Letošnja 16. izvedba Grossmannovega festivala je od 10. do 12. julija potekala sprva v Ormožu, včeraj pa se je dogajanje preselilo v Ljutomer, kjer se bo 18. julija tudi zaključilo s podelitvijo nagrad.

Zaradi trenutne situacije s covidom-19 so sicer odpovedani vsi dogodki vinskega programa, od spremljevalnega programa pa so odpovedani Zombi mimovozGrossmannova tržnicaSlepa ulica in delavnica Pimp My Zombie Car.

Še vedno pa vas v Ljutomeru pričakuje pester filmski program, saj letošnji Grossmann ponuja 28 celovečercev, 30 kratkih filmov in 7 glasbenih dokumentarcev iz 27 držav. Ravno tako je poskrbljeno za ljubitelje žlahtne kapljice, saj ponovno poteka tekmovalni program Vinski šampion Hudi maček za najboljše vino.

Letos se za ta prestižni naslov s svojimi fantastičnimi vini poteguje pet vin – LeBlanc des Tempiers (Hlebec), modri pinot (Kaučič), rumeni muškat (Kos), muškat ottonel (Krampač) in penina Ice Edition (Puklavec).

Od 28 celovečercev se jih pet poteguje za nagrado Hudi maček. V naboru so tako film Koča avstrijskega režiserja Severina FialeTovariš Drakulič v režiji Marka Bodzsarja ter celovečerni prvenec ameriškega scenarista in režiserja Davida Marmorja z naslovom IBR.

Za nagrado hudi maček se poteguje še ameriška grozljivka Barva iz vesolja režiserja Richarda Stanleya, peti film v naboru pa je argentinski Strupen sem režiserja Pabla Paresa.

V tekmovalnem programu kratkih filmov Slakov hudi maček je uvrščenih devet produkcij, druge izbrane kratkometražne produkcije pa bodo v igri za nagrado za najboljši evropski fantastični film melies d'argent. S hrupnim mačkom bo okronan najboljši glasbeni film, zaradi koronavirusa pa letos ne bo podelitve častnega hudega mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji.

V retrospektivni program so uvrstili legendarno jugoslovansko črno komedijo Kdo neki tam poje Slobodana Šijana, slovenski znanstveno-fantastični film Ječarji režiserja Marjana Cigliča ter Operacijo Cartier Mirana Zupaniča. Za najmlajše pa je namenjen program Začarani kino.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice