije pa je pretresla vest o smrti glasbenika Krunoslava Kića Slabinaca, ki je bil najbolj znan po svojih večnih pesmih, kot je uspešnica Zbog jedne divne crne žene.

Neil Peart - 12. september 1952 - 7. januar 2020

Redkobesedno ritem mašino kanadskega trojca Rush ste običajno našli na vrhu (ali tik pod njim) lestvic najboljših rockovski bobnarjev. Neil Peart ni bil več kot štirideset let »samo« bobnar v bendu, kateremu se je pridružil po prvem albumu, spisal je tudi vsa besedila skladb, ki so jih posneli. Prijel se ga je vzdevek Profesor, a se je čislanja, ki ga je bil deležen povsod, sramežljivo otepal.

Leta 1997 je v prometni nesreči izgubil hčer, žena je podlegla raku slabo leto pozneje in z osebnimi tragedijami se je soočal na dolgih popotovanjih z motorjem, o katerih je spisal več knjig. Bend se je upokojil leta 2015, ko je Peart doumel, da zaradi starosti na odru ne more opravljati svojega dela na tako zahtevnem nivoju, kot se je od njega pričakovalo.

Neil Peart - 12. september 1952 - 7. januar 2020

Andy Gill - 1. januar 1956 - 1. februar 2020

Kitarist in ustanovni član britanskih Gang of Four Andy Gill je pustil močan pečat pri nadeboudnih glasbenikih, ki so prispeli na valu post punka, ki so ga ustvarili Gang of Four in Joy Division.

Gill se je kot producent podpisal pod albume Red Hot Chili Peppers, The Jesus Lizard, Killing Joke, The Stranglers in druge in od 2006, ko se je prvotna postava Gang of Four znova zbrala, tudi veliko koncertiral. Umrl je februarja zaradi pljučnice, pozneje so njegovi pajdaši ugibali, ali mogoče ni bil ena zgodnjih žrtev covid-19, saj je bend novembra imel turnejo po Kitajski.

Andy Gill - 1. januar 1956 - 1. februar 2020

Kenny Rogers - 21. avgust 1938 - 20. marec 2020

Kenny Rogers je veljal za eno največjih imen v svetu country glasbe, v kateri se je spogledoval s pop senzibilnostjo in »easy going« pristopom.

Nabral se več kot 120 uspešnic in prodal več kot 100 milijonov albumov. Ob tem se je še večkrat pojavil na filmskem platnu in večkrat preizkusil kot glasbeni producent. 20. marca je umrl naravne smrti v starosti enainosemdeset let.

Kenny Rogers - 21. avgust 1938 - 20. marec 2020

Florian Schneider -  7. april 1947 - 6. maj 2020

Nekateri poznavalci se bodo do konca zagovarjali, da niso Beatli najvplivnejši pop bend 20. stoletja, temveč ta čast pripada Kraftwerk, nemškim pionirjem elektronske glasbe. Gre za stvar osebnega okusa, a dusseldorfski kolektiv vsekakor je najvplivnejši bend eletro pop scene in eden tistih, brez katerih bi danes marsikaj zvenelo drugače kot zveni.

Florian Scheneider je Kratwerk skupaj z Ralfom Hutterjem ustanovil 1970 in izstopil po turneji leta 2008. Umrl je za posledicami raka, dva tedna po 73. rojstnem dnevu.

Florian Schneider -  7. april 1947 - 6. maj 2020

Little Richard -  5. december 1932 - 9. maj 2020

Vprašanje kako bi se razvil rock 'n' roll brez hitrojezičnega in divjega Little Richarda (rojenega kot Richard Wayne Penniman), ki so se ga je z leti prijeli vzdevki kot Inovator, Začetnik in Arhitekt rock 'n' rolla.

Njegovi uspešnici Tutti Frutti in Long Tall Selly sta del vsake še tako kratke enciklopedije o glasbi 20. stoletja, njegove pesmi so snemali Beatli, Elvis Presley, Buddy Holly, Eddie Cohran in The Everly Brothers. Relativno zgodaj v karieri je javno obenodali svojo homoseksualnost, kar je bilo v ZDA v šestdesetih izjemno pogumno dejanje. Pa še temnopolt je bil. Pozneje je postal heteroseksualen in povil sina. Z odrov se je poslovil 2014, pri enainosemdesetih letih.

Little Richard -  5. december 1932 - 9. maj 2020

Peter Green - 29. oktober 1946 - 25. julij 2020

Britanski glasbenik Peter Green je po mnenju mnogih najboljši belopolti blues kitarist, celo boljši od Erica Claptona. Po kratki avanturi z John Mayall's Bluesbreakers, je ustanovil zasedbo Peter Green's Fleetwood Mac, s katero je kmalu izdal zimzeleno instrumentalno Albatross in spisal Black Magic Woman, s katero se je prosalvil Cralos Santana. 1973 je izstopil iz matičnega benda, ki si je zdaj ime skrajšal na Fleetwood Mac in ostal sinonim ameriškega soft rock z milijoni in milijoni prodanih plošč, Green pa je sporadično izdajal solistične albume in se ravsal s shizofrenijo. Mnogi svetovni znani kitaristi ga navajajo kot enega najmočnejših vplivov na lastno ustvarjanje.

Peter Green - 29. oktober 1946 - 25. julij 2020

Rajko Dujmić - 7. avgust 1954 - 4. avgust 2020

Umrl je tudi nekdanji vodja zagrebške pop skupine in 'jugoslovanske ABBA' Novi fosili Rajko Dujmić. Star je bil 65 let. V prometni nesreči je po zdrsu s cestišča z avtomobilom zgrmel v prepad. Utrpel je hude poškodbe glave, zaradi katerih so ga zdravniki dali v umetno komo, iz katere se več ni zbudil.

Rajko Dujmić - 7. avgust 1954 - 4. avgust 2020

Eddie Van Halen - 26. januar 1955 - 6. oktober 2020

Edward Van Halen je najbolj zaslužen za to, da se je električna kitara znova popularizirala ob vstopu v osemdeseta. Kot kitarist zasedbe Van Halen, ki sta jo ustanovila z bratom Alexom na bobnih. Njegov slog igranja je bil inovativen, precizen in izjemno hiter. Van Halen so ustvarili impresivno serijo uspešnih albumov s tremi različnimi pevci, bend pa je veljal za najuspešnejši ameriški rockovski bend osemdesetih.

Zadnja leta se je boril z odvisnostjo od alkohola in z rakom na jeziku. Ob času nepričakovane smrti je snoval nov album in (še) eno veliko turnejo.

Eddie Van Halen - 26. januar 1955 - 6. oktober 2020

Krunoslav Kićo Slabinac - 28. marec 1944 - 13. november 2020

Kićo Slabinac je bil eno najpopularnejših imen jugoslovanske popevkarske scene. V šestdesetletni karieri je posnel 25 studijskih albumov, prvega je izdal 1972, zadnjega 2017 in več kot 500 pesmimi. Umrl je v zagrebški bolnišnico po dolgi bolezni in tri mesece po operaciji srca.

Krunoslav Kićo Slabinac - 28. marec 1944 - 13. november 2020

Miša Aleksić - 16. avgust 1953 - 29. november 2020

Miša Aleksić, basist in ustabovni član yu rock institucije Riblja Čorba, ki jo je z Boro Đorđevićem ustanovil leta 1978 v Beogradu, je bil ob delu v matičnem bendu, tudi soavtor skladb za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, Bijelo dugme in še koga.

Novico, da je zaradi težav s covid-19 skupaj z ženo pristal v bolnišnici, je objavila njegova hčerka in izrazila upanje na najboljše. Tri dni pozneje je prišla žalostna vest, da je bila bolezen smrtonosna.

Miša Aleksić - 16. avgust 1953 - 29. november 2020

Tadej Dejvi Grušovar - 5. junij 1947 - 5. december 2020

Tadej Dejvi Grušovar, celjski glasbenik, ki je v svoji karieri spisal več kot 400 skladb, se je proslavil kot član zasedbe Bele Vrane in kot ustanovni član Pepel in kri. Med njegovimi večnimi doprinosi slovenski zakladnici pop glasbe naštejmo Na vrhu nebotičnika (Mala terasa) in enako legendarno Dan ljubezni.

Hrušovar je bolehal za sladkorno boleznijo, ki je na koncu v kombinaciji z okužbo s covid-19 bila tudi usodna.

Tadej Dejvi Grušovar - 5. junij 1947 - 5. december 2020

Damir Kukuruzović - 20. avgust 1975 - 12. december 2020

Hrvaški mojster jazzovske kitare Damir Kukuruzović je zaradi okužbe z virusom SARS-CoV2 dolge tedne preživel v bolnišnici in 12. decembra izgubil bitko. Kukuruzović je snemal z mnogimi slavnimi imena sveta jazza in bil organizator festivala Siscia open jazz & blues v domačem Sisku.

Damir Kukuruzović - 20. avgust 1975 - 12. december 2020

Mojmir Sepe - 11. julij 1930 – 24. december 2020 

Legendarni skladatelj in dirigent Mojmir Sepe – Mojzes je pri devetdesetih preminil na božični večer. Bil je živa legenda, oče slovenske popevke in šansona, ki je v zakladnico zimzelenih slovenskih napevov prispeval skladbe, kot so Med iskrenimi ludmi, Zemlja pleše, Poletna nol, Ribič, ribič me je ujel, S teboj in mnoge druge.

Mojmir Sepe - 11. julij 1930 – 24. december 2020 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Don Mentony (nepreverjen)

Kaj pa Janez Zmazek Žan, sinonim rock and rolla pri nas ? Halo...

Busybee (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

nobene škode

Kliker (nepreverjen)

Puno toga ste pozabile,blage ti veze nemaš sinko, šteri si tou piso.

En neki (nepreverjen)

Ka pa nika zorjan???

Korilonika (nepreverjen)

Busybee,skoda je edino ka ti zrak kradeš na ton sveti. En neki,ti si pa obicen idiot,kaj drugega ti človek nemre pripisati.

Korilonika (nepreverjen)

Ja,mejne tudi mouti,ka ste pozabili na Janez Zmazek Žana!!!

Busybee (nepreverjen)

az pa želim vsem pripadnikom in simpatizerom leve politične opcije
da

da jim i sin zeta domov pripelje
in hči snaho
To bi bila dovolj velika kazen za njihovo family

Korilonika (nepreverjen)

Bokse tak,kak pa ti,ka se naskrivaj pederises.

In reply to by Busybee (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

kako pa to izgleda

In reply to by Korilonika (nepreverjen)

Korilonika (nepreverjen)

Tak,ka ti ga porine v prazno glavo,ker mas. Primitivec

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

kaj porine

In reply to by Korilonika (nepreverjen)

Karilonika (nepreverjen)

Gumo od traktora.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice